Szemkápráztató kiállítás nyílik a Tate Modernben 2021 tavaszán

Izgalmas kiállítással ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a londoni Tate Modern: a múzeum egy évig ad otthont Yayoi Kusama két világhíres projektjének.

„Az asztalterítő piros mintáját néztem, amikor arra lettem figyelmes, hogy ugyanezek a minták borítják a plafont, az ablakokat, a falakat, míg végül az egész teret, a testemet és az univerzumot is elárasztották. Elkezdtem feloldódni, és a végtelen idő határtalanságában, valamint a felület tökéletességében találtam ismét magamra.” Ez a gyermekkori élmény vált Yayoi Kusama művészetének kulcsává. Napjaink egyik legismertebb alkotója 1965-ben készítette el az első Végtelen tükörszobát, vagyis azt a projektet, ami meghozta számára az áttörést. Az Infinity Mirorr különböző változatait azóta nívós múzeumokban tekinthette meg a nagyközönség, de jelenleg mindössze 12 helyszín (csak két európai) közül választhatnak azok, akik személyesen is megcsodálnák a művésznő installációit. Jövőre azonban ez a szám tovább nő: a napokban bejelentették, hogy a londoni Tate Modern tavasszal nyitja meg azt a tárlatot, amely Yayoi Kusama munkássága előtt tiszteleg.

Fotó: @psikolabsamsun/Instagram

Nem véletlen, hogy a 91 éves japán művésznőt sokan a kortárs művészet nagyasszonyaként emlegetik. 2008 novembere óta a legsikeresebb élő női művész – ekkor adták el munkáját 5.1 millió dollárért -, akinek kiállításai máig nagyon népszerűek. A nagy érdeklősre való  tekintettel a Tate Modern vezetői úgy döntöttek, egy éven keresztül nyitva áll a kortárs múzeum kapuja Kusama rajongói előtt. A Yayoi Kusama: Infinity Rooms című kiállításon a két tükörszoba installáció mellett korai munkái, illetve az alkotási folyamat alatt készült fotók és videók is helyet kapnak. Megtekinthető lesz az Infinity Mirrored Room – Filled with the Brilliance of Life című alkotása is, amely a legnagyobbak közé tartozik, és eredetileg 2012-ben debütált. A Tate szerint ezt a helyiséget úgy kell elképzelnünk, mint egy olyan szobát, „amely forgó kristálycsillárok határtalan univerzumának illúzióját kelti”.

Fotó: Tate Modern

Eredetileg 2020. május 11-én nyitották volna meg a kiállítást, de a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetősége a múzeumnak. Eddig azt sem lehetett tudni, hogy elhalasztják vagy törlik a tárlatot, azonban a napokban hivatalosan is megerősítették a tárlat új dátumát. A Yayoi Kusamat: Infinity Rooms 2021 tavaszán tér vissza egy teljes évre, a belépőjegy 5 fontba kerül majd. Reméljük, ezt már lesz lehetőségünk élőben is megnézni!

Forrás: Tate Modern
Nyitókép: Jim Dyson/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: