Vissza az időben: újra hódítanak a ’90-es évek beauty trendjei

Ha a '90-es évek ikonikus trendjeire gondolunk, lehet, hogy a ceruzavékony szemöldök és a rengeteg csillám jut elsőként eszünkbe, azonban ezeken túl is akadnak olyan sminkek és frizurák, melyek ma is megállják a helyüket.

Vegyük pédának Pamela Anderson ikonikus lip comboját, mely csupán egy sötét barna szájceruzából és egy szájfényből áll, vagy jusson eszünkbe Ginger Spice, azaz Geri Halliwell, aki sosem fukarkodott a bronzosítóval. A ’90-es évek ikonjai tehát ugyanúgy diktálták a trendeket, mint korunk legmenőbb sztárjai és influenszerei. A különbség csupán annyi, hogy az ikonikus évtized beauty trendjeit – némi módosítással – ma is viselhetjük. Mutatjuk, hogy mik azok a sminkek és frizurák, amiket érdemes kipróbálni 2024 nyarán.

Balerina konty helyett messy bun

Az idei év egyik legnagyobb trendje a rendezett hatású balerina konty, viszont akinek az nem jön be, mással is diktálhatja a divatot. Első ránézésre túl nagy erőfeszítést nem kell tennünk ahhoz, hogy Pamela Anderson most is szuper trendinek számító frizuráját lemásoljuk, azonban ez csak a látszat. A „messy bun”, vagyis a rendezetlen hatású feltűzött haj elkészítése nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Fontos ugyanis, hogy megtaláljuk a legjobb módját annak, hogy hajunk dúsnak és soknak tűnjön, na meg, hogy rájöjjünk arra, melyik tincseket hagyjuk ki kontyunkból ahhoz, hogy azok megfelelően keretezzék az arcunkat. Viszont ha ezeket a feladatokat teljesítjük, minden napunk könnyebb lesz, hiszen csak pár perc és néhány csat kell ahhoz, hogy elkészítsük ezt a laza, de mégis elegáns hajviseletet. A közösségi média platformokon a „messy bun” kifejezésre rákeresve számtalan tippet és videót találunk az elkészítéséhez.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

2000spirit (@2000spirit) által megosztott bejegyzés

Ragyogd be a napot!

A ’90-es évek abszolút a túlzásokról szólt, aminek Cher speciel kifejezetten örült is, hiszen ha valaki, akkor ő sosem vetette meg a csillogást. Így az énekesnő kapva kapott azon a trenden, amikor hajkoronáját ragyogó strasszokkal díszíthette. Na, nem mondjuk, hogy ez a tökéletes hétköznapi viselet, azonban azt már igen, hogy egy-egy fesztiválon ezzel a módszerrel sokkal inkább magadra irányíthatod a figyelmet, mintha csak a „snassz” csillámokat vetnéd be a ragyogás érdekében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

c h e r (@itschersworld) által megosztott bejegyzés

A kevesebb több?!

Kevesen gondolták ezt így az évtizedben, viszont a mindig hibátlan stílusérzékéről tanúbizonyságot tevő Lady Diana a minimalista trendeket követte. A néhai hercegné rózsás pirosítója és fényes finishű, halvány piros árnyalatban ragyogó rúzsa az idei trendekbe is illeszkedik. Diana a ’90-es években is bizonyította, hogy a természetesség híve, melyet az idén hódító apricot make uppal mi is megtehetünk.

A csillogásból sosem elég

A ’90-es években Geri Halliwell megvált vörös tincseitől és a továbbiakban platinaszőkére festett hajjal alakította Ginger Spice-t. A rövid, kissé tépett bob fazonnal egyébként sem akkor, sem most lehet hibázni, ahogy az új imidzshez passzoló sminkjével sem. Halliwell ugyanis szőke tincseit napbarnított bőrrel és temérdek bronzosítóval emelte ki. Ez utóbbi pedig  máig alapkellékünk lehet, így ne féljünk kísérletezni vele, hiszen a Spice Girls egykori tagja szerint sosem elég belőle.

Vizes hatás új köntösben

A „wet hair””, azaz a nedves hatású haj már jó néhány éve visszakerült a köztudatba, azonban mindeddig leginkább csak egyenes tincsekkel párosítva láthattuk. 2024-ben viszont Michelle Pfeiffer vizes hatású, göndör tincsei adják hozzá a legjobb inspirációt. Semmi másra nincs hozzá szükségünk, mint hullámokra a hajukba és egy kis hajzselére. Utóbbival egyszerre ki tudjuk „húzgálni” a strukturált hullámokat, valamint tartást is adunk azoknak.

Boszorkányos frizura

A „butterfly cut” 2023-ban visszatért, és bizony idén is velünk marad. Ehhez a legjobb példát Melissa Joan Hart és a ’90-es évek tiniboszorkánya, Sabrina karaktere szolgáltatja. Hosszú frizurájának remek kontrasztot adtak a rövidebbre vágott, arcot keretező tincsek és a még rövidebb frufru. A stílusban az a legjobb, hogy nem igényel túl nagy odafigyelést, hiszen idén nemcsak a tökéletesen beszárítva, hanem laza hullámokkal is működik. Utóbbihoz inspirálódjunk a Denise Richardsról készült, korabeli fotókról.

Angyali báj

A ’60-as évekből ismert fénylő, jégfehér árnyalatok a szemhéjakon a ’90-es években új formában tértek vissza. A csillogás maradt, viszont ahogy azt Cameron Diazon is láthatjuk, inkább a rózsaszínben pompázott. Ezek a kicsit metálosan ragyogó pasztellek pedig most is hódítanak. A vörös szőnyegen és a közösségi média beauty gurujainál is rendre feltűnnek, hiszen sokkal univerzálisabbak, mint azt mi gondolnánk, így bátran adjunk nekik mi is egy esélyt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Legends Inc. (@legends.inc) által megosztott bejegyzés

Maga a ’90-es évek

Pamela Anderson kezdte és számtalan híresség – így a Destiny’s Child tagjai is – öregbítették a ’90-es évek egyik legnagyobb sminktrendjének hírnevét. Az évtizedben a sötét ceruzával kontúrozott ajkakat világosabb, leginkább barnás árnyalatú szájfénnyel tette mindenki igazán kívánatossá. Ha a konraszt annyira nem jön be, próbálkozzunk a kontúr elmosásával, mellyel tökéletes ombre hatást elérve a hétköznapi sminkünkben is megidézhetjük az évtizedet.

A mob wife trend nem lassít

A mob wife trend az idei év egyik legmeghatározóbb divathullámaként söpört végig a világon és bizony nyárra sem kell elköszönnünk tőle. A leopárd mintán és az arany ékszereken túl pedig sminkünkben is megidézhetjük a „maffiózó feleséget”. Ehhez nem is kell mást tennünk, mintsem lekoppintanunk Sharon Stone make upját, aki már azelőtt az aesthetic része volt, hogy az nevet kapott volna. A sötét szemhéjpúder, a „füstös” hatás, a fekete tus és a barnás nude rúzs kötelező!

(Fotó: Getty Images)

Nyitókép: Victor Malafronte/Hulton Archive/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetenk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: