Véget ért a színészsztrájk, Hollywood fellélegezhet

118 nap után lezárult a filmipar történetének legnagyobb kálváriája, hamarosan újraindulhat az élet Los Angelesben.

Több mint fél évre megbénította Hollywoodot az írók, s a hozzájuk csatlakozó színészek sztrájkja, amely a hírek szerint a napokban véget érhet, miután a színészek érdekképviseletét ellátó SAG-AFTRA előzetes megállapodást kötött a nagyobb stúdiókat tömörítő producerszövetséggel. Közel egy hónappal azután, hogy a forgatókönyvírók bojkottja véget ért, a Netflix, a Disney, az NBCU Universal és a Warner Bros Discovery elöljárói alkotta „négyek tanácsa“, a Paramount, az Amazon és az Apple vezetőit is segítségül hívva egyezségre jutott a színészek szakszervezetével, így minden visszatérhet a rendes kerékvágásba a filmiparban. Illetve, nem egészen…

A több mint 60 éve nem látott összefogás ugyanis történelmi változásokat hozott Hollywoodba: ilyen a színészek minimálbérének növelése, a streamingsugárzás után járó bónusz vagy az AI-védelem.

A filmgyártást alapjaiban megrengető sztrájk kitöréséhez ugyanis a színészek és a forgatókönyvírók részéről hasonló aggodalmak vezettek. A dolgozók azért emelték fel a hangjukat, mert a streamingszolgáltatások elterjedésével az alacsonyabb fizetésű munkatársak megélhetését ellehetetlenítették azok a trendek, amelyek kevesebb jövedelmet és jogdíjat biztosítottak az online platformokon megjelenő alkotások után, mint a televíziós vagy mozifilmek esetében. Az előadók ráadásul a mesterséges intelligencia elterjedésében újabb fenyegetést láttak, hiszen a rohamos technológiai fejlődés olyan problémás lehetőségeket kínál a stúdióknak, mint a digitális manipuláció, vagyis a színészek AI-technológiával történő helyettesítése.

Liza Colón-Zayas is csatlakozott a tüntetéshez (Fotó: John Nacion/Getty Images)

Példátlan összefogás

Több A-listás színész is kiállt az alacsonyabb fizetéssel rendelkező kollegákért, George Clooney és barátai például anyagi segítséget is biztosítottak volna a sztrájk mielőbbi lezárása érdekében. A féléves leállás ugyanis Hollywoodnak több mint 6,5 billió dollár kiesést okozott, nem is beszélve arról, hogy rengeteg ember megélhetését kockáztatta, amelyet főképp az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező munkavállalók éreztek meg. Olyan magasan jegyzett filmek gyártása vagy premierje is csúszott, mint a Dűne 2, aminek megjelenését azért késleltették, mert a bojkottot tartó színészek népszerűsítése nélkül nem akarták bemutatni az alkotást, de elhalasztották az Emmy-díjátadót is, amire az elmúlt 20 évben egyszer sem volt példa. A sztrájk pedig nemcsak a tengerentúlon éreztette hatását: több Magyarországon forgatott film munkálatai is leálltak, ezzel több mint 20 ezer hazai munkavállaló is jövedelemtől esett el.

A főleg a Dadus sorozatból ismert Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke Instagramon jelentette be a jó hírt: „Megcsináltuk! A billió+ dolláros szerződés!“ – írta posztjához. Ha tehát minden a terv szerint alakul, a történelmi megállapodást pénteken véglegesíthetik, a több mint 160 000 tagot tömörítő színészszakszervezet pedig egy szavazást követően helyi idő szerint már péntek éjféltől felfüggesztheti a sztrájkot. 

 

Nyitókép: Dia Dipasupil/Getty Images
Forrás: deadline.com, reuters.com

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: