Vége a jó világnak: dolce vita ide vagy oda, tilos a Spanyol lépcsőn ücsörögni Rómában

400 euróba fájhat, ha rajtakapnak

Tavaly augusztusban még kényelmesen üldögéltem a római Spanyol lépcsőn és a Piazza di Spagna forgatagát fürkésztem. Mostantól viszont egy új rendelet szigorúan tiltja, hogy megpihenjünk a márvány lépcsőfokokon.

A Scalinata di Spagna, magyarul Spanyol lépcső Róma egyik leghíresebb látványossága. 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész emelte, 135 fokból áll és a Piazza di Spagnát köti össze a Trinitá dei Monti templommal. Turisták ezrei rohamozzák meg napi szinten, sőt a helyiek körében is népszerű találkozóhely. Míg eddig Deák tér-hangulat uralkodott a lépcsőn, egy új rendelet értelmében mostantól tilos plédet leteríteni, vagy akár simán csak kiülni a lépcsőfokokra, hangos sípszóval figyelmeztetik a rendőrök a szabályszegőket. Az étel- és italfogyasztást, a szemetelést, a rongálást (például plakátkiragasztás) és a hangoskodást is büntetik. A rongálók vagy szennyezők ellen büntetőeljárás is indulhat, akár 400 eurós bírságot is kiszabhatnak rájuk, sőt ki is tilthatják őket a városból.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

sissi paolini76 (@silviasissipaolini76) által megosztott bejegyzés,


A Spanyol lépcsőt 2016-ban újították fel 1,5 millió eurós költséggel, amelyet a Bulgari luxusékszercég finanszírozott. Eltávolították a gyomokat, kijavították a lépcsőfokok hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel, most pedig a tömegturizmus okozta károktól próbálják megvédeni. De nemcsak a híres lépcsősor megóvása van napirenden, Róma egész területére érvényes a szigorítás. Az elmúlt években egyre több rendeletet hoztak a közrend és a műemlékek védelmére, többek között például tilos megmártózni a szökőkutakban vagy póló nélkül flangálni az utcákon. Más olasz városokban is hasonló szabályok érvényesek: július végén Velencében két német turistára hívtak rendőrt, amiért kávét főztek a Rialto-híd lábánál. 950 euróra büntették meg őket, ráadásul még a várost is el kellett hagyniuk.

(MTI)

Nyitókép: Luboslav Tiles/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: