7 virág, amiből az allergiával küzdők is köthetnek csokrot

Mutatjuk, melyik növények jelenthetik számodra a megoldást!

A szénanátha sokakra lecsap ebben a napsütéses évszakban. De attól, hogy allergiás megbetegedéssel küzdesz, még nem kell lemondanod a szépséges szirmok látványáról a lakásodban és a kiskertedben sem! Íme, néhány alacsony pollentartalmú növény!

A szénanáthával küzdők valószínűleg minden virágfélére gyanakvóan tekintenek. Ha te is közéjük tartozol, fontos tudnod, hogy az őszirózsafélék például a kiemelt tiltólistán szerepelnek és számtalan illatos kerti növény súlyosbíthatja a panaszaidat! Van azonban néhány olyan illatos virág, ami közül bátran válogathatsz, ha a kiskertedbe szeretnéd ültetni őket, vagy a lakás díszévé tennéd. A kamélia, a liliomfélék és a rózsák bár illatosak, de pollenjei nem szóródnak szét a szélben, így nem irritálják a szénanáthások légutait. Ha nem tudsz lemondani a színes virágokról, a következő fajtákból készíthetsz mutatós csokrot:

Azálea

Az azálea, vagy másik nevén rododendron beporzását kizárólag rovarok végzik. A nagyvirágú örökzöld ugyan allergiát nem okoz, azt jó, ha tudod, hogy a növény szárában lévő nedv és a virágpora is mérgező, ezért bár bódító illatuk van, nagyon közelről ne szagolgasd őket!

Pompázatos növények Fotó: MabelAmber/Pixabay

Begónia

A begónia összes fajtáját bátran tarthatod a szobában is. Egész évben virágzik, a növény nagyon könnyen szaporítható és levelei is mutatósak. A különböző fajták keresztezése roppant egyszerű, emiatt újabb és újabb változatban bukkan fel a piacon. 

A begónia könnyen elterjedhet magától is a kertedben Fotó: 233Solar/Pixabay

Geránium

A geránium nagyon kevés pollent bocsát ki, sőt már pollenmentes fajtája is elérhető. A rózsamuskátli tüsszentést ugyan nem provokál, de van, akinek a bőre érzékeny a növény leveleinek érintésére. Illóolaja rendkívül értékes, belélegezve antidepresszáns, hangulatjavító, parfümökben és bőrápoló készítményekben is igen gyakori összetevő. Vérzéscsillapító hatásáról is ismert.

A geránium olaja harmóniateremtő Fotó: silviarita/Pixabay

Hortenzia

A gyönyörű fürtökből álló növény legtöbb fajtája nem irritáló hatású, főleg az újabb változatok, ugyanakkor a nagyon érzékenyek talán jobb, ha nem választják a bugás hortenziát vagy a tölgylevelű hortenziát.

A talaj kémhatásától függ ezeknek a virágoknak a színe Fotó: ws_beep /Pixabay.com

Kamélia

A kamélia illata épp olyan elbűvölő, mint a virágzata. Szubtrópusi éghajlatról származik, tél végén, kora tavasszal virágzik, vagyis akkor, amikor a többi virág nyugalmi időszakban van, vagy pihenőre tér.

Nemcsak a látványa csodálatos, hanem az illata is Fotó: Pixel2013 /Pixabay

Orchidea

Az orchidea pollenje többnyire nem okoz allergiás reakciókat. A nagyon érzékenyeknél azonban előfordulhatnak tünetek bizonyos fajták esetében, ha azt a lakásban tartják, illetve a növény nedve is bőrirritációt válthat ki. Gondozásáról itt olvashatsz részletesen!

Az orchideák igen kényes növények, de szépségük kárpótol Fotó: PaulaPaulsen/Pixabay

Verbéna

Ha verbénát választasz, akkor segítesz megmenteni a méheket is, mert vonzza a beporzó rovarokat. Ugyan nektárban és pollenben gazdagok, a virágpor nem a széllel terjed, ezért nem fog problémákat okozni, ha allergiával küzdesz. A vasfű az egyik legsokoldalúbban használható gyógynövény, ezért a javasasszonyok gyűjteményének alapdarabja, régen a boszorkányokhoz is kapcsolták, sőt a néphiedelem szerint a a verbéna, népies nevén,lakatfű segítségével minden zárat, minden lakatot ki lehet nyitni.

A verbéna olyan sok bajra gyógyír, hogy a néphiedelemben varázslatos tulajdonságokkal ruházták fel Fotó: SUPEE PURATO/Shutterstock

Nyitókép: Zhen Hu/Unsplash.com
(thespruce.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: