A NASA önkénteseket toboroz, akik egy évig úgy élhetnek a Földön, mintha a Marson lennének

A NASA felvételt hirdet! A szerencsések egy olyan, egyéves misszióban vehetnek részt, ahol egy távoli világ, a Mars életkörülményeit szimulálják, természetesen itt, a Földön. Az űrkutatási szervezet új projektje 2022 őszén indul.

Ahogy a NASA egyre nagyobb utat tesz meg az űrben, úgy változik az űrhajósok tapasztalata is. Az új projekt tulajdonképpen egy jövőbeni Mars-utazást készít elő, amely során az űrállomás szakemberei azt vizsgálják, hogy a résztvevők hogyan reagálnak egy hosszú ideig tartó szimuláció szigorú körülményeire.

A küldetéssorozat –  Crew Health and Performance Exploration Analog néven vált ismertté – három egyéves szimulációt foglal magába a NASA Johnson Űrközpontjában. A kutatáshoz nagy reményeket fűznek, és abban bíznak, hogy új módszerek és technológiák kifejlesztésével a jövőbeli űrrepülések lehetséges problémáit is megelőzhetik, illetve orvosolhatják. A Földön végzett kísérletek már azelőtt segíthetnek megérteni és ellensúlyozni az űrutazással járó fizikai és mentális kihívásokat, mielőtt az asztronauták útra kelnének. A projekt kritikus fontosságú, segítségével a kutatók megérthetik a Marson élő emberek összetett igényeit, és megoldásokat találhatnak az igények kielégítésére. 

Üdv a Marson!

Minden küldetés 4 főből áll, akik egy 1700 négyzetmétere, 3D technikával nyomtatott, Mars Dune Alpha névre keresztelt lakótérben élnek, és dolgoznak majd egy teljes éven át. A mesterséges élőhely a marsi küldetés kihívásait szimulálja, ideértve a korlátozott erőforrásokat, a berendezések meghibásodását, a kommunikáció késleltetését, valamint a környezeti stresszhatásokat. A személyzet feladatai közé tartoznak a szimulált űrséták, a tudományos kutatás, a virtuális valóság és a robotvezérlők használata, valamint a megfelelő kommunikáció kialakítása. 

Fizikusok és matematikusok előnyben

A személyzet kiválasztása során az asztronauta jelöltekre vonatkozó kritériumokat követik. A NASA egészséges, nem dohányzó, 30-55 év közötti, angol kommunikációban jártas, és motivált emberek jelentkezését várja. További előfeltétel a mérnöki végzettség, vagy a matematika, fizika, biológia, számítástechnika területén szerzett mesterfokozatú diploma, a legalább kétéves szakmai tapasztalat a STEM (tudományos-technológiai tudományágak) területén, vagy legalább 1000 órányi repülőgép-vezetés.

Az egyéves projekt nemcsak egyedülálló kihívás, hanem egy kifizetődő kaland is, ami hozzájárul ahhoz, hogy az első ember a Marsra lépjen.

Forrás: NASA
Nyitókép: Nicolas Lobos/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: