Gyerekkorunk imádott íze: készíts töltött káposztát hús nélkül!

Alexa vegán receptje

Akkor sem kell lemondanod a töltött káposztáról, ha vegán életmódot követsz. Hús nélkül is elkészítheted ezt a remek karácsonyi ételt.

Ha növényi alapon táplálkozunk, akkor sem kell lemondanunk a klasszikus karácsonyi fogásokról, így a töltött káposztáról sem! Csak egy pár hozzávalón kell változtatnod, és idén karácsonykor is gyerekkorod imádott ízei köszöntenek  majd az étkezőasztalnál.

A hozzávalók:

  • 100 gramm rizs
  • 200 gramm vegyes zöldség (ez lehet pl. mexikói zöldségkeverék)
  • 1 evőkanál lenmag/lenmagliszt
  • 2 fej vöröshagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • savanyú káposzta levele
  • apróra vágott savanyú káposzta

A töltött káposzta elkészítése:

A lenmagot összekeverjük egy kevés vízzel, majd félretesszük. A rizst feltesszük főni, eközben pedig vízgőz felett megpároljuk a zöldséget. A rizsnél figyeljünk, hogy ne teljesen, csak félig főjön meg! Ezalatt megpárolunk egy fej vöröshagymát is. Ha kész vagyunk, a zöldséget összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a rizst, a már jól megduzzadt lenmagot és a vöröshagymát is – a legjobb, ha aprítógépbe tesszük egyben, és darabosra aprítjuk. Ízlés szerint fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, illetve tehetünk hozzá pirospaprikát is. Gombócokat formázunk, majd a savanyú káposzta levelébe jó szorosan feltekerjük.

Apróra vágott vöröshagymát megfuttatunk olajon egy fazékban, hozzákeverünk pirospaprikát, 2-3 evőkanál vizet, majd ha kész vagyunk, tehetünk hozzá még babérlevelet, kakukkfüvet is. Belerakjuk az apróra vágott savanyú káposzta egy részét, ráhelyezzük a savanyú káposztába tekert gombócokat, erre jöhet még egy adag apróra vágott savanyú káposzta, legvégül pedig annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje.

Lassú tűzön, fedő alatt körülbelül fél óráig főzzük.

Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: