Zéró sorban állás, inkább 2 órányi böngészés – Ezt a 10 alapdarabot rendeltem meg a leárazások alatt

Lehetünk tudatos vásárlók a leárazások szezonjában?

Néhány évvel ezelőtt még az Egy boltkóros naplója című filmből ismert Rebecca bőrébe bújtam a nyári leárazások ideje alatt, jó látni, hogy fejlődök, idén egy 10 darabos vásárlási limitet szabtam és képzeljétek, nem léptem túl!

SALE, LEÁRAZÁS, -50% – hatalmas piros betűkkel díszelegnek a feliratok az üzletek kirakatain, amik egyenesen az arcunkba ordítják, gyere be és vásárolj!”. Ha akarnánk sem tudnánk nem észrevenni, hogy elérkezett a nagy nyári leárazások időszaka, azaz minden eladó legrosszabb rémálmainak szezonja. Ilyenkor egy picit mindenki megőrül a turkálóvá változott üzletekbe lépve, ami nekem már elég indok ahhoz, hogy online intézzem a bevásárlást. Nem vágyom arra, hogy az utolsó pár 40-es cipőért valaki cicaharcot kezdeményezzen, ahogyan arra sem, hogy a rákövetkező másfél órában a próbafülkéknél és a pénztárnál álljak sorba.

Valószínűleg néhány ruhadarab még most is ott kallódik címkés állapotban a szekrényem mélyén”

Régebben én is hajlamos voltam a leárazások csapdájába esni és megvásárolni olyan ruhákat, amikre egyáltalán semmi szükségem nem volt. Legalább spórolok” – gondoltam. Valójában egy forintot sem takarítottam meg, hiszen legújabb szerzeményeim közül néhány még most is ott kallódik címkés állapotban a szekrény mélyén.

Viszont az elmúlt egy évben (és azóta is) megpróbálok egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a fenntartható életmódra, de őszintén bevallom, ez a ruhavásárlás terén szorul még némi változtatásra. A gardróbom tartalmát rengeteg turkálóból és vintage üzletből beszerzett darabbal, néhány magyar designer ruhával és online rendelt etikus brandek termékeivel is bővítettem. Azonban a fast fashion darabok továbbra is többségben vannak. Ezzel igazából semmi problémám, hiszen tudom, nem engedhetem meg magamnak, hogy csak vegán bőrből készült kabátokat és újrahasznosított anyagból gyártott ruhákat hordjak. A titok szerintem a mértékletességben rejlik. Amíg a néhány évvel ezelőtti énem felvásárolta volna az üzletek majdnem teljes kínálatát, addig most egy tízdarabos határt szabtam magamnak. Olyan ruhákra vadásztam, amiket könnyen kombinálhatok más darabokkal, illetve ugyanúgy megállják a helyüket egy nyaralás és a hétköznapok során is. Ezek landoltak a kosaramban mielőtt rákattintottam a fizetés gombra:

Áttört hímzett ing, Mango 7995 Ft (13 995 Ft helyett)

 

Lenvászon blézer, Zara 9995 Ft (16 995 Ft helyett)

Sportcipő, Bershka 6995 Ft (12 995 Ft helyett)

 

Csíkos hosszúnadrág apró hasítékkal, Zara 6995 Ft (9995 Ft helyett)

Horgolt shopping bag, Mango 5995 Ft (9995 Ft helyett)

 

Kockás midi spagettipánttal, Zara 6995 Ft (9995 Ft helyett)

Cat-eye napszemüveg, Zara 3995 Ft (5595 Ft helyett)

Cropped fazonú ing pálmafás printtel, Zara 4995 Ft (7995 Ft helyett)

Lezser culotte nadrág, Bershka 4995 Ft (7 995 Ft helyett)

 

Mintás kendő, Mango 2995 Ft (3595 Ft helyett)

 

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: