Vilmos herceg és Katalin hercegné II. Erzsébetre emlékezik

„Nagyon hiányzol mindannyiunknak" - írta Vilmos és Katalin egy megható Instagram bejegyzésben. A hercegi pár Nyugat-Walesbe utazik istentiszteletre II. Erzsébet királynő halálának első évfordulóján.

A walesi herceg és hercegnő ma indul el St. Davidsbe, mely egy apró város Wales délnyugati csücskében. Vilmos herceg és Katalin hercegné egy zártkörű istentiszteleten vesz majd részt a St. Davids-katedrálisban, amely során II. Erzsébet királynőről is megemlékeznek halála első évfordulóján. A néhai királynő 70 évig uralkodott és a skóciai Balmoral kastélyban hunyt el 96 éves korában. A hercegi pár a közösségi médiában is megosztott egy megható bejegyzést a királynő halálának évfordulóján.

„Ma Erzsébet királynő rendkívüli életére és örökségére emlékezünk. Nagyon hiányzol mindannyiunknak! W & C” – írta a bejegyzéshez Vilmos és Katalin.

Találkozó a kolostorban

A hercegi pár a 12. századi székesegyház melletti kolostorban találkozik a helyi közösség tagjaival is. A walesi város egyébként több mint 1400 éve fogadja a zarándokokat, mióta Szent Dávid – aki Wales védőszentje – letelepedett ott, és a hatodik században szerzetesi közösséget hozott létre. A katedrális 1181-ből származik, és évente mintegy 300 000 látogatót vonz.

Sűrű szeptember


Az eseményre egy hosszú nyári szünet után kerül sor Vilmos herceg és Katalin hercegné számára, akik legutóbb a Balmoral kastélyban tartott családi összejövetelen jelentek meg gyermekeikkel, a 10 éves György herceggel, a 8 éves Sarolta hercegnővel és az 5 éves Lajos herceggel. A gyerekek számára azonban már elindult az iskola. Vilmos herceg csütörtökön – amikor gyermekei visszatértek az iskolába – , visszatért közéleti feladataihoz, és Bournemouthban tett hivatalos látogatást hajléktalanokat segítő projektje kapcsán. Vilmos és Katalin várhatóan több programon is részt vesz az elkövetkező hetekben, Vilmos herceg többek között New York-ba is ellátogat.

Kulcsszerep a királyi családban

Vilmos herceg és Katalin hercegné Swansea városába is ellátogatott Walesben. Fotó: Chris Jackson / Getty Images

A hétvégi walesi látogatás egy fontos emlékeztető arra is, hogy a házaspárt tavaly Károly király Wales hercegévé és hercegnőjévé avatta. Ezzel a lépéssel pedig elismerte Vilmos és Katalin munkáját a királyi család tagjaként, és azt is egyértelművé tette, hogy a jövőben is kulcsszereplői lesznek a monarchiának. „Charles már most építi az utat számukra, és (Vilmos és Katalin) mindketten részt vesznek a színfalak mögötti döntéshozatalban. Készek és hajlandóak elvégezni a munkát, és Katalin is abszolút részese ennek” – mondta a hercegnő egyik barátja egy magazinnak.

Nem lesz családi találkozó

Károly király és Kamilla királyné a következő napot Balmoralban töltik, nyilvános megjelenés nélkül. Harry herceg annak ellenére, hogy jelenleg az Egyesült Királyságban tartózkodik, nem fog időt tölteni az apjával vagy a bátyjával. A 38 éves herceg csütörtökön vett részt egy súlyos beteg gyerekeket segítő jótékonysági szervezet, a WellChild éves díjátadó eseményén. Harry 15 éve a WellChild védnöke és támogatója, és ez a szerepvállalása egyike azon keveseknek, melyeket megtartott azután is, hogy feleségével és gyermekeivel az Egyesült Államokba költözött. Harry az eseményen néhai nagymamájáról, II. Erzsébet királynőről is megemlékezett. Ezután pedig Németországba utazott, ahol a hétvégén kezdődik az „Invictus Games”, amely egy katonák és veteránok számára szervezett sportverseny, melynek Harry régóta patrónusa.

Forrás: People
Nyitókép: Chris Jackson / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: