Amikor még csak gondolni sem tudsz a munkára: 7 tipp, ha zéró motivációd van dolgozni

Így éld túl a „bárcsak ne kellene ma bemennem" napokat

Bármennyire is szeretjük a munkánkat, vannak hétfők, amikor másra sem vágyunk, minthogy kihúzzuk magunkat a hétkezdés alól. Te hogyan számolsz le a pillanatnyi demotiváltsággal ezeken a döcögős napokon?

1. Gondolj arra, mi vár rád, ha végeztél a munkáddal!

Nem szívesen ismered be, de épp kifogásokon töprengsz, amikkel felmenthetnéd magad a munka alól? Ahelyett, hogy kellemetlen helyzetekbe sodornád magad, vess be egy kis ösztönzést! Lepd meg magad egy finom kávéval munkába menet, vagy szaladj ki a kedvenc éttermedbe ebédidőben. A lelkesedésedet tekintve most szinte bármi jobban érdekelne, mint a feladataid végzése? Jó hír, hogy ezt akár az előnyödre is fordíthatod! Tervezd meg az esti programod, és ne téveszd szem elől a célt! Legyen szó egy barátnős beszélgetésről az erkélyen egy pohár bor mellett, vagy bekuckózós sorozatnézésről, ez már elég ösztönzés lehet ahhoz, hogy kihúzd a munkaidő végéig.

2. Vesd be a mantrázást!

Sokszor már az is nagy segítség, ha mellőzöd az olyan lehangoló gondolatokat, mint a „Ma semmire sem vagyok képes.” és az „Elegem van a mókuskerékből.” Sőt, mit szólnál ahhoz, ha pozitív megerősítésre cserélnéd a demotiváló énüzeneteket? A mantrázás gyógyító erejéről már korábban is írtunk, ha nem tudod, hogyan fogj hozzá, íme 30 napindító gondolat a hónap minden napjára. Ne feledd, a kimondott szónak még nagyobb súlya van, tehát ne csak szemezz a sorokkal, mondd ki őket határozottan.

3. Egyszerre csak egy nehézség!

Ha már a mantrázásnál tartottunk, ez az egyik kedvenc énüzenetünk az említett listáról: „Mindig csak a következő lépésre koncentrálj.” Veled is előfordul, hogy még ki sem másztál az ágyból, de már a délutáni meetingeden agyalsz? Te is tudod, hogy felesleges előre izgulnod, nem segít a helyzeteden, csak hátráltatod vagy szinte megbénítod magad ezzel. Kelj fel, zuhanyozz le, öltözz fel, reggelizz valamit, majd indulj útnak. Apró lépésekből építsd fel a napod, mindig arra koncentrálj, amit épp csinálsz. Amint mozgásba lendültél, sokkal könnyebb lesz szembenézned a kihívásokkal.

4. Nem neked kell megoldanod a világ összes problémáját!

Amikor érzed, hogy összecsaptak a fejed felett a hullámok, tegyél engedményeket magaddal szemben. Atlasz lehet, hogy elbírja az égboltot a görög mitológia szerint, te viszont könnyedén összeroppansz a válladra nehezedő súlyoktól, ha nem könnyítesz a terheken. Húzz ki néhány tételt az elvégzendő feladataid listájáról. Nem dől össze a világ, ha kihagyod a mára tervezett mosást, vagy a sokadik túlórás nap helyett a kikapcsolódást választod! Nem okos dolog, ha mindent magad próbálsz megoldani, ne szégyellj segítséget kérni a partneredtől, a családodtól és a barátaidtól, pláne, ha felajánlják. 

5. Jól sprintelsz, de kocogni tudsz-e?

Teljes fordulatszámon pörögsz, ez jelenti számodra a nagybetűs életet? Nem a legjobb taktika, még akkor sem, ha valóban képes vagy fenntartani ezt a mozgalmas életmódot. Néha háttérbe kell vonulni, és a robotpilótára hagyatkozni. Egyik nap, amikor letaglóz a fáradtság és nagyon levertnek érzed magad, teszteld a kollégáidat! A te visszavonulód remek lehetőség lehet számukra, hogy előhozakodjanak a saját meglátásaikkal és kiaknázatlan területekre hívják fel a figyelmedet. Vagyis a lassabb tempó akkor sem egy kimondottan rossz dolog, ha egyébként a sprintfutás dob fel.

6. Ne most szeld át az aknamezőt!

Ha az érdektelenséged olyan szintre emelkedett, hogy még az se tűnne fel neked, ha beomlana a fejed felett az épület, lehet, hogy jobb kerülnöd a szociális interakciókat. Nem ez a megfelelő időpont a főnököddel vagy a csapatotokkal való komolyabb párbeszédekre. Az illendőség keretein belül próbáld csökkenteni az interakciók számát. Tedd fel a fejhallgatódat, temetkezz a laptopodba, csukd be az irodád ajtaját, ha pedig mégis fel kell venned a kapcsolatot valakivel, a mondandód legyen tömör és világos. Mindenki tudja és megérti, hogy vannak napok, amik csak a túlélésről szólnak.

7. Panaszáradat helyett jöhet egy kis hála!

Ahelyett, hogy azokat az okokat listáznád magadban, hogy szíved szerint miért jelentenél beteget most azonnal, fuss egy kört a pozitívumokkal is. Élsz, van időd megvalósítani a terveid. Egészséges vagy. Van munkád, szerető családod, barátaid, kilátásaid, terveid! Soroljuk még? A hozzáállásunk sokszor azon múlik, hogy épp mit helyezünk fókuszba. Ha az életünk legnyomorúságosabb momentumait tartjuk szem előtt, előbb-utóbb szétesnek körülöttünk a dolgok. Ezt semmiképp se várd meg, ha hatalmába kerít a pesszimizmus, válts perspektívát!

Nyitókép: 10’000 Hours/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: