X vs. Z generáció – Ezt gondolja anyukám a stílusomról

Anya, én és a korallkígyó nadrág története

Három szett, két generáció. Anyukám sosem a szűkszavú természetéről volt ismert, így hát örömmel elemezte ki azokat a szetteket, amiket a legutóbbi turitúra után second hand ruhákból állítottam össze.

Nagyjából 13 éves lehettem, amikor anyukám rájött, hogy engem nem érdemes ruhával meglepni. Legalábbis neki biztosan nem. Az eltérő stílusunk miatt általában olyan darabokkal tért haza, amiket egy erőltetett mosollyal fogadtam vagy kendőzetlenül elmondtam róla a véleményemet. Az évek alatt ez a különbség csak még jobban kiéleződött köztünk. Mivel kettőnk stílusa szöges ellentétben áll, arra gondoltam, kifaggatom, mit gondol arról a három szettről, amit a #SecondHandSeptember jegyében csak használt vagy örökölt ruhákból állítottam össze. A telefonbeszélgetés előtt felkészültem, hogy valószínűleg csak negatív visszajelzést fogok kapni, persze humoros tálalásban. Anya jól szemügyre vette a képeket és hezitálás nélkül belekezdett a mondandójába.

– A három közül ez tetszik a legjobban, a nadrág kifejezetten csinos és a színe is nagyon szép. Örülök, hogy nem egy túl bolondos színű vagy egy mintás felsőt választottál hozzá, hanem egy elegáns garbót és egy blézert. Erről az ingujj feltűrésről viszont leszokhatnál. Tudom, hogy a fiatalok között ez most a menő, de magyarázd már el, hogy mi a jó benne!

A pozitív visszajelzés egészen meglepett, mert azt hittem a nadrág sem fog nagy sikert aratni. De tudtam, hogy a kemény dió még csak ezután következik. Sejtettem, hogy a következő két szettről nem fog ódákat zengeni.

– Ez a szett is jó, de jobban tetszene, ha a kabát, pardon, a bomberdzseki – ahogy te mondtad az előbb – fekete lenne. Ez a zöld-lila-sárga színösszeállítás nekem már kicsit durva. Ez egyébként női nadrág? Már az előbb is akartam kérdezni, mert nálad sosem lehet tudni…

Na, tessék. Az uniszex divat nagy pártolójaként kaptam egy kis szemrehányást.

– Ezzel arra célzol, hogy egy kicsit nőiesebben kellene öltözködnöm?

– Hát, egy picit lehet, hogy azt kellene. A dzseki helyett inkább az előző zakót vagy egy kis cipzáros felsőt kellene felhúznod ehhez a nacihoz és akkor nem lenne ennyire fiús. A sportcipővel semmi problémám, de ezt a dzsekit inkább felejtsük el.

Miután elmondtam neki, hogy az általa csak zöld rondaságként emlegetett kabátot a pincénkben találtam, csak ennyit mondott:

– Hát, nem véletlen, hogy már évek óta ott porosodott.

A harmadik szettnél – ahol a nadrág valóban egy menswear darab – fel sem merült anyában a kérdés, hogy ez vajon női termék-e. Ugyanis túlságosan lefoglalta egy apróság, amit már évek óta mondok neki. 

Ez a nadrág olyan, mintha egy korallkígyót húztál volna magadra. Túl színes, én biztosan nem tudnám felvenni. Ettől függetlenül neked jól áll. De mindig azt magyarázod nekem az üzletekben, hogy milyen hanyagul varrták meg a ruhákat, hogy nem illesztik össze a szabásmintákat. Erre megveszel egy olyan nadrágot, ahol végigfut a csík a nadrág szárán, de a derékpántnál nem ott folytatódik, ahol a csípődön véget ér.

A korallkígyós hasonlaton jót mosolyogtam. Még egy kérdést szerettem volna feltenni, de anya annyira beleélte magát a divatkritikus szerepébe, hogy egy lélegzetvételnyi szünetet sem tartott és folytatta az összeállításom elemzését:

– Az is biztos, hogy én ezt az inget nem vettem volna meg a helyedben. Túl nagy a te testedhez, egy vékony csajon szerintem nem mutatnak jól. Egy szűkített fazonú kiskabáttal vagy egy blézerrel nekem jobban tetszene.

A beszélgetés után újra beigazolódott, hogy velem ellentétben, anyukám nem rajong az uniszex divatért és az oversized ruhákért. Ezzel eddig is tisztában voltam, így semmilyen mély sebet nem hagyott bennem. Csak azt sajnáltam, hogy nem állítottam össze még néhány szettet. Anyukám annyira lendületbe jött a végére, hogy a harmadik és a negyedik kép láttán biztosan még jobb aranyköpések születtek volna. A korallkígyós metafora hallatán megszállt az ihlet és egy kicsit elbolondoztam a képpel. Íme a kígyósított fotó, amin helyrehoztam az elcsúszott mintát és bejelöltem azt a szabásvonalat, amit anya is jóváhagyott volna.

Nyitókép: Melodie Jeng / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: