Hiszed vagy sem, ez a ház kávéból készült

Egy kolumbiai cég a kávébabok pörkölése során keletkezett hulladékot újrahasznosított műanyaggal keveri, így születik meg az az olcsó és tartós alapanyag, amely megoldást nyújthat a helyi lakásválságra.

A pörkölési folyamat során egy száraz, hajszálvékony hártya válik le a kávészemekről, amelyből évente több ezer tonna halmozódik fel. Az elmúlt hónapokban több innovatív megoldást is láthattunk arra, hogyan csökkenthető ez a hulladékmennyiség. Kávéhéjból készült elviteles poharak jelentek meg a piacon, majd a Ford és a McDonald’s fogott össze, hogy fenntartható autóalkatrészeket készítsenek a melléktermékből. De ezzel még nem ér véget a sor: egy kolumbiai cég építőipari alapanyagként hasznosítja a kávéhéjat, amely nemcsak környezetbarát, hanem hatalmas segítséget jelent az elszigetelt területeken élőknek.

A hagyományos tégla sok helyen nem jöhet szóba

A bogotái székhelyű Woodpecker egy évtizeddel ezelőtt kezdett el dolgozni azon a projekten, amelyet az elmúlt években fejlesztett tökélyre. A vállalat úgy használja fel a hulladékot, hogy a héjat magas hőmérséklet és alacsony oxigénkoncentráció mellett újrahasznosított műanyaggal keveri. Az új alapanyag kifejezetten erős és tartós, de könnyű a súlya. A Woodpecker ebből készíti azokat az előregyártott házfal szetteket, amelyek mindössze 4500 dollárba kerülnek. Láttuk, hogy a vidéki és elszigetelt területeken óriási szükség van egy könnyű építőanyagra, mert ide a hagyományos alapanyagokat, például téglát, cementet és betont nem lehet eljuttatni.”mondta Alejandro Franco, a cég vezérigazgatója.

Fotó: Woodpecker

A startupnak olyan megoldást kellett találnia, amely elég könnyű ahhoz, hogy kisebb csónakokban, helikopteren vagy szamarak hátán is szállítható legyen. A kutatások során több természetes szálat is megvizsgáltak: fűrészport, rizst, pálmarostokat is próbáltak újrahasznosított műanyaggal keverni. Végül a kávéhéjra esett a választásuk, mert erősebb és szárazabb, mint a többi rost, így a végeredmény is tartósabb lett. Ráadásul Kolumbia a világ egyik legnagyobb kávétermelő országa, így a nyersanyagforrás sincs veszélyben. 

A cél a megfizethetőség

A tűzálló anyagból a cég olyan Lego-szerű modulokat gyárt, amelyek egy acélvázzal és a kávéhéjból készült „falécekkel” könnyen összeszerelhetők a helyszínen. A Woodpecker a legtöbb lakást maga építi, de vannak, akik inkább megvesznek egy teljes készletet és maguk állítják össze az elemeket. Mivel minden épületet úgy terveztek, hogy a lehető legkevesebb alkatrészből felhúzhassák, ezért a fenntartható alapanyagból kifejezetten olcsón megoldható az építkezés. Az újrahasznosítással és a nagy mennyiségű gyártással tovább csökkentették a költségeket, hogy minél szélesebb réteg számára legyenek elérhetők a termékek. Tavaly novemberben nagy szükség volt erre, amikor az 5-ös erősségű Iota hurrikán söpört végig a kolumbiai Providencián. Nagyjából 1300 lakóház dőlt romokba. A kormány kérésére a Woodpecker is a helyszínre sietett. „Gyors megoldásra és könnyű szerkezetre volt szükségük” – mondta Franco. A vállalat két ház felépítéséhez szükséges alkatrészeket ingyen biztosított, és az összes készleten lévő alapanyagot a helyszínre szállították. „Tökéletesen megoldottunk mindent, pedig nem volt áram, a talaj sáros volt, a repülőtér is nagy károkat szenvedett és élelmiszerhiány lépett fel.”

A Woodpecker már több mint 2600 lakóépületet, közösségi teret, valamint iskolát húzott vagy újított fel az alacsony jövedelmű területeken. A cég vezetői tudják, hogy képesek lennének csökkenteni az ország egyes részeire jellemző lakásválságot. És abban bíznak, hogy a jövőben az állam megbízza vagy támogatja őket egy nagyobb újjáépítési projekt keretein belül.

Forrás: Fast Company
Nyitókép: Woodpecker

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: