Viktória királynő ellenezte, mi pedig megveszünk érte

Tényleg szexibbek leszünk tőle?

Sokan használjuk, de kevesen ismerjük a történetét. A vörös rúzs számtalan megpróbáltatáson ment keresztül, mire a neszesszerünkben landolt. Következzen egy 360 fokos rúzstörténelem!

Az élénk piros ajkak mára meghódították az egész világot. Volt idő, hogy halálos veszélyt jelentett, később csak a prostituáltak használhatták. Egy biztos, a rúzs története legalább annyira sokszínű, mint mi nők. Felmerül bennem a kérdés: miért vonzódunk ennyire a vörös ajkakhoz? Valóban szexivé varázsolja a viselőjét?

A halál csókja

A vörös rúzs története az ókori Mezopotámiában indult, ahol a nők féldrágaköveket zúztak porrá, és azzal színezték be az ajkukat. Később Kleopátrának, Egyiptom királynőjének is megtetszett ez a szín. Akkoriban azonban a festék előállítása korántsem volt veszélytelen, ugyanis mérgező, a szervezetre káros anyagokból keverték ki. A Kiss of Death kifejezés is innen ered. A szépségért szenvedni kell szófordulatot úgy látszik az egyiptomi nők elég komolyan gondolták. Evezzünk át a 19. századba. A legendás uralkodó Viktória, brit királynő nem rajongott a sminkért, egész egyszerűen közönségesnek nyilvánította viselőit, ezért csupán a prostituáltak körében maradt továbbra is népszerű a vörös rúzs. Mindeközben Franciaországban ennek épp az ellenkezője történt, ahol a felsőbb osztályban élő nők körében a gazdagság jelképévé vált.

A huszadik század elején a vörös rúzs hódító útjára indult. A fém rúzscső feltalálása után piacra kerültek az első Chanel és Max Factor termékek. Végül olyan sztárok tündököltek vörösre festett ajkakkal, mint Marylin Monroe vagy Elizabeth Taylor. Az 1960-as és az 1970-es években új árnyalatú rúzsok jelentek meg, és a vörös szín egy rövid időre kiszorult a piacról. Nem sokkal később jött Madonna, aki az 1980-as világturnéján vörösen izzó ajkakkal vonult be a történelembe.

A smink és ami mögötte van

Tizennyolc éves koromban került először rúzs a kezembe, és a gimnázium végéig egy percre sem tettem le. A tablóképem vicces fotóján is épp rúzsozom magam. Tiniként, mint mindenki, én is meg voltam győződve arról, hogy egy felnőtt nő vagyok, amit természetesen a legélénkebb vörös árnyalattal fejeltem meg. Sokkal magabiztosabbnak éreztem magam tőle, amire szükségem is volt abban az igen bizonytalan időszakban. De valóban magabiztosságot sugall a rúzs? A brit Kísérleti Pszichológia Tanszék kutatásában arra az eredményre jutottak, hogy a vörös rúzst viselő nőket sokkal vonzóbbnak látják, és előbb is találnak maguknak párt. Észrevettétek, ha valami miatt stresszelünk, akkor az ajkunk kifehéredik? A vöröslő, duzzadt száj ugyanakkor a szexuális vágyról árulkodik. Én például abban az esetben használok vörös rúzst, amikor vonzóbbnak szeretném érezni magam. Lehet benne valami, nem? Talán pont a pozitív visszajelzések miatt szeretjük annyian.

Nyitókép: Jessie Casson/DigitalVision/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: