Ez a szó lenne a nyugodtabb, boldogabb élet kulcsa?

Én úgy döntöttem, eszerint élek. Te is megteszed ezt magadért?

El tudsz veszni az apró pillanatokban, keresed a harmóniát? Vagy épp ellenkezőleg: nehezen lazítasz, és nem tudod elengedni a problémáidat? Az ikigai után itt az újabb japán életszemlélet, a wakei-seijyaku, ami végre nyugalmat hozhat az életedbe.

Boldogságtitkok-sorozatunk első részében az ikigairól meséltem neked, ami annyit tesz: a létezés értelme. De mi van, ha ennek megtalálása még önmagában nem vezet el a boldogsághoz? Lehetünk sikeresek, viszont ha nem vagyunk képesek időnként lelassítani, értékelni a pillanatok varázsát, hiányozni fog az életünkből a nyugalom, és így a stabilitás is. Ám úgy tűnik, hogy a japánok erre is gondoltak! A megoldást a wakei-seijyau, vagyis a nyugalom és a csend megélésének örömteli pillanata jelentheti.

Egy bűvös szó a békességért

A Queen Egyetem Japán tanszékének vezetője, Mari Fujimoto Ikigai and other words to live by című, 2019-ben megjelent könyvében úgy definiálja ezt a fogalmat, mint a wa (harmónia), a kei (tisztelet), a sei (tisztaság) és a jyaku (nyugalom) elegye, amely a megbecsülés és a békesség zen koncepcióját teremti meg. A négy összetevő pedig egy tanításban forr össze:

A tiszta, nyugodt elme tiszteletet és megbecsülést táplál az emberek és a természet iránt. Csakis ezáltal érthetjük meg igazán a harmónia jelentését.

Ez az életszemlélet arra biztat, hogy szánj időt és szentelj figyelmet arra, hogy megtaláld a belső békéd. Ha eszerint szeretnél élni, időzz el néha bizonyos helyeken, vegyél észre olyan dolgokat, amiket a rohanás miatt korábban soha, és ami a legfontosabb: légy jelen, éld meg a pillanatokat.

De milyen pillanatokra fókuszáljunk?

Ahhoz, hogy a wakei-seijyau-t kövesd, nem kell nagy dolgokra törekedned. Épp ellenkezőleg, az apróságokon van a hangsúly. A nyugalom megélésének pillanata történhet reggel egy finom kávé mellett, vagy akár este is, amikor meggyújtasz egy relaxációs illatgyertyát. A lakásodból kilépve vessz el a napsütés gyönyörében, a madárcsicsergés dallamában, egy szeretted őszinte mosolyában, bármiben, amit szépnek, értékesnek és megnyugtatónak találsz. A cél, hogy ne rohanj végig az életen úgy, hogy nem éled meg a boldog pillanatokat. Valójában ez a fogalom nem is áll olyan messze a mindfulness koncepciójától.

Időnként emlékezz!

Amikor megismertem ezt a szemléletet, inspirált az egyszerűsége és az észszerűsége. Már egy korábbi cikkemben is bevallottam: tényleg nem fordítok elég időt a pihenésre, és amikor van egy-két nyugodtabb pillanatom, azokban sem találom meg a békét. Annyira magukkal ragadnak a hétköznapok eseményei, hogy néha már úgy érzem, el is felejtettem, hogyan kell. Épp ezért olykor emlékeztetnem kell magam, és ehhez kapóra jön a wakei-seijyau. Veled is előfordul, hogy eszedbe sem jut lassítani? Írd fel magadnak ezt az új szót, tűzd ki otthon, vagy feliratként állítsd be háttérképnek a telefonodon. Legyen szem előtt, és emlékezz: most van itt az ideje értékelni mindazt, amiért hálás lehetsz, és ami boldoggá tesz.

Nyitókép: Izf/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: