Vége az átmeneti kabátos napoknak, de még hozhat meglepetést az időjárás!

Zárul az extrém őszi időszak! Kezdődik a tél?

Én imádtam az idei őszt! Többek között azért, mert végre elővehettem a kedvenc átmeneti kabátjaimat, és jó sokszor viselhettem is őket. Mert évek óta nem volt ilyen őszi időjárás, hogy nem a bikiniből kellett ugranunk a pufidzsekinkbe.

De sajnos ez a – valljuk be –  minden szempontból extrém idő a héten véget ért. Míg az elmúlt hetekben csupán a hajnali köd és a sárguló falevelek utaltak az őszi évszakra, a hőmérsékleti értékek sokkal inkább egy nyári hónapot idéztek, most havas esőre és szürke égboltra ébredtünk.

Rekordokból nem volt hiány!

A hőmérő higanyszála olyan magasra kúszott egészen mostanáig, hogy a szakértők szerint közel 100 éve nem voltak ilyen meleg őszi hónapjaink. Október végén megdőlt még a 90 éves fővárosi maximumhőmérsékleti rekord is, majd november elején hétből öt napon át mértek rekordmeleget. De a rekordsorozatnak még nem volt vége, ugyanis november 12-én Sellyén 23 fokig melegedett a levegő, amely új napi maximumhőmérsékleti rekordot eredményezett.

Októberben és november elején egyes napokon az évszakos átlagnál több, mint 10 fokkal mértünk magasabb hőmérsékleti értékeket. Október 27-én a Csongrád megyei Kübekházán 27 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, amely szintén rekordmeleget jelentett.

Ez az ősz olyan meleg volt, hogy sokszor a kabát is lekívánkozott rólunk

Esernyőre se nagyon volt eddig szükségünk. A hőmérsékleti értékek mellett csapadék szempontjából is rendhagyónak mondható az elmúlt két hét. Az október végén érkező erős hidegfront óta számottevő mennyiségű csapadék nem esett. Az ország déli tájain van, ahol a 30 napos csapadékösszeg az 5 mm-t sem érte el.

Ezért nem volt szükség kabátra

Tudtad, hogy ezt egy, a középpontjával Európa keleti részén elhelyezkedő markáns anticiklon okozta? Október vége óta az említett magasnyomású képződmény alakítja időjárásunkat, és okozott sorra dőlő hőmérsékleti rekordokat és száraz időt.

A tartós helyzet ugyan az ország nagy részén napos, szokatlanul meleg időt eredményezett, azonban novemberben főleg a nyugati tájakon és az Alföld északi részein átmeneti borult, ködös, őszies napokat is előidézett: a magasban meleg légtömegek helyezkednek el, a derült éjszakákon a talaj közelében jelentősen lehűl a levegő – markáns ellentétes helyzet alakul ki, emellett a talajközeli légréteg relatív nedvességtartalma az ország nagy részén az éjszakai időszakban közelíti a 100%-ot. Vagyis a feltételek tehát kedvezőek a köd kialakuláshoz.

Ne hagyd, hogy az időjárás elrontsa a kedvedet

A napokban viszont egy hidegfront halad át felettünk, amely mögött megkezdődött a hideg levegő beáramlása. A hét elején még marad a hideg, ekkor havas eső, sőt havazás is előfordulhat, azonban nem zárható ki, hogy a hónap végére újra az átlagnál melegebb lesz az idő! És egy újabb melegfront okozhat erős, például migrénes panaszokat – írják a Meteoklinika.hu szakemberei.

Volt ára az extrém őszi időnek!

Humánmeteorológiai szempontból a tartós, az évszakhoz képest extrém meleg idő rendkívül megterhelő volt, és nem csak az arra különösen érzékenyek számára. A heteken, hónapokon át fennálló, szélsőségesen meleg időjárás következtében még több embernél alakult ki időjárásérzékenység. A legtöbben fejfájással, fáradékonysággal és ingadozó vérnyomással küzdöttek, de volt, aki alvászavarra panaszkodott a rendkívül enyhe időszakban.

A november eleji gyakori ködös időszakok sem javítottak az egyébként is extrém helyzeten. A pszichés terhelés mellett sokaknál jelentkeztek ízületi panaszok, amelyek napról-napra fokozódtak. A tartósan ködös Nyugat-Dunántúli és Észak-Alföldi tájakon az ízületi bántalmak mellett a fényhiány következtében kialakuló depresszió és fáradékonyság okozta a fő problémát.

WooHoo-tipp:
Dobd fel a szürke, hideg napokat egy feltűnő színű manikűrrel, ami nem csak a te hangulatodra lesz jó hatással, hanem tudat alatt azokéra is, akikkel napközben találkozol. Nézd meg tippjeinket, például itt!

Úgy tűnik, hogy a következő időszakban sem javul a helyzet, hiszen a hőmérsékleti rekordokból rövid idő alatt zuhanunk majd a fagyokba, amely szintén extrém terhelést jelent majd szervezetünk számára. Még van pár nap a hideg érkezéséig, jól teszed, ha már most megkezded a felkészülést az előttünk álló didergős időszakra! Szóval csizmákat, télikabátokat, sapkát, sálat elő a szekrényből: kezdődnek a cidrisebb napok!

Ezt is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: