Ötletes, de megrázó rövidfilm: jégből készült jegesmedve menti az életét az olvadó sarkkörön

A londoni NOMINT animációs stúdió megrendítő kisfilmje emlékeztetőül szolgál, milyen súlyos következményekkel kell számolnunk a klímaváltozás miatt.

A WWF Globális Sarkvidék Programja 1992 óta működik, és célja harcolni a klímaváltozás hatásai ellen, valamint fenntartható módon megőrizni a sarkvidék gazdag biodiverzitását. A WWF a COP26-tal egy időben indította el globális kampányát, hogy emlékeztesse a világ vezetőit arra, „a sarkvidéki jeget az elolvadása után már soha többé nem tudjuk visszaszerezni.” A kampányhoz a NOMINT animációs stúdió készített egy stop-motion technikával megalkotott rövidfilmet, amelyben kizárólag olvadó jeget használtak. Így szimbolizálják az eltűnő sarkvidék történetét. „Az animáció hatékony eszköze annak, hogy egy érzelmekkel teli történetet meséljünk el egyszerű és hatékony módon. Szóval, amikor a NOMINT beszélt nekünk erről az új, olvadó jeget használó animációs ötletéről, felkeltette az érdeklődésünket” – mondta Andrea Norgen, a WWF Globális Sarkvidék Programjának kommunikációs vezetője.

A „We Can’t Negotiate with Ice” című videóban egy jegesmedvét követhetünk, aki az olvadó jégtáblák és gleccserek között menekül, miközben a tengervíz szintje folyamatosan emelkedik és a háttérben természeti katasztrófák, például hurrikánok és erdőtüzek képei villannak fel. A stop-motion rövidfilmmel arra kérték a világ vezetőit, hogy sürgősen tegyenek monumentális lépéseket az ENSZ 2021-es klímaváltozási konferenciáján. „Ez volt a legmegterhelőbb projekt, amelyen valaha is dolgoztunk, mind érzelmileg, mind technikailag. A koncepciónk az volt, hogy a jég természetes olvadását használjuk fel az Északi-sarkvidék problémájának metaforájaként. De teljesen alábecsültük azt a tényt, hogy ha a jég elkezd olvadni, akkor nincs tovább. Minden megolvadt szobornál és tönkrement felvételnél eszünkbe jutott a pusztító probléma, és hogy ezt milyen könnyű alábecsülni.” – mondta Yannis Konstantinidis, az animációs stúdió társalapítója.

Forrás: Colossal, Animation Magazine
Nyitókép: NOMINT

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: