Webkamerás madáretető, amivel szemmel tarthatod a kis vendégeket

A mesterséges intelligenciával működő Bird Buddy értesítést küld, ha látogatóid érkeznek. Ha pedig éppen nem tudod élőben követni a webkamera felvételeit, képeket készít és a fotókat madárfajok szerint csoportosítja neked.

Az otthon barkácsolt gyönyörű faházak, a kevésbé esztétikus, de ugyanolyan hatékony műanyagpalackos megoldás vagy az ablakpárkányra kiszórt terülj-terülj asztalkám mellett ma már design madárlakokat is vásárolhatunk. Ezek elsősorban az éhes madaraknak készülnek, de valljuk be, mi is szeretnénk egy kicsit kivenni a részünket az élményből. Azonban nehéz úgy szemügyre venni a madarakat, hogy ne ijesszük el őket. A függöny mögül és a távolból pedig nem a legjobb a kilátás. Szerencsére a jövő madáretetői egy webkamerán keresztül közvetítik nekünk a „műsort”, hogy ne maradjunk le a kis vendégek lakmározásáról.

Fotó: Bird Buddy/Kickstarter

Bird Buddy, az okos madáretető

A Kickstarter, a világ egyik legnépszerűbb közösségi alapú támogatás-gyűjtő platformja, ahol az induló vállalkozások bemutathatják ötletes, innovatív termékeiket. Itt mutatkozott be 2020 novemberében a Bird Buddy is, amely egy mesterséges intelligenciával működtetett modern madáretető. Első ránézésre egy hétköznapi etetőnek tűnhet, de a beépített webkamera teszi igazán különlegessé. Amikor a Bird Buddy mozgást észlel egy telefonos alkalmazáson keresztül értesítést küld, és élőben, kiváló képminőségben közvetíti a falatozó madarakat. Ha éppen nincs időd, hogy valós időben lesd meg a vendégeket, akkor videót készít, amit később visszanézhetsz. Mi több, minden madarat lefotóz és egy arcfelismerő program segítségével beazonosítja, milyen fajbhoz tartozik az adott egyed. Az appon belül külön albumot hoz létre, és amikor egy új fajtát kap lencsevégre, egy kitüntetéssel ajándékoz meg. Néhány információt elolvashatsz a madárról, és azt is megnézheted melyik magféléket szereti a legjobban. Az etető akkor is értesítést küld, ha újra kell tölteni. Illetve 49 euró felár ellenében apró napelemekkel is ellátják a tetejét.

Fotó: Bird Buddy/Kickstarter

A projekt egyébként elképesztő sikert aratott a Kickstarteren. Az első 20 percben majdnem 4100 ember támogatta kisebb-nagyobb összeggel az ötlet megvalósítását. Néhány nappal később pedig egymillió euró gyűlt össze a projektre. A kampány már véget ért, ugyanis egyértelművé vált, hogy sokan vevők lennének a termékre. A Bird Buddy jelenleg a legnépszerűbb Kickstarter projekt, és a 35. legsikeresebb ötlet a weboldal történetében. Néhány hónap alatt közel 23 ezren támogatták, összesen több mint 4 millió euró gyűlt össze. A madáretetők fejlesztése már elkezdődött, a Bird Buddy 179 dollárért (kb. 50 ezer forintért) már előrendelhető. A termékeket pedig 2021 szeptemberében szállítják ki.

Nyitókép: Bird Buddy/Kickstarter

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: