Monumentális állatok és mitikus lények népesítik be a japán termőföldet a Wara Művészeti Fesztiválon

A látványos eseményt abból a célból hozták létre évekkel ezelőtt, hogy kreatív megoldást találjanak a régió problémájára, amit a feleslegessé vált, fel nem használt rizsszalma jelent a helyi közösség számára.

Japán egyes régióiban ez az időszak jelenti az éves rizsbetakarítás csúcspontját. Az aratást melléktermékét, a rizsszalmát – japánul ’wara’ – a földeken dolgozó emberek az állataik takarmányozására, a talaj minőségének javítására, valamint a kézműves tatami szőnyegek, és más háztartási tárgyak készítésére használták fel a régi időkben. A technológia fejlődésével azonban ezeket a hagyományokat felváltották a mesterséges, ipari anyagok, így a gazdákra nagy mennyiségű rizsszalma maradt, amivel nem tudtak mit kezdeni.

Gigászi szobrok a rizsföldeken

Niigata prefektúra tengerparti régiója, az ország egyik legnagyobb rizstermelő területe. A Wara Művészeti Fesztivál kreatív megoldást kínál az előbb említett problémára, és az éves betakarítást követően elbűvölő, túlméretezett állatszobrok és mitikus lények készülnek a feleslegessé vált szalmákból. A szobrokat a tokiói Musashino Művészeti Egyetem hallgatói tervezik, és a helyi lakosokkal együtt állítják ki az Uwasekigata Parkban. A világjárvány a fesztivált is érintette, így egy év kihagyás után, idén 13. alkalommal rendezik meg az egyedülálló programot, aminek keretében az alkotásokat október végéig tekinthetik meg a látogatók.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Taeko Hishinuma (@taekohishinuma) által megosztott bejegyzés

A fesztivált 2007-ben alapította Niigata városának idegenforgalmi tanácsa, a Musashino Művészeti Egyetemmel közösen. Az ötlet Shingo Miyajima, az oktatási intézmény egyik professzorának a fejéből pattant ki, aki 2006-ban felkérést kapott a város gazdálkodóinak szervezetétől, hogy találjon megoldást a fel nem használt, nagy mennyiségű rizsszalma problémájára. A professzor egy olyan kreatív ötlettel állt elő, aminek keretében monumentális szobrok készülnek az aratás melléktermékéből, és ami az elmúlt évek során a régió egyik legnagyobb turisztikai látványossággá nőtte ki magát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nicola Tagliafierro (@ecosost) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Noémie Nonow (@noemienonow) által megosztott bejegyzés

Forrás: Hyperallergic
Nyitókép: Wara Art

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: