Visszatért Cher Horowitz kedvenc fazonja: újra hódít a Mary Jane

Trendek jönnek-mennek, de egy biztos, hogy előbb vagy utóbb minden visszatér a divat körforgásába. Ez történt idén a '90-es évek egyik kedvenc cipőfazonjával, a Mary Jane-nel is.

Kate Moss, Alexa Chung, Twiggy, Dua Lipa vagy éppen Kaia Gerber, akik mind-mind rajongtak vagy éppen rajonganak a Mary Jane-ért. Hiszen az idei őszi cipőtrend egyik legsokoldalúbb darabja ez az egyszerű, de mégis nagyszerű fazon.

Mi is az a Mary Jane cipő?

A „Mary Jane”-cipő egy olyan klasszikus stílusú lábbeli, melyet eredetileg gyermeklányoknak terveztek, de később széles körben elterjedt és népszerű lett a női divatban is. A nevét a „Buster Brown” képregény egyik szereplőjéről, a kis Mary Jane-ről kapta, aki 1902-ben tűnt fel először. A karakter egy pár egyszerű, pántos cipőt viselt, amely a valóságban is nagy népszerűségre tett szert. Eredetileg bőrből vagy textilből készültek ezek a darabok, és egy-egy pánttal rendelkeztek, amelyet a lábfej felett, keresztben rögzítettek. A cipők könnyű viseletet és kényelmet biztosítottak, így gyorsan általános viseleti cikké váltak főleg a gyermekek körében. A 20. század folyamán a Mary Jane számos variációja jelent már meg a divatban. A különböző anyagok és díszítések, például csipkék, fodrok, csattok és egyéb díszítőelemek hozzájárultak a cipők sokszínűségéhez és sokoldalúságához.

Több, mint száz éves divatos fazon (Fotó: Getty Images)

A divat változik, a Mary Jane örök

Ahogy a trendek folyamatosan változnak, a Mary Jane cipők stílusa és kialakítása is átalakult az évek során, hogy megfeleljen a különböző divatirányzatoknak és igényeknek. A nők körében a világ első szupermodelljeként is elhíresült Twiggy tette igazán népszerűvé. A manöken klasszikus lapos talpú verzióban viselte a lábbelit, így megmaradt annak játékossága, illetve gyermeki bája. A 90′-es években azonban Vivienne Westwood új lendületet adott a modellnek, óriási platformot kapott, hangsúlyos csatok díszítették és báját egyfajta gótikus sötétséggel törte meg. Nem is kellett több a világ vezető tervezőinek ahhoz, hogy mind saját képükre formálják. 1995-ben pedig az egész világot meghódította a Mary Jane, hiszen a Spinédzserek főszereplője, Cher Horowitz hibátlan stílusérzékkel kombinálta. A 2000-es évektől pedig már kéz a kézben járt a legfrissebb divatirányzatokkal, olyan stílusikonok viselték előszeretettel, mint például Kate Moss.

Cher Horowitz a 90-es években diktálta a divatot (Fotó: Paramount Pictures)

Y2K és a Mary Jane

A Y2K irányzat az ezredforduló divatjának újjáéledését jelenti. A csípőnadrágok, a miniszoknyák, a crop topok és persze a Mary Jane-fazon is ennek köszönhetően került újra a divat térképére. A Z-generáció diktálja a trendeket és bizony a nyomásnak a sok-sok TikTok-videó és outfit-poszt láttán mind akaratlanul is behódolunk kicsit. Így a designerek kifutóin megjelentek az újragondolt lábbelik, ahonnan pedig inspirációt nyerve, a fast fashion is polcaira helyezte.

Piros: CCC 31995 Forint; Magas fekete: CCC 12995 Forint; Lapos fekete 11995 Forint

Nyitókép: Jeremy Moeller/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: