Idén környezetbarát karácsonyi díszkivilágítást kap Budapest

Idén a környezetvédelmi szempontokat helyezik előtérbe, ezért újrahasznosított alapanyagok és energiatakarékosság jellemzi a főváros ünnepi dekorációját.

Zöld szemlélettel alakítják át a karácsonyi díszkivilágítást Budapesten – olvashatóBudapest Városháza Facebook-oldalán. Az új, környezetbarát dekorációk advent első vasárnapjától színesítik majd Budapest köztereit. Mint korábban, úgy idén is a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. gondoskodik arról, hogy az adventi időszakban fényárban ússzon a főváros. Azonban most először kap kiemelt szerepet a fenntarthatóság: a díszítőelemek újrahasznosított műanyag és alumínium, valamint cukornád felhasználásával készültek, erre korábban még nem volt példa a város történetében.

Fotó: Karácsony Gergely/facebook

A vállalat a közleményében arra is kitért, hogy a korábbi években az Andrássy úton és a Városháza parkban fényfüzérekkel teremtettek karácsonyi hangulatot, amelyeket a fákra tekertek. De a fel- és letekerés közben sok fa megsérült, amivel az élettartamukat rövidítették meg. Idén ezekkel a fényfüzérekkel már nem kell számolnunk, hiszen az Andrássy úton, a Deák tértől az Oktogonig 182 darab teljesen organikus anyagokat tartalmazó díszt feszítenek ki a 26 fapár közé. A Városháza parkban gömbdíszek, piros szívek és arany harangok helyettesítik a korábban megszokott dekorációt. A kisebb súly kevésbé terheli a fákat, illetve a teljesítményük is kisebb lesz: 8,5 kW, amely 40%-kal kevesebb, mint az előző években.

Az átalakított Vörösmarty téren karácsonyfadíszekre emlékeztető színes gömböket helyeznek ki, amelyek egy feldíszített karácsonyfát imitálnak. A tér közepén elhelyezkedő oszlopokon és az oroszlános kút körül összesen 16 darab szalagos gömbdísz kap helyet.

Forrás: Budapest Városháza/facebook
Nyitókép: Anna Krizsanóczi/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: