Vitaminok és étrend kiegészítők – melyik életkorban melyiket érdemes szedni?

A táplálékkiegészítők ma már nélkülözhetetlenek, de idővel fontos újragondolni őket, mert a korral a szervezet igénye is változik.

Antioxidánsok, „százféle” vitamin, Omega 3, ásványi anyagok, zsírégetők… óriási a kínálat a szervezet optimális működésének támogatásához. De nemcsak hatóanyag szempontjából, kiszerelés tekintetében is széles a skála, a folyadéktól kezdve a gumicukorig, ember legyen a talpán, aki kiigazodik a termékek között.

Két dolgot biztosan kijelenthetünk: az egyik az, hogy egyik vitamin, vagy táplálékkiegészítő sem helyettesíti az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet. Ugyanakkor az is az igazsághoz tartozik, hogy élni sem nagyon lehet nélkülük. A mai élelmiszeripari termelés és feldolgozás már régen nem ugyanolyan, mint évtizedekkel korábban, s míg régen bőven elég volt rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani a vitaminraktárak feltöltéséhez, ma már sajnos ez korántsem igaz. Leegyszerűsítve a képletet: az egészséges táplálkozás nagyban hozzájárul a szervezet épségéhez, fittségéhez, a táplálékkiegészítők pedig ráerősítenek erre az állapotra. (És természetesen vannak a speciális helyzetek, a várandósság, az egészségügyi problémák, amikor személyre szabott kiegészítésre van szüksége a szervezetnek!)

Fotó: Getty Images

Vitaminok életkor alapján

Ahogy a bőrünk, úgy a szervezetünk is folyamatosan változik és alakul a kor előrehaladtával. Míg az teljesen természetes, hogy a kozmetikában nem ugyanazt a kezelést kapjuk 50 évesen, mint 25 évesen, addig a vitaminokkal kapcsolatban már nem vagyunk ennyire tudatosak. Pedig az évek múlásával muszáj alkalmazkodnunk a szervezet igényeihez, az általános közérzetünk és a testünk problémamentes működése érdekében.

Basic csomag

A vitaminokra és étrend kiegészítőkre ne szezonális megoldásként gondoljunk, sokkal kevesebb problémával kell megküzdenünk, ha folyamatosan szinten tartjuk a szervezetünket. Olyan ez, mint az edzés: ha lenyomunk egy turbó időszakot, majd leállunk, az sajnos elég hamar szabad szemmel is jól látható lesz. Érdemes minden életkorban figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra, az elegendő alvásra, pihenésre, és a környezetszennyezés káros hatásaira is. S bár sokszor érezhetjük úgy, hogy többet bír a szervezetünk, de sajnos sok mindent el is tárol a „memóriájában”. A D-vitamin szinte egész évben kötelező, főleg, ha nyáron magas faktorszámú fényvédőt használsz (és ugye azt használsz?!), és hasznos kiegészítő a multivitamin is.

30 éves korban

Ebben az életkorban még nem feltétlenül az egészségtudatosság van a fókuszban, a karrier, a saját egzisztencia megteremtése, és legfőképp a párválasztás, családalapítás kérdése tölti ki a többnyire rohangálós mindennapokat. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen mikor máskor dolgoznánk, tanulnánk, hajtanánk magunkat a legjobban, mit amikor tele vagyunk energiával? A folyamatosan mozgásban lévő harmincasok számára az immunrendszer támogatása, erősítése a legfontosabb ebben az életkorban. „A cink, a C-vitamin szinte alap, de a jód, folsav, B2-vitamin a stresszes helyzetekben segít sokat. Magnéziumot érdemes szedni az akítv sport mellé, de nemcsak az izmoknak tesz jót, fáradékonyság ellen is jól jöhet”- mondja Olivera Zalajec, táplálkozási szakértő.

40 éves korban

Kezdjük az alapoknál: vagyis a C-, és D-vitamin kötelező! A multivitamin is fontos, és érdemes elkezdeni a Q10, és az Omega-3 együttes szedését, ezek segíthetnek megelőzni a korai öregedést, ugyanakkor serkenthetik az energiatermelést. „Ha a Q10 koenzimnek köszönhetően egészségesen tartjuk az anyagcserénket, lassabban öregedhetünk. Az áfonya és a lutein is értékes hatóanyagok, mert támogatják a látást, éppen abban a korban, amikor hajlamosak lehetünk a távollátásra. A lutein egy antioxidáns, amely a szemünk makulájában található, az áfonya pedig az egész keringést befolyásolja.”

50 éves korban

A nők ebben az életkorban lépnek a változókorba, ami sok, korábban nem ismert hangulatingadozásokat is okozhat. Ezért kiemelten fontos a stresszoldás, és a multivitamin is. „A D-vitamint ebben az életkorban is ajánlott szedni, ahogy Omega 3-at és a magnéziumot is. S bár többnyire a kiegészítők szedése reggel ajánlott, a két utóbbit inkább lefekvés előtt érdemes ebben a korban bevenni. A glükózamin az ízületek egészégének megőrzése érdekében fontos, a rákok héjából nyert hatóanyag, nehezen vihető be táplálkozással. A vitalitás, és a szervezet frissességének megőrzése érdekében pedig elengedhetetlen a rendszeres mozgás”.

Forrás: vogue.it

Nyitókép: Robert Nicholas/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: