„Velem véget ér!” − jelek, hogy te vagy a sématörő a családban

Sokat hallunk a transzgenerációs hatásokról, arról viszont már kevesebbet, hogy minden családban van legalább egy ember, aki valamikor és valahogyan megtöri ezt a körforgást.

Időnként óhatatlanul szükség van arra, hogy leváljon a rossz, a régi az ember lelkéről, mert nem lehet az örökkévalóságig halmozni a fájdalmat és szenvedést. Legtöbben a generációs sérelmeket az anyatejjel szívjuk magunkba és bármiféle ellenállás nélkül internalizáljuk azokat. A génjeinkben hordozzuk a felmenőink minden traumáját, nehézségét, de szépségét és tapasztalatát is. Mindaddig, amíg meg nem születik egy olyan személy a családba, aki meggyógyítja azt, amit előtte több generáció nem tudott. Ők a cycle breakerek, vagyis a sématörők. Akik egy szebb jövőt hordoznak magukban…

5 jel, hogy a családodban te vagy az, aki megtöri a sémákat:

fotó: milorad kravic/GettyImages

Úgy érzed, hogy a sötétben tapogatózol

Mivel a sématörők nem veszik készpénznek a kapott pszichés örökséget, így nincsenek mintáik sem, amik támpontot adhatnának. Éppen ezért sokkal több munkát és erőfeszítést kell tegyenek azért, hogy új életmódot vagy szemléletet építsenek fel a nulláról. Hatalmas erő és bátorság kell ahhoz, hogy mindenféle példa nélkül új életet teremtsenek maguknak. Új határokat és célokat kell felállítani, ami gyakran ijesztő és olyan érzés, mintha a sötétben tapogatóznánk.

Ellenállást tapasztalsz a családtól

A család egy nagyon zárt rendszer, ahol nem mindig tolerálják a sématörőket. Gyakran a cycle breaker a fekete bárány, aki valahogyan nem illik bele a rendszerbe. Emiatt a generációkon átívelő traumák oldása egy nagyon magányos feladat lehet. Gyakran ez a leválás nemcsak érzelmi szinten, hanem fizikai eltávolodásban is megnyilvánulhat.

Újraneveled önmagadat

Az angol reparenting szó fejezi ki talán a legjobban azt, amit átélnek a sématörők. Az érzést, amikor saját magam szülőjének kell lenni és újratanítani magamnak mindent a világról. Önmagad „újraszülése” és felnevelése egy iszonyúan megterhelő feladat, de a gyógyuláshoz elkerülhetetlen. Be kell töltened a hiányokat, a szükségleteket, melyeket a szüleid vagy felmenőid nem tudtak. Közben pedig egy új prototípust kell megalkotnod: valakit, aki valóban autentikus önmaga, aki ledobja a láncait és a szabadság útján indulhat el.

Fotó: Getty Images

Megkeresed és megérted a körülötted élő emberek mozgatórúgóit

A sématörés lehetetlen addig, amíg nem értjük a múltat, ameddig nem látjuk át az események finom láncolatát, amelyek a jelen pillanathoz vezettek. Azokat a mély mozgatórúgókat, amik az őseinket mozgatták: ami miatt szerettek, szenvedtek, elbuktak, felálltak vagy összetörtek.

Újra és újra döntést hozol

Mégpedig arról, hogy nem ismétled meg a hibákat. A sématörők minden nap megkérdőjelezik, hogy kinek az életét élik. A sajátjukat vagy valaki másét? A felelősséget és ezzel együtt a szabadságot választják. Ugyanakkor döntést hoznak arról is, hogy tisztelik a gyökereiket, de nem ragadnak bele a családi mocsárba. Levonják a tanulságokat, kifejezik a hálájukat, és továbblépnek. Mert hiszik és tudják, hogy: „velem ez itt végérvényesen véget ér!”

 

Nyitókép: Olga Rolenko/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: