Neked is nyomott napjaid vannak mostanában? Erősítsd megfelelő ételekkel a szervezeted! A kivitől a spárgán át az olajos magvakig számos olyan finomságot ajánlunk, amelyek segítenek, hogy energikusabb és fittebb legyél.
A tavaszt mindannyian nagyon vártuk, már épp ránk fért az a frissesség, amit magával hozott. Ahhoz, azonban, hogy ne kerüljünk a tavaszi fáradtság csapdájába, fontos az is, hogy figyeljünk a táplálkozásunkra. Az alábbi élelmiszerek fogyasztásával könnyedén lehetünk energikusabbak, frissebb és kipihentebbek.
Az evés fontos a létfenntartáshoz, de sokszor okoz csapdahelyzetet is. Ha túl későn, túl sokat, túl fűszereset eszünk, akkor a hangulatunk is könnyen megváltozhat. Számos étel eltelít, ami a gyomornak komoly feladatot ad, ráadásul fáradtabbá is tehet. S bár a csokoládéról általában úgy tartják, hogy segít a boldogsághormonok termelődésében, a legtöbb esetben csak a vércukorszintet repíti az egekbe, ezért érdemes egészégesebb nassolnivalóra váltani. Ajánlatunkban 10 olyan ételt mutatunk, amelyek segíthetnek, akkor is, ha úgy érzed, hogy ellened fordult a világ, vagy ha a stresszt szeretnéd csökkenteni.
Krumplipüré
Az egyik legnépszerűbb köret a krumpli. A krémes, pürésített verziója nem terheli meg a gyomrot, kiváló A-, B-, és C- vitaminforrás, jótékony hatású a szívműködésre nézve és segíti az idegrendszer megfelelő működését, egyes kutatások szerint boldoggá is tesz.
Avokádó
Az avokádót a világ egyik legjobb ételének tartják, ami számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas omega – 3 zsírsav tartalmának köszönhetően kifejezetten hasznos az agyműködés szempontjából és segít a fáradtság leküzdésében.
Mandula
Az olajos magvak a legjobbak, ha egészséges nassolnivalót szeretnénk. A mandula sütéshez, főzéshez is kiváló, és kifejezetten ajánlott vizsgák vagy fontosabb megbeszélések, tárgyalások előtt. Segítheti a koncentrációt, és depresszió ellen is hatékony.
Narancs
A citrusos gyümölcsök már az illatúknál fogva is jótékony hatásúak, a narancs pedig stresszcsökkentéshez is kiváló. Magas antioxidáns tartalmú és a vércukor szabályzásában is segít.
Spárga
Igazi tavaszi finomság a spárga, amely jótékony hatással van az idegrendszer működésére. Javítja az emésztést, segít a figyelem fenntartásában és fiatalító, lazító hatása is van.
Gabonapehely
A gabonaféléket főként azért ajánlják reggelire, mert hosszan ellátják a szervezetet energiával. A dobozon viszont érdemes alaposan tanulmányozni az apró betűs részeket is: mindenképpen a cukormentes verziókat válasszuk!
Kivi
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló természetes immunerősítő. Magas a rosttartalma is, kalóriát pedig alig tartalmaz, így a tavaszi méregtelenítő kúrákhoz is ajánlott, és a pihentető alváshoz is hozzájárul.
Édeskömény
Az olasz konyha népszerű alapanyaga, amit kimagasló rosttartalma miatt érdemes gyakran fogyasztani. Kellemes, ánizsos íze nyugtató hatású, ami salátákhoz adva is jól érvényesül.
Retek
Az egyik leghatékonyabb természetes vízhajtó, ami a máj és gyomor méregtelenítéshez is hozzájárulhat. Szendvicshez kiváló, de önmagában ropogtatva is érdemes rágcsálni. Nem terheli meg a gyomrot, gyulladáscsökkentő, vértisztító hatású és a fáradt izmok regenerálódását is támogatja.
Menta
Jellegzetes aromájú és ízű gyógynövény, amivel gyakran ízesítik a fogkrémeket is. Teája kiváló gyomorbántalmaknál, puffadásnál, evés után fél órával fogyasztva pedig hatékony emésztési problémák esetén.
Nyitókép: westend61/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 3 energiát adó reggeli ital, kávé helyett
- Újabb növényi tej debütál: jön a vegán avokádótej
- 3 detox tipp, hogy jól induljon a tavasz