Véget ért a Berlinale: ezek az alkotások győzték meg a zsűrit

A díjátadókon ugyan még a 2023-as év filmjeit méltatják, de ezzel párhuzamosan zajló filmfesztiválokon már az idei esztendő legkiemelkedőbb alkotásait ismerik el.

Az idén 74. alkalommal megrendezett, egyik legrangosabbnak titulált európai filmfesztiválon, a Berlinalén, ahogy 1987 óta mindig, úgy idén is egy független zsűri döntött a díjakról. A február 15. és 26. között zajló eseményen ezúttal nem volt magyar versenyfilm, ennek ellenére is érdemes végigböngésznünk a díjazottakat és az ott debütált alkotásokat is.

Főszerepben: Cillian Murphy

Cillian Murphy nevét tavaly az is megismerhette, akinek figyelmét esetleg eddig elkerülte volna a negyvenhét éves ír színész. Murphy éppen az Oppenheimerben nyújtott utánozhatatlan alakításának köszönhetően veszegeti át a legrangosabb filmes elismeréseket: a Golden Globe-ot már kipipálta, a BAFTA-n sem volt versenytársa, ahogy a Chrics’ Choice és a SAG zsűrijei is szoborral díjazták lehengerlő tehetsége miatt. Így nem is volt meglepő, hogy az idei Berlinale nyitófilmjének is az ő főszereplésével készült Small Things Like These című mozit választották. A belga rendező, Tim Mielants filmjében egy szénkereskedő apát alakít, aki a Magdolna-mosodákkal kapcsolatos sötét titkokra bukkan a békésnek tűnő ír kisvárosában. Az előzetes kritikák szerint viszont ezzel valószínű nem arat majd olyan osztatlan sikert, mint Christopher Nolan grandiózus mozijával.

Ők az Arany Medve nyertesei

A Berlinale fő filmes díja az Arany Medve, melyet minden évben a versenyprogramból kiemelkedő alkotásnak ítélnek oda. Az idén a Lupita Nyong’o Oscar-díjas színésznő által vezetett zsűri ezt a Dahomey című alkotásért ítélte oda Mati Diopnak a Berlinale Palastban. A készítő dokumentumfilmjében 26 műkincs visszatérését követte nyomon Franciaországból Beninbe. Ezeket a tárgyakat még a gyarmatosítás idején rabolták el az akkori Dahomey névre hallgató nigériai királyságból.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Berlinale (@berlinale) által megosztott bejegyzés

A fődíj mellett még egy Arany Medvét osztottak ki, ezt páratlan életművének eliseréseként Martin Scorsese vehette át. Az Oscar-díjas rendező ugyan idén is szinte minden nagy díjátadó mezőnyében megtalálható, viszont 2023 sikerfilmjeivel eddig nem sikerült felvennie a versenyt a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Megfojtott virágok című, valós történeteket feldolgozó vadnyugati krimijével. Azonban ez mit sem vesz el zsenialitásából és a Berlinalénak köszönhetően 2024-ben sem maradt rangos elismerés nélkül.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Berlinale (@berlinale) által megosztott bejegyzés

Sebastian Stan és Emily Watson sikere

A Gossip Girlben Carter Baizenként ismertük meg, majd a Marvel tél katonájaként, azaz Bucky Barnes szerepében mindannyiunkat levett a lábáról Sebastian Stan. A színésznek viszont most sármja nélkül kellett boldogulni, hiszen a Different Man című pszichothrillerben egy egészen új arcát ismerhetjük meg Edwardként. Nos, ezután a szerep után senki sem fogja megkérdőjelezni a tehetségét, bizonyítja ezt az is, hogy a legjobb alakításnak járó Ezüst Medvét is odaítélték neki.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sebastian Stan (@imsebastianstan) által megosztott bejegyzés

Cillan Murphy-vel ellentétben Emily Watson a Small Things Like These-nek köszönhetően viszont új szintre emelheti karrierjét. A BAFTA-díjas színésznő ugyanis alakításával a legjobb mellékszereplőnek járó díjat vihette haza.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Berlinale (@berlinale) által megosztott bejegyzés

További nyertesek

Az imént felsoroltak mellett természetesen még számos elismerést osztottak ki, így nemcsak az Arany Medve talált gazdára, hanem különböző kategóriákban is nyertest hirdettek az esemény során. Ezekre az alkotásokra biztos érdemes lesz idén odafigyelni.

Ezüst Medve a legjobb rendezőnek: Nelson Carlo de Los Santos Arias (Pepe)
Ezüst Medve a legjobb forgatókönyvért: Matthias Glasner (Dying)
Ezüst Medve kiemelkedő művészi közreműködésért: Martin Gsclacht (The Devil’s Bath)
A zsűri nagydíja: Hong Szangszu (A Traveler’s Needs)
A zsűri díja:  L’Empire (Bruno Dumont)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Berlinale (@berlinale) által megosztott bejegyzés

 

Nyitókép: Berlinale (berlinale.de)

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: