10 módszer, hogy kedvesebb legyél másokkal

Tedd a szívedre a kezed: ugye te is tudod, hogy nem mindig a másik készülékében van a hiba?

Gyakran vagyunk hajlamosak hátradőlni, és arra várni, hogy mások tegyenek a mi boldogulásunkért. De ha mindenki így működne, akkor az utolsó tényleg lekapcsolhatná a villanyt, mert hosszú távon ez kivitelezhetetlen lenne.

Mi lenne, ha fordítanál a nézőpontodon? S ahelyett, hogy folyamatosan másokra várnál, te lennél bizonyos dolgokban az úttörő. Mert azt nem ér, hogy ha veled nem kedves a világ, akkor te sem leszel kedves senkivel. Próbálj úgy állni a dolgokhoz, hogy nem társítasz hozzá elvárásokat. Például legyél kedves a szomszéddal, az eladóval, csak úgy önzetlenül, minden hátsó szándék nélkül. Nyilván egy mosollyal, egy jó szóval nem lehet megváltani a világot, de hidd el, hogy elmozdítani igen! Nem véletlenül tartja a bölcsesség, hogy a mosoly, amit a világnak ajándékozol, visszatér hozzád.

Kedvesnek lenni nem kerül semmibe

S ha már kedvesség, akkor stílszerűen egy kis kedvcsináló, hogy miért érdemes akár spontán is kedvesnek lenni: egy barátnőm egy benzinkúton fizetett, vagyis csak fizetett volna, mert a bankkártyája valamiért sztrájkba kezdett. Készpénz nem volt nála elég, ezért hívott, hogy menjek, és mentsem ki a slamasztikából. Motorra pattantam és száguldottam hozzá, de amikor odaértem, már nyoma sem volt a pániknak, békésen és vidáman beszélgetett egy jóképű sráccal. Aki a sorban mögötte állt, és volt annyira jó fej, hogy kifizette a tankolását. Megérkeztem, rendeztük az anyagiakat, ők pedig akkorra már régen telefonszámot cseréltek. Ez két éve és három hónapja történt, s ők két éve és három hónapja egy párt alkotnak.  Nos, ezért sem mindegy, hogy miképp viszonyulsz a kedvességéhez, és az sem árt természetesen, ha némi spontaneitás is „van kéznél nálad”.

A kedvesség is olyan, mint a mosoly: visszahat rád is! A kedvesség boldogabbá tehet. Tanulmányok azt igazolják, hogy ha kedves vagy másokkal, akkor te is jól érzed magad, és ez segít az önbizalom és a magabiztosság erősítésében is.

10 módszer, hogy kedvesebb legyél másokkal:

1. Légy kedves magadhoz

Ellentmondásosnak tűnhet, de nem az, hiszen a legtöbb emberi viselkedés, érzelmi reakció vagy hajlam gyökere a belső, személyes pszichénkben zajlik. Vagyis, ha kedvesebb szeretnél lenni másokkal, akkor magaddal kell kezdeni. Legyél magaddal elnéző, kicsit megengedő, és hagyd, hogy bizonyos érzések eluralkodjanak néha rajtad.

2. Bókolj másoknak

Ugye neked is jólesik, ha valaki, akár ismeretlenül is, megdicséri a ruhádat, frizurádat? Hidd el, hogy nem vagy ezzel egyedül, mások is ugyanolyan jó érzéssel fogadják. Nagyon csekély erőfeszítés kell hozzá, viszont feldobhatod vele valakinek a napját. S ha azt látod, hogy másnak örömöt okoztál, az téged is jó érzéssel fog eltölteni. Csupán arra figyelj, hogy őszinte legyél, és a szándékod mindig pozitív töltetű legyen.

3. Támogass fontos ügyeket

Biztos, hogy jóleső érzéssel tölt el, amikor vásárlással jutalmazod magad, de előtte gondold végig, hogy valóban szükséged van-e arra, amit éppen megvennél. Sokkal jobb lesz a lelkednek, ha a hatodik farmer, vagy kilencedik fekete felső helyett valami nemes célért nyúlsz a pénztárcádba. Mondjuk, támogasd a kedvenc színházadat, hírportálodat, vagy egy számodra fontos ügyért dolgozó szervezetet.

4. Vállalj segítő feladatot

Biztos érezted már úgy, hogy egy óriásplakát, vagy felhívás üzenete megszólít. Sokszor ilyen esetben anyagi korlátai vannak a segítségnyújtásnak, mert egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy pénzt adj másoknak. De nem a pénz az egyetlen módja a segítségnyújtásnak, sőt, sokszor sokkal többet ér az önkéntes munka, mint az empátia nélküli banki átutalás. Keress egy hozzád közel álló civil szervezetet és vedd fel velük a kapcsolatot, hogy miben tudnál nekik segíteni. Ne tartson vissza, ha nem tudsz rendszeresen ilyen munkát vállalni, egy-egy alkalomért is hálásak lesznek. De azzal is sokat segíthetsz, ha az idősebb szomszédodnak felajánlod, hogy elintézed a bevásárlását, vagy lemész vele sétálni a közeli parkba.

5. Szedd össze a szemetet

Természetesen nem a sajátodat, mert azt nem is feltételezzük, hogy elszórod, hanem amit a környezetedben látsz. Ha mindenki felvenné és eldobná azt, ami az utcán zavarja, akkor sokkal tisztább lenne körülöttünk minden. Persze, most jogosan mondhatod, hogy az nem a te dolgod, de most őszintén: ha téged zavar, miért kerülöd inkább ki?

6. Nevetess meg másokat

A nevetés jót tesz a lelkünknek, és beindítja az endorfinok felszabadulását a szervezetben. Akár személyesen, akár telefonon beszélsz valakivel, mondj valami olyat, amitől jóízűen nevetni fog.

7. Tegyél a környezetért

Nemcsak az embereknek, a bolygónak is szüksége van a törődésre. legyél tudatosabb, óvd a környezetedet, és ezt nyugodtan oszd meg másokkal is. Legyen nálad mindig vizes palack, vásárolj környezetbarát termékeket, és ajándékozd el azt, amire már nincs szükséged. Tudod, ami számodra már felesleges, vagy értéktelen, annak mások még nagy hasznát vehetik.

8. Figyelj figyelmesen

Ha beszélsz valakivel, akkor tiszteld meg azzal, hogy valóban figyelsz rá: ilyenkor nemcsak nézel bambán, hanem hallod és érted is, amit mond. A mai impulzusokkal teli világban sokkal kevesebb figyelem jut mindenre, ne sajnáld az idődet másoktól egy jó beszélgetésre. Neked például hogy esik, amikor valakivel beszélsz, aki közben a telefonján épp egy üzenget valakivel?

9. Tudj megbocsátani

A megbocsátás elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvesebb embereké váljunk. Nem leszel attól kevesebb, ha túllépsz mások ellened elkövetett vétkeiért. Nem feltétlenül kell onnantól egymás tenyeréből ennetek, de ne tarts haragot senkivel, az ugyanis téged is megsebez. Ha dühöt, vagy indulatot táplálsz, az még akkor is negatív folyamatokat indít el a lelkedben, ha pontosan tudod, hogy neked van igazad.

10. Ne csak a saját szemszögedből nézd a dolgokat

Az életben számtalan olyan helyzet adódhat, amikor nem csak egyetlen igazság van. Ahogy te azt gondolod a te álláspontodról, hogy az a célravezető, úgy mások, ugyanezen elv alapján hiszik ezt a saját nézőpontjukról. Mielőtt azonban hirtelen ítélkeznél, próbáld meg a másik fél szemüvegén keresztül látni a helyzetet. Gondolj arra, hogy nem vagyunk egyformák, így a reakcióink is különbözhetnek. De pont ettől a sokféleségtől színes és változatos a világ, nem?

Forrás: purewow.com

Nyitókép: Halfpoint Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: