Van, aki Harry hercegért rajong, más Timothée Chalamet-ért, én beérem Jamie Oliverrel is. Ugyanis az a vesszőparipám, hogy ha egy férfi főzni tud és még vicces is, akkor jöhet. Minden más csak ráadás.
Carbonara, az igazi
A carbonarat valamiért mindenki máshogy készíti. De az biztos, hogy a legtöbben tejszínnel dúsítják, holott az eredeti változatban keresve sem találunk tejszínt. Jamie receptjét, amit minden bizonnyal az olasz nagyiktól tanult, imádni fogjátok.
Hozzávalók:
- 2 húsos szalonnaszelet (az a jó, ha szépen barázdált, nemcsak hús, de zsír is van benne)
- olívaolaj
- 2 tojás
- 30 g parmezán + egy kevés a szóráshoz
- spagetti
Elkészítés:
Főzd meg a spagettit! Vágd a szalonnát csíkokra, majd dobd egy serpenyőbe fél teáskanál olívaolajjal és némi borssal. Várj, amíg aranybarnára és ropogósra pirulnak, ezután vedd le a gázról. Ezalatt verd fel a tojásokat egy tálban, és add hozzá a parmezánt. A kész tésztát tedd a serpenyőbe és keverd jól össze a szalonnával. Öntsd a parmezános tojást a serpenyőbe és adj hozzá egy keveset a tészta főzővizéből is, éppen annyit, hogy a szósz krémes állagú legyen. Ügyelj rá, hogy a serpenyő ne legyen túl forró, különben a tojás kicsapódik és rántotta lesz belőle. Tálaláskor szórd meg egy kevés sajttal!
Tojásmentes csokis süti
Ha már az összes tojást megfestetted és/vagy előkészítetted a húsvéti sonkához, akkor főhet a fejed, mert a sütibe bizony nem maradt. Ilyen esetekben jön nagyon jól ez a pofonegyszerű recept.
Hozzávalók:
- 200 g sótlan vaj
- 200 g mogyoró (bármilyen olajos mag jó lehet)
- 200 g étcsokoládé
- 200 g liszt
- 200 ml tej
- 200 g porcukor
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy 25×25-ös tepsit vajazz ki. Daráld le a mogyorót, egy konyhai robotgépben keverd össze a csokoládéval, majd add hozzá a vajat és a lisztet is. Ne feledkezz el a csipet sóról sem, az ízek így lesznek harmonikusak. Jöhet a tej és a cukor is a masszához, majd jó alaposan dolgozd össze a keveréket. Egy spatula segítségével kanalazd bele a tepsibe, majd süsd 18 percig. Ha kész, friss gyümölccsel tálald!
Borsópesztó
Vibráló tavaszi vitaminbomba, amit a fűszernövények tesznek teljessé, éppen ezért ne spórolj velük!
Hozzávalók:
- 100 g mirelit borsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál friss bazsalikom vagy menta
- 30 g fenyőmag (de lehet bármilyen olajos mag, például dió is)
- 30 g parmezán
- olívaolaj
Elkészítés:
Az éppen forrásban lévő tészta fölé helyezz egy szűrőt, ebbe jöhetnek is a borsószemek. Blansírozd a borsót 2 percig. Hámozd meg a fokhagymát, majd egy kevés só segítségével pépesítsd mozsárban vagy daráld le egy késes aprítóval. Add hozzá a választott fűszernövényt, majd a magokat is. Ha szépen összedolgoztad a keveréket, akkor jöhet is a borsó. Reszeld bele a parmezánt, majd locsolj rá egy kevés extra szűz olívaolajat! A kész tésztához keverj egy kevés pesztót, és lazítsd a szószt egy-egy evőkanálnyi főzővízzel.
Nyitókép: BURCU ATALAY TANKUT/GettyImages