Fáj, szúr, hasogat? A tudósok szerint ez az egyszerű módszer segíthet enyhíteni a krónikus fejfájást

Akár krónikus, akár időről időre rád törő fájdalomtól szenvedsz, szerintünk egy dolog biztos: próbálod valamilyen módszerrel csillapítani. A tudósok szerint ebben segíthet a zöld fény is – a kutatások biztató eredményekkel kecsegtetnek.

Azt már egészen kicsi korunkban megtanuljuk mindannyian, hogy a fájdalom rossz. Akár egy horzsolás, akár fogfájás vagy valami komolyabb betegség miatt miatt találkozol vele, szerintem te is minél előbb csillapítani szeretnéd. Ezzel én is így vagyok, főleg, amikor rám tör a migrén. Nem vagyok egy sírós-nyávogós típus, de bizony, előfordul, hogy egy-egy ilyen alkalommal könnybe lábadt szemekkel várom az enyhülést… ami a második fájdalomcsillapító, a sokadik korty gyógytea meg az újra és újra bevizezett borogatás után sem akar jönni. Így hát természetes, hogy állandóan nyitva tartom a szemem, és ha valami új módszerrel kecsegtetnek a tudósok, arról mindent elolvasok. Így jött a képbe legutóbb a zöld fény is, amiről az eddigi kutatások igencsak biztató eredményekkel szolgáltak.

A zöld fény segíthet enyhíteni a fájdalmat

Biztonságos, megfizethető, kevés vagy semmilyen mellékhatással és a függőség kockázata nélkül jár: ezt írják külföldi oldalak a zöldfény-expozícióról. Bár hozzáteszik, a kutatások épp csak hogy elkezdődtek a témában, az elmúlt években végzett vizsgálatok ereményei elég biztatóak. A tudósok ugyanis úgy gondolják, hogy ha az embereket zöld fénynek teszik ki akár úgy, hogy egy sötét szobában ülnek, amelyet zöld LED-es fénycsíkok világítanak meg, akár úgy, hogy zöld színű szemüveget adnak nekik , az csökkentheti a fájdalom súlyosságát és a migrén, a fibromyalgia és a krónikus mozgásszervi fájdalom epizódjainak gyakoriságát. A zöld fény ezen kívül a krónikus fájdalommal járó szorongást és félelmet is enyhítheti.

Nemrég Dr. Padma Gulur, a Duke Egyetem aneszteziológiai tanszékének alelnöke egy tudományos konferencián számolt be az egyik kutatásuk eredményéről. 34 fibromyalgiás beteget kértek meg arra, hogy két héten át napi négy órán át különböző árnyalatú, színezett szemüveget viseljenek. A betegek közül tízen kék lencsés szemüveget, 12 fő átlátszót, további 12 alany pedig zöld szűrős szemüveget kapott. A vizsgálati időszak végén a zöld szemüveget viselők a többieknél négyszer nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy csökkent a fájdalom miatti szorongásuk, és visszavették a gyógyszeradagjukat is. A fájdalom náluk sem múlt el teljesen, de nagyobb arányban tudták kontrollálni a betegek, mint azok, akik nem zöld szűrős lencsét kaptak a szemüvegükbe.

Nem ez az egyetlen kutatás, amely a zöld fény hatékony fájdalomcsillapító hatására utal. Az Arizonai Egyetem az elmúlt négy évben féltucatnyi tanulmányt publikált a témában. Az egyikben 29 migrénes beteget 10 héten át minden nap egy-két órára zöld LED-fényeknek tettek ki. A kezelés hatására az epizodikus migrénben szenvedőknél 70 százalékkal csökkent a fejfájásos napok száma a kezdeti gyakorisághoz képest, a krónikus migrénben szenvedőknél pedig közel 60%-kal.

Arra, hogy a zöld fény pontosan hogyan, milyen mechanizmusnak köszönhetően csillapítja a fájdalmat, egyelőre a tudósok is keresik a választ, de szerintük egy dolog biztos: a dolog sokaknál tényleg működik!

Forrás: Time.com
Nyitókép: Oliver Rossi / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: