Zene, irodalom, beszélgetés és egy jubileumi színházi előadás december első hetére

Az alábbi különleges kulturális programok segíthetnek, hogy az év végi rohanásban is megtaláld az egyensúlyt.

Beszélgetés

arthab.hu

Talán nincs is megfelelőbb idő egy kiadós beszélgetéshez, mint az advent időszaka. Bár ekkor a szeretet kellene, hogy átvegye az uralmat, sajnos a realitás az, hogy egyre több nehézséggel és fesztültséggel él együtt az emberiség.

A hírekből tájékozódva azonban nehéz azt gondolni, hogy nem a Gonosz, de legalábbis a pusztító erők vették át a hatalmat a világ fölött. A sokakban felmerülő kérdés az, hogy hol van ilyenkor a jóságos, szerető Isten? A lenyűgöző összetettségű világ, amit megteremtett, és hatalmat adott az embernek, hogy azt formálja, nem vesztébe rohan-e? És ha igen, Isten ezt hogyan engedheti? A HAB Art and Business rendezvényén, december 8-án Böjte Csaba testvérrel a beszélgetés ezt a témát járja körbe, vagyis, hogy hogyan jelenik meg Isten végtelen jósága és folyamatosan teremtő ereje ebben a kihívásokkal teli XXI. században. A beszélgetést Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója vezeti. Az eseményből befolyt összeg teljes egészében a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz kerül.

Színház

Centrál Színház: Fekete Péter

A héten jubileumot ünnepel a Centrál Színház, akik 20 évvel ezelőtti, legelső bemutatójukat hangszerelték újra a jeles évforduló alkalmából.

A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor és most is Magyar Attila alakítja, de Básti Julit is újra láthatja a közönség Szőnyi Ella nagyságos asszony szerepében. A rendező személye azonban változott, Puskás Tamástól fia, Puskás Samu vette át a stafétát. A 30-as évek Budapestjén játszódó, megejtő mesében egy balek és egy tőzsdecápa körül bonyolódnak az események és persze mindenbe beleszól a szerelem. Charlie bácsi szerepében Alföldi Róbertet láthatjuk, a jóképű üzletembert Fehér Tibor alakítja, Martinovics Dorina az ifjú titán fülig szerelmes gépírónőjét, míg Balla Eszter színésznő aspiráns húgát játssza. Bár a Fekete Péter műfaját tekintve mese, alapszituációja igencsak aktuális ma is. A jóképű tőzsdecápa találkozik a világ legnagyobb balekjával, aki bármihez ér, összeomlik. Kész katasztrófa! Mi lehetne hát jövedelmezőbb befektetés, mint részvénytársaságot alapítani a pechjére? Az üzlet beindul, de közbeszól a szerelem: a dörzsölt úriember és a lúzer is találkoznak a nagy Ő-vel. A megejtő szerelmi kergetőzést örökzöld slágerek tarkítják és a fináléban már boldog párok szorongatják egymás kezét.

Irodalom

Vecsei H. Miklós (fotó: Steindl Gabriella)

A népszerű szórakozóhely, az Akvárium idén is összefog a POKET csapatával, hogy december 10-én méltóképpen indítsák a karácsonyra hangolódást. A POKET Karácsony színes irodalmi, és zenei programmal várja vasárnap az érdeklődőket.

Délben, a nap nyitásaként érkezik a két Krizbai testvér, akik zenés-játékos programmal várnak mindenkit a Volt Lokál színpadán, ahol a közönség bevonásával Petőfi verseket zenésítenek meg spontán. A Hajógyár RAP CINCA című műsorának élő változatában 13 órakor Csorba Lóci érkezik, hogy dalszövegeiről beszélgessen Zalán Tiborral Sára Gergely (6363) moderálásával. A beszélgetés végén az Élő Rap Cinca zenekari csapata a húrok közé csap, és Lóci is társul hozzájuk egy speciális sessionre. Fél háromkor a Magyar Kultúra Magazin interaktív előadásán vehetünk részt, valamint ekkor kezdődik a POKET kvíz Horváth Pannával és Asztalos Emesével. Ezzel egyidőben, 14:30-kor kezdődik A Huszonhat év – Privát PETŐFI című előadás, amelyen Juhász Anna, Kacsó Hanga, Adorjáni Bálint és Szabó Dániel mesélik el Petőfi Sándor és a hozzá kapcsolódó asszonyok (édesanyja, szerelmei) sokszínű életét. A történet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki.

Fél ötkor Szakács Gergővel veszi kezdetét a Hajógyár összművészeti estje az Akvárium NagyHalljának színpadán. A Follow the Flow énekesével Molnár Tomi beszélget majd egy akusztikus koncert előtt. A 18 órakor kezdődő Csoóri-szalon nagykoncerten Vecsei H. Miklós és a Nomád Nemzedék közös projektjének második évadát láthatják a nézők 13 fellépő (Csorba Lóci, Schoblocher Barbara, iamyank, Henri Gonzo, Vecsei H. Miklós, Juhász Anna, Egyedi Péter, Musspell, Mester Dávid, Szakács Gergő, Noémo, Boggie, Jancsó Gábor, Agócs Márton, Wunderlich József) által „sűrítve”. Este, a QJÚB második nagy projektjeként a Pilinszky János és Csoóri Sándor életművének legfontosabb darabjai mentén elkészített irodalmi-koncertszínházi előadást tekinthetjük meg. A napot a 3i társulat zárja, akiknek segítségével felfedezhetjük a „tiszta táncot”. A projekt lényege, hogy megmutassák a közönségnek a tánc feloldozó örömét, amelyet tudatmódosító szerek nélkül élvezhetünk, élhetünk át a legjobban.

Nyitókép: Huszonhat év – Privát Petőfi, fotó: Oláh Gergely Máté

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: