Ha vért adsz, nem csak másokkal, magaddal is jót teszel (x)

A rák és a szívroham kockázatát is csökkentheted

Tudtad, hogy a véradásnak számos jótékony hatása van az egészségedre?

Másokon segíteni csodálatos dolog, de vannak helyzetek, amikor a pénzadomány már nem elég, például amikor vérre van szükség. Még a rutinos véradók közül is kevesen vannak tisztában vele, hogy amikor rászánják azt a fél órát az életükből, hogy másokét megmentsék, nemcsak embertársaikkal tesznek jót, hanem saját magukkal is. Összegyűjtöttük neked, milyen pozitív élettani hatásai vannak a véradásnak.

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

Amennyiben felesleges vas halmozódik fel a szervezetben, megnő a szabadgyökök mennyisége, ami miatt nő a rák kialakulásának kockázata. A véradás során értelemszerűen nagyobb mennyiségű vér távozik a testből, így csökken a vér vasterhelése, ezzel kevesebb esélyt adva a rákos megbetegedések kifejlődésére a Journal of the National Cancer Intézet tanulmánya szerint. A kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik rendszeresen adnak vért, kisebb arányban alakulnak ki daganatos megbetegedések.

A véradás jótékony hatással van a szervezetedre

Rengeteg kalóriát égethetsz el vele

Egy véradással akár 650 kalóriát is elégethetsz, ez pont annyi, amennyit egy órányi folyamatos úszással érsz el. Így nemcsak önzetlen és jótékony dolgot teszel, hanem a testtömegedet is szabályozhatod. A véradásra ettől függetlenül nem lehet valódi fogyási stratégiát építeni, a férfiak ugyanis legfeljebb évente öt, a nők pedig négy alkalommal adhatnak vért. Amennyiben viszont egyáltalán nem szeretnél fogyni, akkor a megszokotthoz képest több és kalóriadúsabb ételt kell enned azon a napon, amikor vért adtál.

Csökkented a szívroham előfordulásának esélyét

A vas túlzott felhalmozódása oxidatív stresszt okozhat, ami azt jelenti, hogy a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. Ez az állapot szívrohamhoz vezethet. Az évente legalább egyszeri segítségnyújtással nagyjából 80 százalékkal csökkentheted ennek kockázatát, mivel a véradás szabályozza a vér vastartalmát, így hozzájárul a test megfelelő működéséhez. A véradást követően szabadabban áramlik a vér az ereidben, megakadályozva a zsír- és koleszterin-oxidáció felhalmozódását a koszorúérben; ez pedig csökkentheti:

 • a szívinfarktus,
 • a szívkoszorúér-betegség
 • és a stroke kockázatát is.

Boldogságérzet

A rendszeres véradás a mentális egészségünkre is pozitív hatással van, hiszen szinte hősnek érezzük magunkat, hogy segítettünk valakin. A büszkeség érzésének hatására endorfin szabadul fel a szervezetünkben. Ez pedig erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt és a fájdalomérzetet, sőt az öregedési folyamatokat is lassítja.

Gyere, adj vért te is!
Ha szívesen adnál vért
Amennyiben szeretnél segíteni, február 8-án megteheted az Árkád Budapest bevásárlóközpontban. A véradás 11-19 óráig tart az Árkád főbejárat felőli végében, a 3. emeleten, a parkoló felé nyíló 2 kijárat közötti területen.
Az önkénteseknek kuponokkal kedveskednek, amelyeket az Árkád többféle étteremében, autómosójában, valamint egyes divatáru üzleteiben válthatnak be. Ezen felül pedig ingyenes vércukor- és vérnyomásmérésen is részt vehetnek az egészségközpontjuk kitelepülésén.
A Vöröskereszt az egyik legeredményesebb helyszínként tartja számon a bevásárlóközpontot. Az önkéntesek létszáma 100-140 fő között változik alkalmanként.

A támogatók listája:

 • Aranycipó
 • Árkád Egészségközpont
 • Burger King
 • Főzelékfaló/PizzaPasta
 • JonoYogo
 • KFC
 • Naturwash
 • TheBodyShop
 • VanGraaf

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: