Tűzálló fóliába csomagolták a világ legnagyobb fáját, így próbálják megvédeni az erdőtűztől

Veszélyben a világ legnagyobb fája, ugyanis a Sequoia Nemzeti Parkban jelenleg több erdőtűz is tombol. Azonban a kaliforniai tűzoltók mindent megtesznek, hogy megmentsék a híres óriás mamutfenyőt.

A kaliforniai Sierra Nevadában található Sequoia Nemzeti Park a világ egyik legismertebb természetvédelmi területe, amelynek területén nem felhőkarcolók merednek az égbe, hanem felhőkarcoló méretű fák. Az erdő leghíresebb példánya a Shermann tábornok névre keresztelt óriás mamutfenyő, amely 84 méteres magasságával és 11 méteres átmérőjével a világ legnagyobb fájának számít. Viszonyításképpen: túlnő a New York-i Szabadság-szobron, és éppen csak nem éri el a Parlament csúcsának magasságát. Azonban a híres mamutfenyőt az elmúlás veszélye fenyegeti, mivel Kalifornia államban jelenleg 13 tűzvész tombol. Ezért Sherman tábornokot alumínium alapú tűzálló anyagba csomagolták, hogy megvédjék az egyre sebesebben közelgő lángoktól.

tűzvész - világ legnagyobb fája
Fotó: American Forests/Twitter

A KNP Complexnek elnevezett tűzvész szeptember elején tört ki Kaliforniában, és azóta több mint 23 000 hektárnyi területet pusztított el. A Sequoia Nemzeti Park ideiglenesen teljes zárlat alá került, és a napokban a tűz elérte a Giant Forest, vagyis az Óriáserdő területét is. Itt több mint 2000 óriás mamutfenyő található, köztük a világ legnagyobb fája, a Shermann tábornak becézett példány. A helyi tűzoltók minden erejüket megmozgatják, hogy a pótolhatatlan természeti kincseket megvédjék – eltávolították a közelükben lévő aljnövényzetet és farönköket, valamint a fák törzsét alumínium alapú tűzálló anyaggal borították be. Ez a fokozott védelem azért is lényeges, mert tavaly hatalmas kár érte a Föld mamutfenyő populációját: körülbelül 7500-10 000 példány esett a a Castle Fire erdőtűz áldozatául. Ez a globális mamutfenyő állomány 10–14 százalékát jelentette. 

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: American Forests/Twitter

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: