Egy magyar fényképész munkáját is elismerték a nemzetközi Vizuális Történetmesélés fotópályázaton

A pályázatra beérkezett képek elgondolkodtató és inspiráló eseményeket, élethelyzeteket, illetve embereket mutatnak be. Mondanivalójuk pedig olyan mélyen megérinti a szemlélőjüket, hogy nehéz elfelejteni őket.

A történelem folyamán a fotóriporterek mindig arra törekedtek, hogy lencsevégre kapjanak egy-egy olyan pillanatot, amely vitát indít, tettekre sarkall vagy megkérdőjelezi valakinek a nézőpontját. De mi kell ahhoz, hogy megszülessen A Kép? A Canon  2018-as felméréséből kiderült, hogy azok a fotók maradnak meg sokáig az emlékezetünkben, amelyek valamilyen érzelmet váltanak ki belőlünk, erős narratíva áll mögöttük, számunkra ismeretlen történetet mesél el vagy kiváló kompozíciója van. Pontosan ilyen képeket keres a The Indepent Photographer szakmai zsűrije a „Visual Storytelling” nevezetű fotópályázaton, amelyen idén is elképesztő munkákat díjaztak.

A lélek bennem, Berber Theunissen (1. hely)

A pályázat fődíját és az ezzel járó 1000 dolláros pénzjutalmat Berber Theunissen „The Soul Within” című képe nyerte, amelyen a fotós szerepel várandóssága alatt. A leírásból azt is megtudhatjuk, hogy egyetlen pillanatképhez mennyi érzelem köti: „A növekvő test. Az izgalom. A régi énem elhalványulása, egy új élet kezdete. A félelem, hogy őt is elvesztem. A vetélés utáni lelki sebek. Az első rúgások után lassan visszanyerem a saját testembe vetett bizalmat. A szeretet. A gyógyító otthonszülés. Találkozás azzal a kis lélekkel, aki évek óta bennünk élt. A kétélű kard: a kimerültség, a szívszorító félelem, ahogyan a nyomasztó felelősség és a belső béke váltakozik, a mindent felülíró boldogság.”

Covid-19 beteget gondozó egészségügyi dolgozók, Móricz-Sabján Simon (3. hely)

A pályázaton idén egy magyar fényképész munkáját is elismerték, Móricz-Sabján Simonnak ítélték oda a harmadik helyet. A díjnyertes kép egy budapesti kórházban készült, ahol két védőruhába bújt egészségügyi dolgozó egy idős koronavírusos beteget ápol. „Magyarország kivételesen magas halálozási rátával rendelkezik, még a leginkább fertőzött országok között is. A koronavírus kitörése után a halálozási arány emelkedő tendenciát mutatott az országban, majd július elején csökkenésnek indult. 2020. december 18-án az arány elérte a 2,61 százalékot.” A zsűri kiemelte a kép kompozícióját és azt, milyen jól szimbolizálja az egészségügy globális válságát.

Természetesen a többi pályázó is fantasztikus képet készített – nézzük, melyikeket találta a legjobbnak a szakmai zsűri.

Polaris Artefact, Lorraine Turci (2. hely)

Kunyhók, kutatóállomások, menedékházak, műemlékek vagy tengerparti nevezetességek: az Antarktiszon található, ember alkotta építmények bemutatják, hogy ez a jéggel borított világ nem olyan érintetlen, mint azt sokan gondolják. Az ember jelenléte nem tűnik helyénvalónak ezen a távoli területen. Az őslakosok lakhelyei mellett ezek az épületek a hódítás jeleinek tűnnek, ipari jellegűek. Szinte olyan, mintha az építő egy másik bolygóról érkezett volna.

The Special Eagles, Jack Lawson

A „The Special Eagles, vagyis egy parasportolókból álló nigériai futballcsapat négy játékosa a tenger felé sétál.

Juan és María esküvője, Jonathan Moller

A fotós 8 évet töltött Guatemalában, ahol 36 éven keresztül, 1960 és 1996 között polgárháború zajlott. A pályázatra beküldött kép 1993-ban készült, és tökéletesen bemutatja az emberek helyzetét. A két fiatalnak és családjuknak életük egyik legszebb napját kellene ünnepelniük, de a képen egyetlen mosolygó arcot sem látunk.

Csendes reggeli, Chloe Meynier

A fotós „Made in The Shade című sorozatában századközepi modern stílusú környezetben ábrázolja a szereplőket. Ebben a változásra törekvő korszakban egy modern életmód megteremtésére törekedtek, a nők elvesztették a háborús időszakban megszerzett függetlenségüket, és visszaálltak a több évtizeddel korábban élő nemi szerepek. „A gondosan megrendezett jelenetek megkísérlik megkérdőjelezni ezeket sztereotípiákat. A sorozaton keresztül a néző objektíven szemléli ezeket a nőket, a kontextus hiánya pedig lehetővé teszi a karakterek számára, hogy építészek, tudósok, zenészek, mérnökök, orvosok lehessenek – vagyis olyan szerepet töltsenek be, amelyek a férfiakra voltak jellemzők.”

Mindig ugyanaz az álom, Gianluca Attoli

Különös, hogy kényelemben érzed magad, egyszerre boldognak és nyugtalannak, amikor a köd kellős közepén vagy egy ijesztően csendes, viharos égbolt alatt állsz. Úgy tűnik, fizikailag megtapasztalod az elidegenedés érzését; minden ismeretlennek és álomszerűnek tűnik. És ahogyan egy álomban (innen a cím), a lelkiismeret és a tudatalatti találkozik és összekeveredik.”

Jövő, Samantha Schwann

A röviduszonyú makócápa 2019-ben a veszélyezett fajok listájára került. Ebben az is szerepet játszott, hogy rosszul számították ki a nemi érettségük korát és erre alapozták a halászatot. Az új kutatások szerint a korábban hitt 4-5 év helyett csupán 19-21 éves korukra lesznek nemzőképesek. A teljes védelem ellenére a populáció folyamatosan csökken várható 2035-ig, mivel a jelenleg élő példányok ekkorra válnak éretté. Erről, a feltételezhetően vemhes nőstényről Cabo San Lucas-nál készült a kép, amely a makócápák egyetlen ismert szaporodási területe.

Úszócsapat Portobellóban, Soo Burnell

Burnell Edinburgh fürdőhelyeinek szépségét szerette volna bemutatni azzal, hogy minimalizálja a modern elemeket a képein. Szeretem a burkolólapok geometriáját és a medence alján lévő vonalakat.” Az első kiállítása után több országot is meglátogatott, hogy bővítse gyűjteményét, a fotós arra törekedett, hogy Wes Anderson jellegzetes, megnyugtató stílusát adják vissza a munkái.

Baruch, Laura Pannack

A képen szereplő fiatal férfi, Baruch 16 éves korában úgy döntött, elhagyja azt ortodox zsidó közösséget, ahol felnőtt és jelentkezik egy egyetemre. A drámai döntés és kihívásokkal teli időszak arra késztette, hogy megkérdőjelezze identitását és jövőjét. A fotós projektje feltárja, hogyan választjuk meg az életutunkat, és megkérdőjelezi, mennyi mindenen kell változtatnunk ahhoz, hogy önmagunkká váljunk.

Forrás: Bored Panda

Fotók és nyitókép: independent-photo.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: