Védd a szépségeddel is a Földet: fenntarthatóság a bőrápolásban

Ha belegondolunk, iszonyatos mennyiségű szépségápolási terméket halmozunk fel. Tudatos nőként azonban sokat tehetünk, hogy minél kisebb mértékben károsítsuk ezzel környezetünket.

Nemcsak ruhából, táskából vagy cipőből, de szépségápolási termékből is szeretünk felhalmozni. Valljuk be, nem csak úgy véletlenül kóricálunk fél órákat az illatszerboltok sorai között. Titkon azt reméljük, most megtaláljuk azt a kencét, amitől megfiatalodunk, vagy a huszonhatodik piros rúzst, amelyiknek az árnyalata most kihagyhatatlannak tűnik. Mi nők, a mindennapi szépségversenyünkkel gyakorlatilag egymást hajszoljuk bele az újabb és újabb dolgok megvásárlásába, amiről a lelkünk mélyén előre tudjuk: semmi értelme.

A szépség környezettudatos útjai

Bár egy ideje megélénkült a kereslet az úgynevezett organikus termékek iránt, még mindig rengeteg az olyan szépségápolási termék, amelynek az előállítása vegyszereket igényel, rengeteg hulladékot termel és nem ritkán állatkísérletek árán kerül a polcokra. Ha pedig ha belegondolunk abba, hogy ezzel mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, akkor talán érdemes eljátszani a kevesebb néha több gondolatával és a szépségápolásban is a fenntarthatóságban gondolkodni.

Hatékony és csomagolásmentes: LUSH

Princess Peach tusfürdőzselé 2690 Ft

Az igazán nagy márkák, mint például a LUSH már hosszú évekkel ezelőtt felismerték, hogy a beauty szektorban a környezettudatosságra is kell fókuszálni. Természetes és mégis nagy hatékonyságú összetevőik mellett termékeik nagy része „pucéran”, azaz csomagolás nélkül kerül a polcokra. Ez a hercegnőkhöz illő, a Super Mario Bros: A film ihlette limitált különkiadású tusfürdőzselé tele van bőrnyugtató tengeri algával, hangulatjavító ananász és barack illattal, mégis tudatos választás, mert sem állatkísérlet, sem szintetikus vegyszerek nem szükségeltettek az előállításához.

Szépség és természet: Marionnaud

 

Green Goji bogyós hidratáló arckrém 6300 Ft

A szépségápolás nagyhatalma, a Marionnaud is egyre inkább tendálódik a környezettudatos vásárlók irányába, és ezt nagyra értékeljük. A kis lépés is lépés, és katalizátora lehet a nagy változásoknak. Ez a több, mint 90%-ban természetes hatóanyagokat tartalmazó hidratálókrém gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is, csomagolása pedig újrahasznosítható ezért kevésbé szennyezi a környezetet.

A tettek beszélnek: Garnier

Garnier bio-kender gél krém 2190Ft

A Garnier Sustainability 2021-es kutatásából kiderül, hogy az emberek 81%-a törekszik a környezettudatosságra, mégis csak 6%-unk tesz valódi lépéseket nap mint nap. Ezért a L’Oreal arra a döntésre jutott, hogy a nagyvállalatoknak oroszlánrészt kell vállalni a környezettudatosságban. Nemcsak a pálmaolaj-mentesség az esőerdők védelmében, de az állatkísérletek beszűntetése is alapkövetelmény manapság a szépségszektor szereplőivel szemben. Ma már mindenki tudja, hogy a több rétegű, nem lebomló csomagolások hatalmas környezeti terhelést jelentenek, ezért a Garnier BIO termékei innovatív újrahasznosított lebomló,  zöld outfitet kaptak. 2025-re pedig szeretnének eljutni a teljes műanyagmentességig. A már jól ismert, és megbízható hatóanyag viszont a régi.

Forradalmi és inspiráló: The Body Shop

Utántöltő flakonnal minden töltés 50ml kedvezménnyel jár.

A cég, amelynek neve összefonódott a környezetvédelemmel és amely egy szebb és igazságosabb világra törekszik. A The Body Shopot nagyszerű filozófiája tette különlegessé a szépségpiacon, és ezt nemcsak a vásárlók díjazzák. Célkitűzéseik sok más kozmetikai céget inspiráltak arra, hogy lépéseket tegyenek a környezettudatosság irányába. Úttörőként mégis nagyszerű minőségű termékekkel tudott lábat vetni egy profitorientált szektorban, de tudatosan felépített döntéseivel fordított a kockán, és az egész beauty piacot a zöld irányba terelte. 1987 óta csak etikus kereskedelemből származó alapanyagokat, 100%-ban vegán és állatkísérlet-mentes, valamint innovatív csomagolású termékeket találsz a The Body Shop polcain. Utántöltő kampánya pedig forradalmi, mert ha ezt választjuk, akkor egy évben 25 tonnányi műanyagot spórolhatunk meg háztartásonként.

Nyitókép: triocean/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: