Vegán sportszelet recept, ami ugyanolyan finom, mint gyerekkorunk kedvenc csokoládéja

Egyszerű, ízletes és még sütni sem kell. Nem kérdés, hogy ezzel a vegán sportszelettel mindenkit levehetsz a lábáról.

Ma már számtalan forrásból inspirálódhatunk, ha szeretnénk „veganizálni” egy receptet, azaz úgy átalakítani, hogy az a növényi alapú diétába is beilleszthető legyen. De számomra lassan három év tapasztalattal a hátam mögött még mindig fejtörést okoz, hogyan rekreálhatnám a gyerekkori kedvenceimet. A tökéletes kakaós csiga receptje már megszületett, de például anya híres „gumitortájának” vegán változata eddig mindig katasztrófába fulladt. Ugyanis egyáltalán nem elég kitalálni, mivel helyettesíthetők az állati eredetű hozzávalók, azt is ki kell okoskodni, vajon az új alapanyagokból mekkora mennyiségre van szükség. A legnagyobb kérdés pedig az, ugyanolyan lesz-e az étel íze és állaga, mint amilyenre emlékeztem. Ha mellénk áll a szerencse, akkor már az első próbasütés után elkönyvelhetjük a sikert, de gyakran egy újabb kört kell futnunk a recepttel. Aztán még egyet. Még egyet. És még egyet.

Ha velem ez megesik, szitkozódom egyet, majd félreteszem a balul sikerült próbálkozást, és keresek helyette egy olyat, amely minimális átalakítást igényel. Legutóbb a sportszelet süteményre esett a választásom, és az első falat után tudtam, hogy nem utoljára készítettem el. Ugyanis hihetetlenül egyszerű, nem kell vele sokat pepecselni, és a népszerű csokoládéval is felveszi a versenyt.

Vegán sportszelet

Hozzávalók

  • 25 dkg háztartási keksz
  • 12.5 dkg margarin (vagy más növényi zsír, pl. kókuszzsír)
  • 1 dl zabtej (vagy bármilyen magtej)
  • 10 dkg nádcukor
  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 ml rumaroma
  • fél vanília rúd kikapart magja
  • tetejére: 90 gramm étcsokoládé + fél evőkanál olaj

Elkészítés

  1. Daráld le a háztartási kekszet, majd keverd össze egy tálban a kakaóval és a vaníliával.
  2. A margarint, a tejet és a cukrot melegítsd egy lábasban, amíg a cukor felolvad.
  3. Öntsd a kekszhez, add hozzá a rumaromát és a kezeddel jól dolgozd össze.
  4. A masszát egy sütőpapírral bélelt formában egyengesd el és 2-3 órára tedd a hűtőbe.
  5. Vízgőz felett olvaszd meg a csokoládét, adj hozzá fél evőkanál olajat és vond be vele a sütemény tetejét. Várd meg, hogy a csoki megdermedjen és már szeletelheted is a vegán sportszeletet.

Nyitókép: Enrique Díaz/7cero/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: