Viszlát szürke hétköznapok! Ez a 3 apróság megváltoztatja az életed!

3 stratégia, ami lendületet és nyugalmat ad

Nap mint nap hajszoljuk a boldogságot. Ám, ha megfelelő stratégiákkal dolgozunk a mentális jólétünkért, akkor máris sokkal könnyebb a dolgunk. Hiszed vagy sem, nem kell sokat tenned azért, hogy kiegyensúlyozottabbnak érezhesd magad a mindennapokban!

1. Az örök változatosság varázsa: lepd meg magad minden nap!

Időnként úgy érzed, hogy szinte meg sem tudnád különböztetni a hétköznapjaidat? Lehet, hogy a munkánk és a teendőink állandóak, de miért hagynánk, hogy ez a monotonitás rányomja a bélyegét az egész hetünkre? Mától kezdve csempéssz minden napodba valami újdonságot! Nem kell hatalmas dolgokra gondolnod. Lepd meg magad egy különleges cserepes virággal, iktass be egy mozizást, változtass egy picit a kedvenc recepteden, nyiss egy olyan ember felé, akivel alig beszéltél korábban. Spontán jönnek a legjobb ötletek, felesleges rágódnod azon, hogy mit tervezz be a következő napokra. Hétvégente viszont ragadd meg a lehetőséget, hogy új helyekre utazhass, új élményeket szerezhess. Ha pedig úgy érzed, hogy eddig is így élted az életed, akkor nincs más dolgod, mint ezekre az apróságokra fókuszálni, ha épp összecsapnak a fejed felett a hullámok.

Minden adott ahhoz, hogy megfűszerezd a napjaid!

2. Lista, ami felnyitja a szemed

Veled előfordult már, hogy, mikor hazaérsz a munkából, első dolgod, hogy elmeséld a párodnak, milyen napod volt? Összekaptál a főnököddel, órákig dolgoztál valamin, amit csak nagy nehézségek árán tudtál megoldani, és még a buszt is lekésted. De vajon tényleg ennyire elhibázott volt minden? Gondolj csak azokra az esetekre, amikor valami igazán meghatározó, pozitív dolog ér – például egy remek utazás után térsz haza. Ilyenkor sokkal könnyebb a jó élményekre koncentrálnod, igaz? Ez teljesen normális reakció, sokszor kihívást jelent megtalálnunk a pozitív momentumokat a monoton hétköznapok sűrűjében. A gond viszont az, ha nem is keressük ezeket. Amikor legközelebb megkérdezik, hogy milyen napod volt, próbáld csak az örömteli részleteket listázni: „ittam egy finom lattét abban a hangulatos kis kávézóban, amit múltkor kinéztem magamnak”, „vettem egy gyönyörű rúzst, csak úgy, mert megtetszett”, „sikerült időben befejeznem a munkám”. Persze, joggal kérdezheted, hogy mégis mit kezdj a lehangoló részletekkel. Fordítsd át magadban a történéseket! Lehet, hogy összekaptál valamin a főnököddel, de ha sikerült megbeszélnetek a problémát, már jobban értitek a másik álláspontját, és tettetek egy nagy lépést a közös munka hatékonyságáért. Igen, előfordulhat, hogy órákig ülsz egy feladat felett, de mikor másnap megdicsérik a munkád, beigazolódik, hogy igenis megérte annyit gürcölni! És, ha le is késed a buszt a nap végén, nézz körül: a legrosszabb, ami veled történhet, hogy egy kellemes, tavaszi napon 10 percre magadra maradsz a gondolataiddal, míg várod a következő járatot. Talán pont erre van szükséged ahhoz, hogy helyre tedd magadban a nap történéseit.

A vidámságod inkább múlik az attitűdödön, mint a körülményeken, ez pedig hatalmas előny.

3. Keresd a pillanatot, amikor át tudsz törni a páncélon

„Figyelj, szeretnék beszélni veled valamiről!” Téged is elönt az aggodalom, ha meghallod ezt a mondatot? Érthető, hisz általában mi magunk is akkor kapjuk elő ezt a klisét, ha valami problémát szeretnénk megvitatni. Egyet megtanultam az idők során: ha nincs baj, kerülni kell ezt a mondatot. Még akkor is, ha egy mély beszélgetésre vágyunk. Nem szoríthatjuk sarokba a másikat, nem szegezhetünk elé vallatólámpát ezzel a frázissal. Ugyanis a legértékesebb beszélgetések nem így kezdődnek. Keresd azokat a meghitt pillanatokat, amely során mindketten biztonságban érzitek magatokat. Lehet ez egy hangulatos esti séta vagy egy borozgatás otthon a teraszon, amikor csak ketten vagytok. Ezek olyan szituációk, amikor leengedjük a pajzsunkat, és könnyebben nyílunk meg. Olyan értékes információkat tudhatunk meg a másikról/tól, amiket máskor sosem. Milyennek lát minket? És hogyan jellemezné önmagát? Mik a bizonytalanságai, félelmei? Mi az, amiért fontos szerepünk van életében? Mik azok a traumák, csalódások, pozitív élmények, amik leginkább formálták a személyiségét? Látod, ezek tényleg olyan kérdések, amiket nem tehetünk fel egy kávézó zsúfolt teraszán üldögélve. Meg kell éreznünk a megfelelő pillanatot, ami elég különleges és megnyugtató ahhoz, hogy igazán közel kerülhessünk a másikhoz. Légy résen, és ha egy ilyen helyzetben találod magad, semmiképp se törj a partneredre. Még a legkeményebb embereket is megpuhíthatod, ha egy olyan beszélgetést alakítasz ki, amelyben nemcsak komfortosan érzi magát, de érdekelt is.

Csak egy különleges pillanat méltó ahhoz, hogy megmutassuk az igazi arcunkat.

Nyitókép: GaudiLab/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: