Így szoktasd le a gyereket a tévéről és a telefonról – dopaminmentes nevelési tippek nyárra

A dopamint boldogsághormonnak is nevezik, hiszen felszabadulásakor elégedettségérzéssel tölti el a szervezetet. Valójában azonban arra késztet, hogy akarjunk dolgokat, és könnyen függővé is tehet.

Bármi, ami dopamint vált ki az agyunkban, az arra buzdít, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk az adott dologra − még akkor is, ha az már nem okoz örömet. Ez megmagyarázza, hogy miért görgetsz a telefonodon akkor is, ha abban a pillanatban nem is élvezed, vagy miért eszel chipset, ha már rég jóllaktál. A tanulmányok ma már azt mutatják, hogy az emberek a végén nem is szeretik, sőt gyűlölik azt a tevékenységet, amit végeznek a dopamin hatására. Ennek az a veszélye, hogy nagyon gyorsan függőséghez vezethet. Elkezdünk függeni az azonnali örömet okozó tevékenységektől, de egy idő után nem vesszük észre, hogy ezek már nem boldogítanak.

A gyerekeknél ez még látványosabb. Például amikor a képernyőre vannak tapadva, lehet már rég nem érdekli őket a műsor, de ha kikapcsolnád a tévét, úgy küzdenek ellene, mintha az életük múlna rajta. Szülőként fontos felismerni, hogy a dopamin olyan szükségleteket teremt a gyerekekben, amelyek nem a valóságon alapulnak.

Dopaminmentes neveléssel a túlfogyasztás ellen

gyerek szülő tévét néz tévézik tévé TV gyerekek gyermek
Fotó: Wavebreakmedia Ltd/ Getty Images

A játékokat, a kütyüket és az egészségtelen ételeket úgy tervezték, hogy minél többet fogyasszunk belőlük. Nagyon nehéz felvenni ezekkel a harcot, hiszen annak ellenére, hogy egy gyereknek nem kell 3 órát töltenie a tévé előtt és megennie fél üveg nutellát, a boldogsághoz, a dopamin eléri, hogy a kis agyuk mégis így gondolja. A Harvard Health szerint a dopamin befolyásolja a gyerekek tanulását, figyelmét, hangulatát, mozgását, szervi működését és alvását. Még azt is szabályozza, hogy a szervezet hogyan érzi a fájdalmat.

Vannak azonban jó dopaminforrások is.

Ezek olyan tevékenységek, amik után még jobban érezzük magunkat, mint ahogyan előtte és nem okoznak függőséget sem. A cél, hogy ezekből az egészségesebb forrásokból keressük a dopamint.

Boldogságpótlás, de nem akárhogyan

bicikli apa lánya gyerek család
Fotó: Westend61 / Getty Images

Az olyan tevékenységek, amelyek dopamint szabadítanak fel, de utána ingerültek leszünk, vagy csak egyszerűen rosszabbul érezzük magunkat tőlük, mind az egészségtelen boldogságforrások közé tartoznak. Ilyen a közösségi média görgetése, a tévézés, a vásárlás, vagy bizonyos feldolgozott élelmiszerek fogyasztása.

Míg az olyan tevékenységek, mint a testmozgás, a meditáció, az alvás, a zenehallgatás és a természetbe való kimozdulás, mind nagyszerű forrásai az egészséges dopaminnak.

Akárcsak a másokkal való kapcsolatteremtés. Sok egészséges étel is adhat dopaminlöketet, például a fehérje, a színes gyümölcsök és zöldségek, valamint az étcsokoládé.

Tippek nyárra

A nyár ilyen szempontból kiemelt időszak, hiszen több időt tudunk a gyerekekkel tölteni. A jó szokások megalapozása most a legalkalmasabb, hiszen kevesebb kötelesség terheli a gyerekeket. Nem beszélve a rengeteg lehetőségről, amit a jó idő kínál. Ilyenkor könnyebb korlátozni a képernyőidőt, hiszen millió más alternatíva áll rendelkezésre a szórakozáshoz: biciklizés, alkotás, közös játék a szabadban. Ezek mind pozitív értelemben árasztanak el boldogsághormonokkal. A drasztikus megvonás azonban csak ellenállást vált ki, ezért hatékonyabb, ha először megpróbáljuk a rossz szokásokat jobbakra cserélni és csak keveset változtatni rajtuk. Például egy bugyuta, verekedős videójátékot lecserélhetsz egy olyanra, amiben van stratégia vagy történet. Esetleg a telefonidőt a nagyobbak esetén használhatjátok közös nyelvtanulásra vagy inspirálódásra. Ha pedig a gyereked édességre vágyik, akkor alakítsátok ezt egy családi programmá és süssetek együtt valami finomat.

fotó: skynesher/ Getty Images

Egy másik tipp, ami sokat segíthet, ha kialakítunk egy mikrokörnyezetet a gyerekek számára, ahol nem érhetők el vagy legalábbis nincsenek szem előtt ezek a csábító, negatív dopaminforrások. Ugyanis ha nem látják őket, sokkal könnyebb megfeledkeznek róluk. Érdemes felszámolni az édességes fiókot, vagy eltenni a rengeteg digitális eszköz egy részét. A kisebbeknél még beválhat az „elromlott a tévé”, ‘lemerült a telefon” trükk, de fontos, hogy mindig kínáljunk alternatívát, és segítsünk elterelni a figyelmüket. Esetleg lehetnek olyan hétvégék, amikor a család minden tagja képernyőmentes közös programban vesz részt.

Az „anti-dopamin szülői magatartás” bonyolultabb annál, minthogy egyszerűen elvegyük a gyerekek legnagyobb örömeit, vagy betiltsunk minden képernyőt és egészségtelen ételt. Inkább szól, hogy olyan kedvező szokásokat alakítunk ki, amelyek kielégítik a jutalmazórendszerüket.

Forrás: Scary Mommy
Nyitókép: Peter Cade / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

 

Legnépszerűbb cikkek: