Érezted már valaha azt, hogy jobb kedvre derültél pusztán egy ételtől? Ez nem véletlen! Most eláruljuk, melyek azok a finomságok, amelyeket bevethetsz bánat ellen és melyeket érdemes elkerülnöd, legalábbis akkor, ha a vidámságot választanád!
Tudtad, hogy az elfogyasztott ételek nemcsak az alakodra vagy az állóképességedre vannak hatással, hanem bizony a hangulatodra is? Az egyik magyarázat az, hogy az elfogyasztott étellel tápláljuk a bélrendszerünkben élő mikrobákat, bélflóránk összetétele pedig hatással van az agyműködésünkre is. Emellett vannak ételek, amelyek a hormonrendszer működését is befolyásolják. Biztosan te is kíváncsi vagy, melyik étel dobja fel a napodat, és melyik az, ami felerősíti a negatív érzéseket!
Jókedvre derítő étkek:
- Étcsokoládé
Az anandamid nevű hormon a feldobottság érzéséért felelős, sőt ideiglenesen képes kiiktatni a fájdalom és a depresszió érzetét. A csokoládé rendszeres fogyasztása ráadásul bizonyítottan nyugtató hatású. Nem véletlenül vágyunk rá ösztönösen érzelmi csalódás esetén! Érdemes azonban mértéket tartani, napi 50 grammnál többet ne fogyasszunk!
- Banán
A banán serkenti a dopamin termelését, amely a mozgás koordinálásában, az emlékezés, a hangulat, és érzelmi reakciók kialakításában egyaránt szerepet játszik. Emellett ez a gyümölcs B-vitaminokban gazdag, amit idegvédő mikrotápanyagként is ismerünk, mivel – a magnéziummal együtt – segít lenyugtatni az idegrendszerünket. Akkor légy óvatos a fogyasztásával, ha inzulin- vagy leptinrezisztens vagy.
- Kávé
A közkedvelt reggeli ital nemcsak kiváló ébresztő, de egyúttal elégedettségérzetet kelt a fogyasztása. A kávé ugyanis olyan folyamatokat indít el az agyban, amelyek az úgynevezett agyi eredetű növekedési faktort (BDNF – angol nevén Brain-Derived Neurotrophic Factor) serkentik.
- Vörös gyümölcsök
A vörös gyümölcsök színét az antociánok adják. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek – a banánhoz hasonlóan – arra ösztönzik az agyat, hogy dopamint állítson elő, a felszabaduló dopamin hatására kiegyensúlyozottnak érezhetjük magunkat. Ha például szerelembe esünk akkor is növekszik a mennyisége.
- Omega-3 zsírsavak
A főleg halakban és olajos magvakban, valamint algákban megtalálható vegyület az érzelmi világunkra is pozitív hatással lehet, elsősorban a stresszhelyzetek megfelelő kezelésében támogatja a szervezetünket. Éppen ezért szorongásos betegségek tüneteinek enyhítésére és antidepresszánsként is sikerrel alkalmazzák, ráadásul mellékhatások nélkül.
Ételek, amik lelombozhatnak:
- Cukrok
Biztos te is tapasztaltad már, hogy a felborult vércukorszint hangulati ingadozásokhoz, ingerlékenységhez, koncentrálási nehézségekhez is vezet. Hosszú távon a szénhidrátok túlfogyasztása nemcsak levertté tesz, hanem a gyulladások kockázatát is jelentősen növeli. Sőt, a korábban már emlegetett agyi eredetű növekedési faktort is jelentősen csökkenti, ami mentális problémákhoz vezethet.
- Glutén
A glutén egy gabonákban előforduló fehérje, ami mind a hangulatodra, mind a mentális egészségedre rossz hatással lehet. A túlzott gabonafogyasztás depressziót is okozhat, mivel gátolja a szerotonin termelést, amely hormon nemcsak a hangulatunk szabályozásában játszik fontos szerepet, de az alvásminőségünkre, a testhőmérsékletünkre, az étvágyunkra és a szexualitásunkra is hatással van. Ha nem vagy cölliákiás, akkor az emésztésed érdekében nem érdemes kiiktatni az étrendedből a teljes kiőrlésű gabonákat, de csak mértékkel fogyaszd.
- Feldolgozott élelmiszerek
A feldolgozott élelmiszerekben (mint amilyenek a felvágottak, olajban sült nassok) olyan mesterséges színezékek, aromák, ízfokozók és édesítőszerek vannak, amelyek ingerlékennyé teszik az embert. Emellett bizonyos ízfokozók, például a nátrium-glutamát függőséget is okozhatnak.
Nyitókép: Unsplash