Waterless-szépségrutin: így használj kevesebb vizet a fürdőszobában!

Környezettudatosság a fürdőszobában

2019-ben a „zöld” szépségápolás új szintre lépett. Nálam legalábbis biztosan. Megpróbálok a bőrápolási rutinom során minél kevesebb vizet használni. Mégpedig azért, mert ezzel is kisebb lesz az ökológiai lábnyomom!

Több mint egy éve nagy rajongója vagyok a slow kozmetikának, azaz a lassú, természetes és tiszta szépségápolásnak. Ez azt jelenti, hogy semmilyen mesterséges anyagot tartalmazó dekorkozmetikai vagy bőrápoló kencét nem használok, a tusfürdő helyett a szappant választom, drogériában kapható arclemosók helyett pedig növényi olajjal tisztítom, valamint illóolajokkal ápolom az arcbőrömet és a testemet is.

A váltásnak egészen egyszerű oka volt: biztos vagyok benne, hogy a natúrkozmetikumokkal és a természet esszenciáival sokkal jobbat teszek a bőrömnek. És bár a természet kincsei nem ígérnek „azonnali ránctalanítást, vagy kortalan szépséget, én mégis sokkal kisimultabbnak és bársonyosabbnak érzem a bőröm. A változást nemcsak én, a környezetemben élők is észrevették és többször megjegyezték, hogy sokkal kipihentebb és ragyogóbb a bőröm, mint azelőtt bármikor.

Ezen az úton elindulva, ráadásul a műanyagmentes július is egy jó indok arra, hogy ennél is környezettudatosabb legyek a jövőben a fürdőszobában: elhatároztam, hogy sokkal jobban fogok ügyelni a vízfogyasztásra a szépségápolási rutinom során. Minél több termék, annál több víz – sokszor tapasztalom ezt, éppen ezért holnaptól változtatok. Nehéz, de azt gondolom, nem lehetetlen. Velem tartasz?

1. Kádfürdőzés helyett zuhanyzás

Nincs is annál jobb, mint egy hosszú és fárasztó nap után elnyúlni a fürdőkádban és relaxálni egy kicsit. Nem is áll szándékomban ezt a jó szokásomat törölni az életemből, csupán limitálom az ilyen alkalmak számát. Nyáron egyébként is sokkal jobban esik egy gyors váltózuhany!

2. Mindig használok fogmosópoharat

Ahelyett, hogy már a fogmosás felénél elkezdem engedni a csapból a vizet, beszerzek egy menő fogmosópoharat és odakészítem a mosdókagyló szélére. Eleinte biztos, hogy fura lesz használatba venni, de az biztos, hogy így sokkal kevesebb vizet fogok elpazarolni!

3. Igyekszem olyan termékeket választani, amelyek előállítása nem igényel vizet

Szerencsére egyre több kozmetikai cég alkalmaz környezetbarát megoldásokat a termékek gyártása során. Mostantól még jobban figyelek arra, hogy tudatos legyek a kedvenc kencéim kiválasztásánál. Az állatkísérlet-mentes és környezettudatos cégek kozmetikumai közül csak azokat szerzem be, amelyek elkészítésénél tudom, hogy nem használtak túl sok vizet.

4. És amelyek használata közben sem kell túl sok vizet folyatnom

Szinte lehetetlennek tűnő feladat, hiszen a legtöbb bőrápolási termék alapfeltétele a nedves bőr. Vagy vegyük például a hajápolást: a legtöbb pakolás, balzsam, kondicionáló kiöblítendő.

De ha már minimálisan is meg tudok spórolni néhány csepp vizet, én boldog leszek. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy csak olyan kozmetikumot illesztek a rutinomba, ami nem igényel lemosást. A reggeli hideg vizes arcmosás után arctisztításhoz például növényi olajat (sárgabarackmagolaj) használok micellás víz helyett (ez eddig is így volt 🙂 ), ha pedig egy kis felfrissülésre vágynék, elő a fátyolmaszkkal!

5. Tanulok azoktól, akik kilométereket gyalogolnak egy liter vízért

A mai napig előttem van az a kép, amikor nagymamám a méretes fémvödrökben cipelte haza a közkútról a vizet. Akkoriban még nem minden házban volt vezetékes víz, úgy kellett beosztaniuk – jusson elég a mosogatáshoz, főzéshez, tisztálkodáshoz, a ruháikat pedig a közeli tóban mosták. Felnőttként gyakran elfeledkezem arról, hogy micsoda luxusban élek – annyira egyértelmű és magától értetődő, hogy megnyitom a csapot és folyik a víz. Ezzel szemben Afrikában nők milliói gyalogolnak napi szinten átlagosan 6 kilométert vízért még ma is.

Te mivel egészítenéd ki a listámat?

Nyitókép: Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: