Viaszba öntötték Petőfi Sándort, Puskás Öcsit, Papp Lászlót és Palvin Barbit is

Május 25-től új látványossággal gazdagodik Budapest: megnyitja kapuit a Madame Tussauds a belvárosi Palazzo Dorottyában. Még a nyitás előtt bepillantást nyerhettünk a főváros új kiállításának titkaiba.

A belvárosi Dorottya Palota ad helyszínt a világ egyik legizgalmasabb és leglátogatottabb múzeumának, a Madame Tussauds Budapestnek. Kevesen tudják, de a névadó Marie Tussauds egyike volt a világ első női vállalkozóinak, akinek életműve milliós látogatottságot vonz világszerte. Holnaptól Budapest is büszkén állhat be a nevezetességeknek helyt adó városok sorába: május 25-től hivatalosan is látogatható a tárlat.

Tom Hanks Madame Tussauds Budapest
Tom Hanks szobra Budapesten. Fotó: Madame Tussauds

A kezdetekről

A Madame Tussauds globálisan 24 helyszínen kínál különleges szórakoztató élményt, köztük Londonban, Hollywoodban, New Yorkban, Amszterdamban, Berlinben, Tokióban, Sanghajban, Sydneyben és most már Budapesten is. Marie Tussaud 1770-ben Párizsban kezdett el viaszfigurákat alkotni doktor Philippe Curtius felügyelete alatt. Az első állandó kiállítás 1835-ben nyílt meg Londonban, a Baker Street Bazaarban, majd 1884 nyarán került a mai helyére, a már ikonikussá vált Marylebone Roadra – itt eddig több mint 500 millió látogató fordult meg.

51 figurát állítanak ki hazánkban

A 250 éves múltra visszatekintő turisztikai világmárka hazai premierjén kiderült a féltve őrzött titok, azaz, hogy kiket ábrázolnak a viaszfigurák. A sztárvilág, a történelem, a kultúra és a tudomány legismertebb és legemblematikusabb alakjai mellett, napjaink magyar hírességei is helyet kaptak. Az 51 viaszfigura között a tárlaton olyan személyekkel találkozhatunk testközelből mint: Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István és Zámbó Jimmy. A látogatók megérinthetik a figurákat, közös fotókat készíthetnek velük, a hozzájuk kötődő installációk alapján interakcióba léphetnek kedvenceikkel.

Hosszú Katinka Madame Tussauds
Hosszú Katinka a róla mintázott viaszfigurával. Fotó: Madame Tussauds

Bud Spencer és Chuck Norris nálunk lesz csak látható

Kizárólag Budapesten találkozhatnak a látogatók Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű másaival, ezeket sehol a világon nem mutatták még be. És ahogy azt korábban bejelentették, Ferenc pápa és a néhai II. Erzsébet királynő figurái is helyet kapnak a Palazzo Dorottya falai között.

madame tussauds budapest
II. Erzsébet királynő viaszszobra a budapesti Madame Tussauds- ban (fotó: Steindl Gabriella)

A turisztikai látványosság nyitását négyéves munka előzte meg. Természetesen a gazdasági tényezők lassulása és a világjárvány az ő munkájukat sem segítette, de az idő más tekintetben is fontos tényező volt. „Olyan elképesztő igényességű kézimunkával készültek a díszletek, az installációk, hogy bizony azoknak is több idő kellett, mint gondoltunk. De végül elkészült minden és csodálatos pompájában összeállt, pontosan úgy, ahogy elképzeltük”- mondta Óhidi Zsuzsanna, Madame Tussauds operatív igazgatója.

Mitől ennyire különleges?

A Madame Tussauds-nál minden figurán nagyjából 25 világszerte elismert művész dolgozik a London melletti műhelyben. Angliából szállítják a figurákat a világ minden pontjára, majd az aktuális helyszínen installálják azt a szakemberek.

Egy-egy alkotás elkészítése átlagosan három hónapot vesz igénybe, a folyamat 200 különböző munkaszakaszból áll.

A Madame Tussauds művészei minden egyes hajszálat egyenként helyeznek el a fejen, hogy ezzel is erősítsék a frizura természetességét – csak ez a folyamat önmagában 6 hetet vesz igénybe. A figurákat kézzel festik, az alaprétegre további rétegeket húznak fel, a fej és a test festése átlagosan 5-5 napnyi munkát jelent. A szemeket egy specialista készíti akrilból, kihasználva az anyag természetes csillogását. Felhelyezés előtt vazelinnel kezelik, lecsiszolják és fényesítik is a szemeket. Minden mozzanat egyedi, így nincs két egyforma tekintet. Minden egyes figura megalkotásakor a készítők figyelnek arra, hogy a tekintetet, gesztusokat, testtartást, valamint a ruhát is hitelesen adják vissza. Ferenc pápa ruházatát és ékszereit például az egyházi viseletek szakértői állították össze.

A nemzetközi viszonylatban is elismert hírességek mellett Budapesten hazánk nagyjainak viaszmásait is láthatjuk. A magyar hírességekről a döntést több kutatás és fókuszcsoportos megkérdezés előzte meg. „Nagyon örömteli, hogy bebizonyosodott, hogy a magyarok értékalapon választanak. Úgy gondolják, ha valaki kap egy viaszszobrot, akkor amögött valódi teljesítménynek kell állnia. Ha körbemegyünk a Hausmann csarnokban, ahol a nagy magyarok szerepelnek, akkor biztos, hogy mindenkinek kicsit megmelegszik a szíve a sok fantasztikus magyartól, akire joggal lehetünk büszkék.

Óhidi Zsuzsanna, a Madame Tussauds operatív igazgatója (fotó: Steindl Gabriella)

Hatalmas élmény nyújt a tárlat

Bár elsőre érzelgősnek tűnhet, de valóban elképesztő élmény körbemenni a tárlaton. Különösen jó érzés, hogy nem kell már sehova sem utaznunk ahhoz, hogy ilyen színvonalas és minőségi szórakozásban legyen részünk, mint amit a Madame Tussauds a világ bármely pontján jelent.

Az első figurák egyike, akit láttam az Petőfi Sándor volt. Nagyon meghatódtam, őt így ebben a formában, a legapróbb részletekig átgondoltan, ennyire kidolgozva látni. Ő volt az egyik, aki nagy hatást gyakorolt rám, de Ferenc Pápát, és Erzsébet királynőt is fantasztikus élmény volt látni. Aki ismer, az tudja, hogy George Clooney régóta nagy kedvencem. Mondtam is a kollégáimnak, ha sehol nem találnak, akkor biztos, hogy ott ücsörgök mellette”.

Madonna és Brad Pitt viaszszobra a budapesti Madame Tussauds- ban (fotó: Steindl Gabriella)

A szórakoztatás mellett az edukáció is fontos

A Madame Tussauds a május 25-i nyitástól kezdve a hét mindennapján várja a látogatókat. Nagyjából másfél óra alatt kényelmesen körbejárható a tárlat, de érdemes több időt szánni rá és ízlelgetni, ha már itt van, és a miénk. Az online jegyértékesítés már elindult, amivel nemcsak tervezhetőbb, hanem kedvezőbb is a látogatás. Bár a Madame Tussauds márkának sajátossága, hogy hatalmas sorok kígyóznak a bejárat előtt, impulzív vásárlókra inkább a külföldi turisták esetében számítanak.

A kreatív koncepciónknak nagyon fontos része volt, hogy ne csak szórakoztasson, hanem eldukáljunk is. Hiszen itt számos történelmi alakkal lehet találkozni, ezért rendhagyó történelem órát is lehet nálunk tartani. De a korral haladva a szelfi kultúráról is érdemes beszélni, hogy mit jelent a közösségi médiában jelen lenni. Hiszen itt minden arról szól, hogy menj oda, fotózd le magad, oszd meg, vidd a hírét. De mint tudjuk, ennek a dolognak is van egy olyan oldala is, amivel nem árt képben lenni. Emiatt is komoly pedagógiai programmal készülünk az iskoláknak, diákoknak” – fogalmazott Óhidi Zsuzsanna.

A kiállításon a viaszfigurák és a csodálatos díszletek mellett rengeteg élmény várja a látogatókat: interaktív képernyők, hang- és fényjátékok, lenyűgöző audiovizuális tartalmak, VR kalandok, szelfipontok és számos egyéb izgalmas meglepetés garantálja az emlékezetes szórakozást.

Nyitókép: Palvin Barbara a Madame Tussauds budapesti tárlatán (fotó: Steindl Gabriella)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: