„Ez nem olyasvalami, amin változtatnék…” – Autizmussal diagnosztizálták Wentworth Millert, A szökés sztárját

A színész egy hosszú Instagram-bejegyzésben őszintén beszélt arról, hogyan éli meg azt, hogy közel 50 éves korában kiderült, autizmus spektrumzavarral él együtt.

Fontos bejelentést tett Instagramon A szökés sztárja, Wentworth Miller. A színész a közösségi oldalán nyílt meg arról, hogy tavaly ősszel autizmussal diagnosztizálták. „Ahogyan mindenkitől, úgy tőlem is elragadott dolgokat a karantén. De ebben a csendes izolációban váratlan ajándékokra leltem” – kezdte a posztját. Wentworth elárulta, hogy sokáig tartott, mire eljutott ide, hiszen már középkorú férfi, nem gyermek. (A szakértők szerint az autizmus jelei általában 2-3 éves kor körül jelentkeznek.) És bár sokkolta a hír, de nem lepődött meg rajta.

„Ez nem olyasvalami, amin változtatnék… az, hogy autista vagyok létfontosságúvá vált abban, ki vagyok. Mindenben, amit elértem vagy megfogalmaztam.” A sztár mindemellett kihangsúlyozta, hogy bár megosztotta a saját történetét, egyáltalán nem szeretne a közössége nevében beszélni. „Még nem tudok eleget az autizmusról. Annyi mindent kell még tanulnom” – emelte ki a posztjában. A jelenleg 49 éves színész azt mondja, most éppen egy új szűrőn keresztül szemléli az elmúlt 5 évtizedben átélt tapasztalatait.

„Nem szeretném kockáztatni, hogy hirtelen egy hangos, de rosszul informált hanggá váljak a szobában” – tette hozzá. „Csupán felteszem a kezem, mondván, én is itt vagyok. Mindig is itt voltam (anélkül, hogy realizáltam volna).” Wentworth a posztja végén megköszönte mindenkinek, hogy tudatosan vagy tudattalanul teret adtak neki az évek során arra, hogy úgy élje az életét, ahogyan az értelmet nyert számára, még akkor is, ha másoknak ez nem tűnt logikusnak.

Egyébként nem Wentworth az egyetlen a sztárvilágból, aki nyilvánosan is felvállalta a spektrumzavarát. Daryl Hannah például az autisztikus zavarok közé tartozó Asperger-szindrómával küzd gyermekkora óta. A színésznő többször is felszólalt már a diagnózisával kapcsolatban: nem tagadja, hogy sokszor azért nem jelent meg a saját premierjein vagy nem vendégeskedett talk showkban, mert félt attól, hogy a figyelem középpontjába kerülhet.

Forrás: People
Nyitókép: Noam Galai/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: