Viszlát multitasking! Elmondjuk, hogy a singletasking miért is jobb neked

A multitasking fogalmát mindannyian jól ismerjük, de ennek ellentétéről, a singletaskingről vagy más néven monotaskingről kevés szó esett. Vajon miért is jó, ha egyszerre csak egy dologra fókuszálunk?

Reggel, ahogy kinyitom a szemem már pörögnek is a gondolataim a napi teendőkön. Ezer helyre el kell mennem, a mosás se várhat tovább, ja, és persze az edzés se maradhat ki a sorból. Kikapcsolódni nem tudom, ki fog. Közben ott van a párom is, a tengerimalacaim, az egyetem, a munka, akik mind a figyelmemre vágynak. De mint mindenki másnak, nekem is csak 24 órából áll egy nap. Hacsak nem akarok plank közben beadandót írni és még vacsorát is főzni, akkor ideje valami megoldás után néznem. Elsőre jó ötletnek tűnik ezerfelé szakadni és egy időben több dologgal végezni, de mindig rá kell jönnöm, hogy ezzel csak lassabban haladok. Így válik a multitasking, egy olyan művészetté, amelyben millió dolgot csinálok, ám végül mégis ott maradok a rengeteg befejezetlen feladattal. Itt az ideje átprogramozni magam a singletaskingre!

Bármit meg tudunk tenni, de nem biztos hogy jó nekünk

Természetesen képesek vagyunk egyszerre e-mailre válaszolni, a bevásárlólistához jegyzetelni, és közben végighallgatni a barátunk napját. Ugyanakkor nem biztos, hogy azt az e-mailt a jó személynek küldjük el, hogy minden rajta lesz azon a listán, vagy, hogy emlékezni fogunk egy óra múlva arra, mit mondott nekünk a másik. Persze vannak olyan helyzetek, amikor tudnunk kell egy időben több mindenre figyelni, éppen ezért nem lehet valakiről kijelenteni, hogy ő multitaskingelő vagy singletaskingelő. Te akár átmenet is lehetsz a kettő között. Mégis jó felismerni, hogy a hosszútávú figyelemmegosztás negatív hatással van a szervezetünkre.

Egy dolgot csinálni nem unalmas, hanem kreatív

Ha sikerül túllendülni az először ránktörő kellemetlen érzésen, – amit akkor érzünk, ha megpróbálunk csak egy tennivalóra fókuszáltan figyelni -, akkor hamar észrevehetjük, hogy a gondolataink és ötleteink szárnyra kapnak. Mivel nem aprózzuk el a figyelmünket, sokkal kreatívabbak tudunk lenni. Sokkal jobban kiaknázzuk a bennük rejlő lehetőségeket, mintha mindent egyszerre próbálnánk megoldani. Mikor első alkalommal próbáljuk ki a singletaskinget, természetes, hogy elsőre szörnyen unalmasnak tűnik. Eddig millió impulzus ért minket megállás nélkül, de ha sikerül megtartani az önkontrollt, hamar hozzászokunk a lelassuláshoz. Amikor azon kell idegeskednünk, hogy még mennyi időnk van, és még mennyi elvégzetlen feladat vár, akkor hamar elillan a produktivitás. Egyre több dolgot sűrítünk a napunkba, de mégsem haladunk semmivel. Valójában, ha csak egy valamire figyelünk, sokkal gyorsabban a végére érhetünk, és kevés mámorítóbb dolog van annál, mint amikor ki tudunk húzni valamit, arról a híres to-do listáról.

Meg tudod élni a jelent

A singletasking nemcsak a feladataid elvégzésében segít, hanem az életszemléleteden is. Ugyanis, amikor a multitasking veszi át felettünk az irányítást, akkor az agyunk előre-hátra ugrál az időben a már elvégzett és a még be nem fejezett dolgok között. Az köztudott, hogy sem a múltban ragadt ember, sem a jövő miatt szorongó nem fogja azt a lelki békét megélni, amire mindannyian vágyunk. Szerencsések vagyunk, ha elmondhatjuk magunkról, hogy, amikor hazamegyünk le tudjuk tenni egyből a munkát, a napi feszültséget és a teljes figyelmünket a családunknak vagy a nekünk fontos dolgoknak tudjuk szentelni. Sajnos, ezt kevesen éljük meg nap mint nap. A legtöbbünknél még vacsora közben is bekúsznak az elintézendő feladatok. A jó hír azonban az, hogy mi döntünk arról, egyszerre hány tányért pörgetünk.

Építsd be a hétköznapjaidba

A singletasking három egyszerű lépésben beilleszthető a hétköznapjainkba. Az első, hogy amikor eldöntjük, hogy mostantól egy dologra koncentrálunk, akkor minden más elterelő tényezőt kiiktatunk. Nincs Instagram pörgetés vagy szívfájdalmas barátnő. Legalábbis arra a 20-25 percre amíg valamivel foglalkozunk, és itt jön a következő pont: próbáld meg felmérni, hogy egy-egy tevékenység mennyi időt vesz fel, mellette figyeld meg, hogy te mennyi ideig tudsz hatékonyan működni. Ebből számíts ki egy viszonylagos időt, amihez akár időzítőt állítva, tartod is magad. Ez megmutatja, mennyire vagy terhelhető. Amint ezzel végeztél, meg is jutalmazhatod magad a két feladat között egy frissítő szünettel. A multitasking térhódítása a legtöbb ember számára nagyon megterhelő, de nem szabad elfeledkezni azokról sem, akiknek az élete megkívánja ezt az erőltetett ritmust. Amíg ez nekik nem okoz fejfájást, addig tökéletesen működőképes lehet. Azonban, ha te olyan ember vagy, akinek az életében könnyen eluralkodik a káosz, és szeretnéd kicsit lelassítani azt a folyton ketyegő órát a fejedben, akkor egy próbát megér a singletasking.

Szerző: Szakács Betty

Nyitókép: 10’000 Hours/DigitalVision/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: