Visszafordítani az időt: a férfi, aki dollármilliókat költ arra, hogy újra 18 éves legyen

Bryan Johnson amerikai milliomos szigorú protokollnak vetette alá magát, annak reményében, hogy sikerül elkerülnie az öregedést. Szinte bármire képes azért, hogy újra fiatal lehessen: még tinédzser fiával is vérplazmát cserélt.

Képzeld el egy napodat, amit közel 50 fős orvoscsapat követ nyomon. A kelés időpontja reggel 5 óra. Ezután egy csúcstechnológiás mérés következik, ami testzsírt, hőmérsékletet és hidratáltsági szintet is mér. 1977 kalóriás étrend vár rád a nap során. Ez kizárólag növényi összetevőkből áll és a vacsora valahol délelőtt 11 óra táján következik. Persze a több tucat gyógyszerről és táplálékkiegészítőről sem feledkezhetsz meg. Az edzés 25 speciális, testreszabott gyakorlatból áll és napi egy órát szánsz rá. A szépségrutin sem maradhat ki: vörösfény terápia, mikrobotox és hétféle fényvédőkrém gondoskodik a ráncok elkerüléséről. Az estéidet kékfényszűrős szemüvegben töltöd és a 20:30 órai lefekvés egy elsötétített magányos helységben zajlik gépekre kötve, ami a szívritmust, oxigénszintet és az esetleges merevedéseidet is méri. Nos, Bryan Johnsonnak éppen így néz ki egy átlagos napja.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zero (@bryanjohnson_) által megosztott bejegyzés

A fiatalság megszállottja

Bryan korábban menő üzletember volt, aki az amerikai álmot hajszolta. Dolgozott éjt nappallá téve és ennek köszönhetően túlsúlyos és depressziós volt. Egy éles váltás után viszont arra tette fel az életét, hogy megtalálja az örök fiatalság titkát. Ennek érdekében a modern technológia összes vívmányát beveti, még 18 éves fia vérplazmáját is felhasználja.

A cél ugyanis nem más, minthogy újra 18 évessé váljon.

A most 45 éves férfi Blueprint projektje keretein belül jelentős sikereket ért el: biológiai korát tekintve 5 évvel sikerült „visszafiatalítania magát”. A szívének állapota egy 37 éves férfiének, a bőre egy 28 évesének, a tüdőkapacitása pedig egy 18 éves emberének felel meg – a kérdés csak az, hogy mindez megéri-e.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zero (@bryanjohnson_) által megosztott bejegyzés

A fiatalság kultusza és az ageizmus kora

Az ember az idők kezdete óta szélmalomharcot vív az idővel. Habár Bryan a pénznek és elszántságának köszönhetően soha nem látott kitartást és megszállottságot mutat, korábban is sokan próbálkoztak már az öregedés elkerülésével és a test hanyatlásának meggátolásával. De vajon miért nem tudjuk meglátni a ráncok, a testi és lelki változások és a békés időskor szépségét? Az „ageizmus időszakát” éljük, amikor az időseket nem tisztelettel kezelik, hanem sokkal inkább megbélyegzik őket a koruk miatt. Miközben egyre jobban átveszi az uralmat a fiatalság kultusza és olyan torz elképzelések özönlenek az ember arcába, minthogy nem halunk meg soha, és hogy az idő visszafordítható.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zero (@bryanjohnson_) által megosztott bejegyzés

Elmegy az élet mellettünk

Talán nem lenne szükségünk arra, hogy visszafordítsuk az időt akkor, ha jól bánnánk a kapott mennyiséggel.

Ha tudnánk úgy élni, hogy értékeljük a perceket, rácsodálkozva egy idős szempárra és kihoznánk a maximumot ésszerű keretek között az életünkből. Elismerésre méltó lehet, hogy mennyi mindent megtesz az egészsége érdekében egy olyan ember, mint amilyen Bryan is, de talán épp a lényeget nem vesszük észre. A szigorú protokoll, a beszabályozott élet és magányos létforma miatt éppen azt az időt veszíti el, amiről azt gondolja, hogy a tudomány segítségével visszanyerhet belőle. Látszólag visszakap éveket, amiket aztán továbbra is azzal tölt, hogy még többet és többet tudjon élni, úgy, hogy valójában egy mesterségesen megkomponált életet él. Miközben elmulasztja a csokoládé ízét, az együttalvás örömét, az éjszakábanyúló beszélgetések mélységét. Voltaképpen elfelejti, hogy mitől ember az ember. Talán már kezd homályba merülni, de az igazság az, hogy a múlandóság tükrében válnak a dolgok igazán fontossá.

Nyitókép: Bryan Johnson Twitter

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

 

Legnépszerűbb cikkek: