Önállóság a gyereknek, biztonság a szülőnek – teszteltük a Xplora XGO3 okosórát

Megnéztük, miért hasznos társ egy okosóra a gyereknek, és miért megnyugtató a szülőnek, ha a gyereke ilyet visel. Kolléganőnk fia az Xplora XGO3 okosóráját tesztelte, ami a praktikus funkciók mellett még mozgásra is motiválja a használóját.

Manapság már a legkisebbek számára is egyértelmű, hogy nem lehet létezni okoseszközök nélkül, hiszen bármerre néznek, körülveszik őket. A szülők, a nagyobb testvérek ma már nem naptárba, hanem a telefonba írják a teendőiket, de a játékok és a készségfejlesztő feladatok is egyre gyakrabban a kütyükön érhetők el. Sőt, még edzésből is van okos, amely tárolja a testünk és igényeink szerint leghatékonyabb feladatokat, ismétlésszámokat. Emlékszem, az első komolyabb órámat a nyolcadikos ballagásomra kaptam, és bőven elég volt akkor, hogy mutatja az időt. Na de, hol vannak már azok az idők, amikor egy használati tárgynál megelégedtünk annyival, hogy csak egy funkcióval bír?

Bevallom őszintén, hosszasan ellenálltam, hogy a fiamnak telefonja legyen ő volt az osztályukban az utolsó, aki kapott. Az okosóra kapcsán is sokáig húztam a számat, de a baráti és ismeretségi körömben nagyon sokan voltak róla jó véleménnyel, ezért éltem a lehetőséggel, hogy teszteljük, mit tud.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Xplora 🎁 (@xplora_magyarorszag) által megosztott bejegyzés


A gyereknek élmény, a szülőnek biztonság

Az Xplora márkát azzal a küldetéssel alapították, hogy biztonságosan vezesse be a gyerekeket a digitális világba, és optimális egyensúlyt teremtsen a képernyő előtt töltött idő és a fizikai aktivitások között. Már ez elég kecsegtetően hangzik ahhoz, hogy megérjen egy pár hetes próbát. Az első és nem elhanyagolható tényező, főleg egy kamasz esetén, hogy az okosórát a telefonhoz képest nehéz elveszíteni. Jó, nem állítom, hogy lehetetlen, de miután a kezére van rögzítve, nem tud kiesni a zsebből, iskolatáskából. Nem utolsósorban pedig még poénból sem tudják kivenni a cuccai közül. Viszont tud vele telefonálni, és olyankor mindig nosztalgikus hangulatba kerülök: az én gyerekkoromban ilyet csak David Hasselhoff tudott a Knight Riderben.

Természetesen fotót is készít, ráadásul elég jó minőségűt. Ezért, az okosórának köszönhetően rászoktunk arra, hogy a dolgozatai eredményét lefotózza és átküldi. De nem is ez a szülő számára a legnagyobb megnyugvás, hanem a GPS funkció. Ennek köszönhetően mindig tudom, hol van. Na, nem mintha nem lenne maximális a bizalom, de minden előzetes ellenállásom ellenére be kell ismernem, hogy ez a lehetőség a mai világban kifejezetten hasznos. A fakultációk és különórák széles skáláját igyekszem mindig pontosan fejben tartani, de volt, hogy egy tanár betegsége, vagy egyéb előre nem kalkulált ok miatt változás állt be, de a Safe Zone-nak köszönhetően ilyenkor is tudtam, ha előbb elhagyta a sulit.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Xplora 🎁 (@xplora_magyarorszag) által megosztott bejegyzés


Mozgásra is buzdít az okosóra

Minden Xplora okosóra beállítása és kezelése az Xplora alkalmazáson keresztül történik. Így szülőként folyamatos a kontroll és a rálátásom az órára. Az alkalmazáson keresztül én adhatok hozzá névjegyeket, és csak ezek a telefonszámok láthatók a gyermek óráján. Tehát csak azokkal a személyekkel kommunikálhat, akiket engedélyezek a számára. Attól sem kell megijedni, hogy a gyerek folyamatosan a neten és a közösségi médián fog lógni.

De szerencsére a gyártók olyan praktikus funkciókat is beépítettek, amelyek által a kamasz nem érzi azt, hogy az egész okosórásdi csak arra jó, hogy a szülők megfigyeljék. A lépésszámláló ugyanis nemcsak arra ösztönzi, hogy ne lustuljon el az amúgy is mozgásszegény világban, hanem értékes nyereményekért gyűjthet pontokat. Az Xplora platform jutalmazza a mozgást és arra ösztönzi a gyerekeket, hogy aktívabbak legyenek. Az eddigi felhasználók több mint egymilliárd lépést tesznek meg hetente. Ez annyi, mintha minden nap egyszer körbesétálnánk a Földet. Minél többet lép, annál több pontot gyűjt, ami óriási motivációt jelent abban, hogy a két villamosmegállónyi távolságot miért érdemes gyalog megtenni. S hogy miért érdemes lépegetni? Többek között teleszkópért, legóért, drónért, iPad-ért… szóval igazán megtérül a fáradtság.

Ráadásul nemsokára elérhető lesz a Go Learn funkció is, amelynek segítségével érdekes információkhoz, hírekhez jutnak a világ történéseiről, a korosztályuk számára érthetően megfogalmazva. Az Xplora XGO3 okosóra magyar nyelvű menüvel rendelkezik, könnyű és logikus a használata, vízálló, többféle színben kapható, és 72 órát is bír egy töltéssel, így ideális a gyerekek számára a digitális világ megismeréséhez.

Nyitókép: xplora.hu

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: