Világkörüli utazásra hívja a látogatókat az egyik berlini kert

A német fővároshoz tartozó 43 hektárnyi park egyedülálló lehetőséget kínál a látogatóinak, amelyben felfedezhetik a különböző korok és kontinensek botanikai sokszínűségét.

A világjárvány miatt a külföldi utazásokat el kell halasztani, de az országok helyi létesítményei igyekeznek azért mindent megtenni, hogy akár virtuálisan vagy a szabadban különböző színes programokkal tereljék valami pozitív dologra az emberek figyelmét. A nagyvilágban tett barangolások helyett az egyik berlini park például lehetőséget biztosít a német lakosoknak arra, hogy a növényeken keresztül felfedezzék az egész világot.

1987-ben, az akkor még Kelet-Berlinnek nevezett városrészben épült a Marzhan Rekreációs Park a német főváros alapításának 750. évfordulójának emlékére. A berlini fal leomlása után a díszkertről azonban megfeledkeztek és elhanyagolták, egészen 2017-ig, amikor a területet kétszeresére bővítették, és újból bemutatták a Nemzetközi Kertészeti Kiállítás alkalmából.

1994-ben a város ajándékot kapott partnervárosától, Pekingtől: egy kis keleti kertet. Berlin vezetősége akkor úgy döntött, hogy azt a Marzhan parkba kell telepíteni. Ez az elhatározás el is vetette a Világ kertjei projekt első magját, ami mára egyedülálló élménnyé nőtte ki magát. A kertben számos növény található a világ minden tájáról. A látogatók nemcsak botanikai felfedezéseket tehetnek, hanem részük lehet történelmi, hagyományos és kortárs érdekességekben is.

A világ kertjei
Fotó: picture alliance/Getty Images

Olasz reneszánsz kertrészét márványszobrok, szökőkutak és egy kis labirintus teszi még izgalmasabbá. A thaiföldi parcellában pedig olyan fémszerkezet található, ami hasonlít az őshonos rizsföldekre. A park egészét az eszképizmus elvei szerint alakították ki. A legfőbb cél ugyanis egy olyan menedék biztosítása volt, ahová a mai kor embere elmenekülhet a társadalmi nyomás és az olykor elviselhetetlen valóság elől.

A tíz hagyományos és kilenc látványkert bővelkedik a látnivalókban. A Világ kertjei minden nap látogatható reggel 9 órától, sötétedésig. A belépők ára felnőtteknek 4 euró, a gyerekeknek 2 euró.

Forrás: euronews.com
Nyitókép: picture alliance/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: