„Véletlenül” mindig van nála egy csomag ropi. De hát ilyen a szerelem.

11 lépés, hogy olyan legyen a párkapcsolatod, amilyet szeretnél

Ugyan tökéletes párkapcsolat nem létezik, de akad néhány tipp, ami segíthet a harmónia megteremtésében. Ha a láthatáron az igazi, akkor megéri odafigyelni a következő lépésekre.

Kislányként a szőke hercegről álmodoztunk, de amikor a herceg sokadjára nem hajlandó kivinni a szemetet, elgondolkozunk, hogy vajon jól választottunk-e. Hiszen majdnem mindenkinek van elképzelése, hogy számára milyen egy ideális párkapcsolat. Valaki a mély beszélgetések híve, míg más a közös programokat részesíti előnyben. De ezeken felül is léteznek olyan apróságok, amelyekre odafigyelve jobbá teheted a szerelmi életed. Ha most kezdtél el randizgatni vagy sok-sok éve együtt élsz a pároddal, a következő tizenegy tipp mindegyik esetben a segítségedre lehet, hogy olyan párkapcsolatod legyen, amilyet a lelked mélyén szeretnél.

1. Változtasd meg a gondolkodásmódod

Amikor vitába keveredtem a volt párommal, hajlamos voltam benne keresni a hibát. Ő nem ért engem,  vele van a gond – ezzel nyugtattam magam, miközben alaposan magamba kellett volna néznem, hiszen én is éppúgy tehettem a konfliktus kirobbanásáról, mint ő. Szóval, ha valami nem tetszik neked a másikban, vagy csak szimplán nem értesz vele egyet, először nézz mélyen magadba és tedd fel a kérdést: mit szeretnék valójában és miért szeretném azt? Olykor végig se gondoljuk, hogy mire vágyunk csak megyünk a saját fejünk után. Arról nem is beszélve, hogy nem vagyunk hajlandóak megérteni a másik nézőpontját. Lehet nem értesz egyet a szerelmed gondolkodásával, de attól még neki is lehet igaza.

2. A csupasz őszinteség

Ha folyton arra figyelsz, hogy ne bántsd meg a másikat, és ezért nem mersz őszintén beszélgetni vele, akkor hamar olyan kapcsoltban találod magad, ahol a párod nem ismer téged. Ahogy a bimbózó, úgy a hosszú párkapcsolatban is fontos az őszinteség. Próbáld meg minden helyzetben elmondani, hogy mit gondolsz, mit érzel. A legapróbb dolgokban is játssz nyílt lapokkal, mert könnyen úgy járhatsz mint én. A pasinak, aki nagyon tetszett, azt mondtam, hogy én is imádom a John Wick filmeket. Ez persze nem volt igaz, de annyira meggyőző lehettem, hogy az első randin egy John Wick filmmaratonon találtam magam. A sok lövöldözéstől és vértől nem hogy romantikus hangulatba nem kerültem, de hamar világossá vált számomra, hogy jobban tettem volna, ha nem füllentek. Ez nyilván egy apróságnak számított, de komolyabb témákban, mint a házasság, gyerekvállalás, még fontosabb, hogy őszinték legyünk a másikkal.

3. Láss túl a másik hibáin

Előfordulhat, hogy olyannyira a párod hibáira koncentrálsz, hogy a jó tulajdonságait elfelejted észrevenni. Egy korábbi cikkünkben a hosszú párkapcsolat titkát kutattuk, ahol a pozitív illúziónak nevezett tulajdonságról írtunk. Hogy megértsük, miről is van szó, képzeljetek el egy fehér lapot rajta egy apró, fekete pöttyel. Mit veszel először észre a papíron? Szinte mindenki a fekete pöttyre koncentrál, figyelmen kívül hagyva a fehér területet. Ez tökéletesen érzékelteti, hogy hajlamosak vagyunk a másik rossz tulajdonságaira koncentrálni, miközben sokkal több jó rejlik benne. Lehet, hogy a pasid szétdobálja a ruháit a lakásban, de cserébe isteni vacsorával szokott hazavárni. 

4. Legyen saját életed

Amikor kapcsolatban élünk, akkor szeretnénk minden időt a partnerünkkel tölteni. Megakarjuk ismerni a szokásait, gondolatait, hiszen nála csodálatosabb ember nem létezik a világon. Én is imádok a barátommal lenni, minden percemet vele tölteném, még az egyedül alvás is nehezen megy nélküle. Ez mind szép és jó, viszont a kis világunkon kívül is van élet. Szeresd annyira magad, hogy a közös életeteken kívül odafigyelsz a sajátodra is. Csinálj olyan dolgokat, amelyek neked okoznak örömet. Találkozz a barátaiddal, menj el egy érdekes előadásra, vagy dobj fel egy arcmaszkot, fogj kezedbe egy jó könyvet és kapcsolj ki. Sokan abba a hibába esnek, hogy a párkapcsolatukkal szeretnének lyukakat betömni az életükön, azt várva, hogy attól kiegyensúlyozottabbak lesznek – pedig ez nagy hiba.

5. Mondd, hogy köszönöm!

Ha megkérdeznek arról, hogy mitől működik jól a párkapcsolatom, akkor a köszönetnyilvánítás az első, ami eszembe jut. Mindig, mindent megköszönünk egymásnak, legyen szó elmosogatásról, vacsorakészítésről, a szemetes kiürítéséről. Hiszen a te párodnak is lehetne annál jobb dolga, hogy a koszos tányérokat suvickolja. Persze, a közös háztartásban mind a két félnek ki kell vennie a munkából a részét, de jóleső érzés, ha értékelik azt.

6. Őrizd a tüzet

A párkapcsolat egy idő után ellaposodhat, ezért fontos, hogy időnként feldobjuk valamivel a hétköznapokat. Természetes, hogy a fárasztó napok végén néha csak arra vágyunk, hogy megnézzük a kedvenc sorozatunkat és egy nagyot aludjunk, viszont az apró érintések ilyenkor is fontos visszajelzések lehetnek a másik számára. Amikor megcsókolod a párodat, adsz neki egy apró puszit vagy megfogod a kezét mind arról árulkodik, hogy szereted és ezt fizikailag is a tudtára adod.

7. Milyen napod volt?

A mindennapi mókuskerék mellett alig jut idő a minőségi időtöltésre, ezért még fontosabb, hogy a pároddal esténként beszélgessetek. Kérdezd meg milyen napja volt, hogy érezte magát, hozz szóba egy korábbi tőle hallott munkahelyi történést. Értékelni fogja, ha látja rajtad, hogy figyelsz rá. Velem előfordul, hogy egy árva szót nem értek a párom esti élménybeszámolójából, de megtisztelem azzal, hogy végighallgatom és megpróbálok reflektálni rá. Amikor látom rajta, hogy lelkesen mesél mindig arra gondolok, mennyire szerencsés vagyok, hogy megosztja velem a gondolatait.

8. A párod legyen fontosabb, mint a konfliktus

Amióta kapcsolatban vagyok rá kellett jönnöm, hogy semmivel nem lehet kivédeni a vitákat. Bármin kirobbanhat egy konfliktus, elég, ha az egyik fél nyűgösebb a másiknál. Én hajlamos vagyok a veszekedéseket odáig vinni, hogy nekem legyen igazam. A végén már nem a vita eredeti tárgyán megy a harc, hanem az általam felhozott apróságokon. Na, így nem szabad viselkedni! A mai napig tanulom, hogy egy feszült helyzetben ne vigyenek el az érzelmeim és odafigyeljek a másikra is. Ha a párod elnézést kért, vagy békülni akar, de te még a sérelmeidet hajtogatod, azzal nem viszed előre a helyzetet. Minden nézeteltérés elsimítása kettőtökön áll vagy bukik.

9. A szeretetnyelv

A szeretet kifejezésének számtalan módja lehet, mert mindenkinek más a szeretetnyelve. Van, aki szavakkal adja kedvese tudtára, hogy ő a mindene, de más az apró gesztusok híve. Derítsd ki a párod, hogyan fejezi ki az érzéseit, és számára mi tanúskodik a szerelmedről. Előfordulhat, hogy egy elmosogatás vagy a ruhái kimosása többet jelent számára, mint egy romantikus vacsora.

10. Támogassátok egymás álmait

Nincs annál jobb érzés, mint amikor a szerelmed támogat a céljaid elérésében, és látod rajta, hogy neki is fontos a boldogságod. Ha a párod mesél neked egy fontos projektről, egy prezentációról, akkor próbálj neki tanácsot adni. Nem baj, ha nem vagy a téma szakértője, de néhány biztató szó új lendületet adhat neki.

11. Tudd meg, hogy mi hozza ki a sodrából

Mindenki máson és máshogyan stresszel. Előfordulhat, hogy amíg te teljes nyugalommal veszed tudomásul, hogy tíz percet késtek a munkából, addig a párod ezen teljesen kiborul. Ha megismered, hogy mitől lesz feszült és megpróbálod elfogadni, akkor nem fog váratlanul élni a hangulatingadozása. Sőt, egy idő után megtudod előzni, ahogy az én barátom teszi. Sajnos, amikor éhes vagyok, akkor eléggé feszült leszek, ezért nem egy általam generált vita robbant ki abból, hogy egész délután nem ettem semmit. A párom ezekre a helyzetekre mostanra szuperül felkészült, mert véletlenül” mindig van nála egy csomag ropi. De hát ilyen a szerelem.

Nyitókép: Marjan Apostolovic/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: