Végre kiderült, milyen gyakran kell mosni a farmert

Urbán legenda vagy világmegváltó tanács, hogy a farmereket soha nem kell kimosni? Nem más rántotta le a leplet az igazságról mint a Levi’s ügyvezetője.

Nincs még egy olyan ruhadarab a folyamatosan változó divat világában, mint a farmer, amely sosem vész el, legfeljebb az aktuális trendeknek megfelelően átalakul. Sikerének legnagyobb titka a strapabíróságából adódik, egy jó minőségű farmernadrág ugyanis évekig, de akár évtizedekig is hű társunk lehet – ha vigyázunk rá. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogyan is kellene megőriznünk a kedvenc darabjaink minőségét, évtizedek óta komoly vita áll fenn arról, milyen gyakran, vagy kell-e egyáltalán mosnunk a farmerokat. 

Van, aki a többi ruhájához hasonlóan a gondolatát sem bírja, hogy tisztítás nélkül újra magára vegye, és ha belegondolunk, hány kevésbé higiénikus helyen ücsörgünk napközben, meg tudjuk érteni az álláspontjukat. Mások szerint azonban ezzel csak tönkretesszük az örök életre és egy napra tervezett anyagot. A mosásellenes rajongók érvként többek között a színek fakulását hozzák fel, hiszen a mosás elhalványítja a farmerben használt indigófestéket, amely általában a szálak tetején helyezkedik el. Azt vallják, hogy azok a farmerek, amik nincsenek kitéve a mosógép által okozott traumának, tovább tartanak, ugyanis így az anyagot nem éri annyi stressz. (Erre mondjuk tudunk ajánlani 4 légzőgyakorlatot a számukra, hátha van olyan hatékony, mint az ezerszer hallott fagyasztós legenda.)

Fotó: Getty Images

Vége a találgatásnak

A farmer mosása körüli vita azonban eldőlni látszik: nem más szólalt meg ugyanis az ügyben, mint a farmernadrágok atyjának, a Levi’s márkának ügyvezetője. Charles Bergh a CNBC-nek mesélt a saját farmerápolási szokásairól, ha pedig valakinek, hát neki illik hinni, nem igaz? Bergh szerint nem is az a legnagyobb kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk ezeket a darabokat, inkább azon van a hangsúly, hogyan tegyük mindezt. Ő maga pedig egy egészen régimódi trükkre esküszik: sosem használ mosógépet, ha a farmerjairól van szó.

„Az igazi farmerrajongók tudják, hogy sosem szabad mosógépbe dobni ezeket a darabokat – mondta Bergh. – Én magam sem teszem. Persze, ha leöntöm curry-vel a farmerem, természetesen nem hagyom úgy, de ilyenkor csak és kizárólag az adott foltot tisztítom.“

Vannak azért olyan foltok és szennyeződések, amik egy kis vízzel nem jönnek ki a farmerből, ezekre az esetekre pedig Bergh egészen elképesztő tanácsot adott: tisztítsuk meg őket a zuhany alatt. Mármint magunkon. Igen, komolyan gondolja.

„Ha már nagyon gusztustalan állapotban vannak, tudjátok, mert mondjuk beleizzadtam vagy valami botrányosan összekoszolta, akkor csak beugrom velük a zuhany alá.“  A Levi’s feje szerint úgy kell ezt elképzelni, mint amikor egy hosszú nap után lemosod magadról a koszt: ahogyan beszappanozod a lábadat, úgy beszappanozod a farmerodat is. 

Környezetvédelmen innen, higiénián túl

Bergh tanácsa, ha a meghökkentő módszerben nem is, alapjaiban összecseng azokkal a farmerszakértőkével, akik azt javasolják, hogy a lehető legritkábban tisztítsuk ezeket a nadrágokat. Kiemeli, a vita tárgya nem a higiénia, ezek a szokások ugyanis túlmutatnak a bacik eltávolításán, a mosógépek ugyanis rengeteg vizet és energiát használnak fel, így a ritkább – vagy épp a kézi – mosás a környezetünket és a féltve őrzött farmerjainkat is kíméli. Ez pedig a fast Fashion-üzletek által elterjedt szintetikus anyagok miatt még fontosabb, hiszen ezek a termékek rengeteg mikroműanyagot engednek fel mosás közben, tovább terhelve ezzel a Földet. 

Ha esetleg nem érzel késztetést arra, hogy ruhástul ugorj a zuhany alá, próbáld meg rövidprogramon tisztítani a farmerjeidet, alacsony hőfokon és centrifugával, majd szárítógép helyett hagyd megszáradni őket a levegőn. 

 

Nyitókép: Getty Images
Forrás: cnbc.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: