Virtuális utazás Észak-Svédországba csodálatos fotókon keresztül

Üdvözöllek a svéd Lappföldön! Ez a végtelennek tűnő táj feledhetetlen kalandokra hív. Éld át az északi varázslatot ezen a virtuális túrán.

A számik közössége

Lappföld - kirándulás
Fotók: ihorga/Getty Images

Körülbelül 20,000 számi él Svédország északi részén. Ennek az őslakos finnugor népnek saját nyelve, zászlaja, öröksége, és parlamentje van. Számos ökoturisztikai tevékenységet számi idegenvezetők végeznek.

Az északi fény

északi fény
Fotó: Nutexzles/Getty Images

A télen tett lappföldi látogatás fénypontja az auora borealis megtekintése. Az Északi sarkkör közelsége lehetővé teszi annak a természeti jelenségnek a megtapasztalását, ami abból jön létre, hogy a napszemcsék kölcsönhatásba lépnek a Föld atmoszférájában található gázmolekulákkal.

Gammelstad templomváros

Gammelstand
Fotó: irakite/Getty Images

A település az UNESCO Világörökség része. Svédország legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt templomvárosa. Az 1492-ben épült kőtemplomot körülbelül 400 faház veszi körül. A szabadtéri múzeum munkatársai korabeli jelmezeket öltve bepillantást engednek az 1800-as évek mindennapi életébe.

Szoba kilátással

Arctic Bath
Fotó: @arcticbath_sweden/Instagram

Az Arctic Bath egyedülálló hotel- és wellnessélménnyel várja a vendégeit, hogy elmerüljenek a természetben, miközben minimális ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. A Luleå folyón lebegő kabinok körül télen befagy a víz, a padlótól a mennyezetig érő ablakokon keresztül pedig közvetlen kapcsolatba kerülnek a természettel az idelátogatók.

Luxuskempingezés

Sápmi Nature Camp
Fotó: @sapminature/Instagram

A Sápmi Természeti Tábor az Északi sarkkörtől északra található, és a régió egyik büszkesége. Az érdeklődők luxuskempingezésben vehetnek részt, és testközelből tapasztalhatják meg a számi kultúrát.

Szabadtéri ’fika’, téli hagyomány

fika
Fotó: Anupong Sakoolchai/Getty Images

Évszaktól és országrésztől függetlenül a ’fika’, azaz a kávézás művészete a svéd kultúra fontos része. Időt szentelni ennek a szokásnak annyit jelent, hogy időt szakítunk a barátainkra egy csésze kávé, és néhány finom falat felett.

Kávé és kávésajt

guksi
Fotó: lainea/Getty Images

Észak-Svédországban a kávét felkockázott, szárított sajttal szolgálják fel egy ’guksi’ néven ismert, tradicionális, fából készült csészében. Bár sokaknak ez a párosítás meglepően furcsa, a forró italban megpuhul a sajt, amikben a svédek örömüket lelik, különösen a hideg, téli napokon.

Aludj a fák a között

hotel
Fotó: @treehotel/Instagram

A Treehotel az ország egyik leghíresebb szállodája, ami lehetővé teszi a vendégek számára, hogy az Északi sarkkörhöz közel, a fák lombkoronái között szálljanak meg. A tükörüvegből készült szobák a talajtól 13-20 méter magasságban találhatók.

Jokkmokk téli vásár

téli vásár
Fotó: Johner Images – Trygg, Henrik/Getty Images

1605 óta február első hétvégéjén minden évben megrendezik a téli piacot, ahol a világszínvonalú számi művészet, kultúra és kézművesség mellett az idelátogatókat az évszaknak megfelelő hideg fogadja.

Sífutás

síelés
Fotó: Johner Images

A síelés a lappföldi életmód szerves része. Az év nagy részében ez a szabadidős tevékenységek egyik legjobb formája.

Kutyaszán

szánkózás
Fotó: Johner Images/Getty Images

A husky kutyákkal vontatott szánkón naponta akár 20 kilométert is megtehetünk, miközben a havas tájban, és a téli vadon állataiban gyönyörködhetünk. Az ilyen módon megtett utazás az egyik legnagyobb kaland, amit Lappföldön átélhetünk.

A világ első jégszállodája

icehotelsweden
Fotó: @icehotelsweden/Instagram

1989-ben nyílt meg Jukkasjärviben az a szálloda, ami azóta is évről évre új köntöst ölt magára a Torne folyó természetes jegéből. A hotel művészeti kiállítása – a hóból és jégből készült alkotások – folyamatosan változnak. Végül a téli lakosztályok tavasszal visszaolvadnak a folyóba.

Jégvezetés

ice driving
Fotó: Arctic-Images/Getty Images

Amikor az Uddjaur-tó befagy, a világ legegyedibb autósiskolájává alakul át. Az idelátogatók Porshe, Lamborgini, Maserati, vagy Ferrari járművekkel tehetik próbára vezetői tudásukat a több mint 20 kilométeres sarkvidéki jégpályán.

Forrás: 10best.com
Nyitókép: Nutexzles/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: