Ti miért vitáztok valójában? Ez a 3 ok bármelyik párkapcsolatban a viták alapja lehet

Bármennyire is szeretitek egymást a pároddal, a viták néha elkerülhetetlenek. Nem is az a cél, hogy ezek soha ne legyenek, hiszen fejleszthetik a kapcsolatot. Inkább arra törekedjetek, hogy jobban megértésétek a mindennapi viták mögötti okokat.

Padlón hagyott koszos zokni, rászáradt ételmaradék a tányéron, felhajtott WC deszka és fogkrémnyomok a mosdókagylóban. A felsorolást olvasva talán benned is kezd felmenni a pumpa. Azonban az ilyen mindennapi helyzetek miatt kialakuló viták gyakran mélyebben gyökereznek. Legalábbis Elizabeth Earnshaw szerint, aki egy modern, házasság előtt állókat segítő platform társalapítója. Ahhoz pedig, hogy jól kezeljük ezeket a vitás helyzeteket, érdemes mélyebbre ásni.

Megoldható és állandó problémák

A viták általában két kategóriába sorolhatók: vannak viták, amelyek megoldható problémákról szólnak, mások állandó problémákat rejtenek. Megoldható problémának számít például a földön hagyott vizes törülköző kapcsán kialakult szóváltás, aminek egyszerű a feloldása: ne dobjuk a földre a törülközőt. Állandó probléma az, ami újra és újra előjön, mivel mögöttes problémák és szükségletek állnak a hátterében. Lehet ez a földön hagyott vizes törülköző kapcsán kialakult vita is, hiszen ha újra és újra ez a veszekedés témája, akkor bizony érdemes mélyebbre ásni.

Esther Perel pszichoterapeuta szerint a párok között három kulcsfontosságú problémakör van, amelyek minden veszekedés alapját képezik.

1. Hatalom és irányítás

Az egyik mélyebb, mögöttes probléma, amely a párok közötti veszekedést okozhatja, az a hatalom és irányítás. Ennek oka, hogy minden ember ragaszkodik a saját, hamis kontrollérzetéshez. Emiatt ijesztő érzés, amikor egy bizalmi kapcsolatban a másikra hagyatkozunk, és nem irányítjuk a kapcsolatot. Érezhetjük azt, hogy elveszítettük a hatalmat és az irányítást, ami akár a gyengeséget is szimbolizálhatja számunkra. Ez megjelenhet a gyereknevelésben, ha ahelyett, hogy tiszteletben tartanánk a különbségeinket, a párunk nevelési stílusát kritizáljuk a gyerekek előtt.

Ernshaw azt tanácsolja, ha felismertük, hogy dolgunk van a hatalom és a kontroll elengedésével, akkor kérdezzük meg magunktól, hogyan tudjuk elfogadni a párunk különbözőségét és engedni neki, hogy elegendő hatalmat és kontroll tudjon gyakorolni ahhoz, hogy ő maga is szabadon megélhesse ezeket a különbözőségeket. Ez segít abban, hogy csak a valós okokon vitatkozzunk, és ne keveredjünk hatalmi játszmákba a másikkal.

párkapcsolat vita békülés
Néha a párkapcsolati viták gyökerei mélyebben vannak, mint elsőre gondolnád. A kép illusztráció. Fotó: Laetizia Haessig/EyeEm/GettyImages

2. Törődés és a közelség

A közelség és a törődés minden kapcsolat kulcsfontosságú elemei. Amikor azonban nem érezzük a másik jelenlétét és figyelmét, könnyen veszekedés alakulhat ki. Ilyen mindennapi helyzet, mikor hazaérünk a munkából és szeretnénk elmesélni a napunkat a másiknak, de ő csak a telefonját bújja. Ilyenkor sokszor felcsattanunk, és telefonfüggőnek hívjuk a másikat, ahelyett, hogy kimondanánk: „Szeretnék most beszélgetni veled, és magányosnak érzem magam, mikor beszélek hozzád és te látszólag nem is figyelsz.”

Ezek a viták mögött azok az alapvető kérdések húzódnak, hogy „Bízhatok benned? Figyelsz rám? Mellettem vagy?” Azonban ezeknek a kimondásához sebezhetőnek kell lennünk, ezért sokan inkább azt választják, hogy bezárnak és gátolják a kapcsolódást.

Ha erre mi is hajlamosak vagyunk, akkor érdemes odafigyelnünk arra, hogy ezekben a helyzetekben a felcsattanás helyett bátrán vállaljuk fel az érzéseinket, így a párunk is jobban megért majd bennünket és oda tud figyelni a szükségeinkre. Ez pedig jócskán lecsökkenti a jövőbeli viták számát.

3. Tisztelet és elismerés

Egy jól működő kapcsolatban rendkívül fontos szerepe van a tiszteletnek és a másik elismerésének. Ha ezt megkapjuk a másik részéről, akkor érezzük biztonságosnak a kötődésünket. Ha viszont ezt nem tapasztaljuk, az könnyen szülhet konfliktusokat. Például, ha rendszeresen főzünk a párunknak és ő sosem köszöni meg, akkor könnyen elmegy a kedvünk a gondoskodásnak ettől a formájától.

Az ilyen típusú vitáknál nagyon fontos, hogy megéljük a kapcsolatban azt, hogy a másik hálás és értékeli az áldozatot, amit hozunk. Természetesen ez kétirányú utca, nekünk is felelősségünk, hogy kifejezzük a tiszteletünket és a megbecsülésünket az ő áldozatvállalásaiért.

Ha a három fenti mögöttes okot megvizsgáljuk a mindennapi vitahelyzetekben, nemcsak, hogy jobban tudatában leszünk, mi is zajlik bennünk, de talán hamarabb rendezni is tudjuk a konfliktust, mielőtt kirobbanna egy hatalmas veszekedés.

Forrás: wellandgood.com

Fotó: Laetizia Haessig/EyeEm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: