Tanítsd öngondoskodásra a gyereket, hogy kiegyensúlyozott felnőtt válhasson belőle

Az öngondoskodás tanulható, és minél előbb tesszük le az alapköveit, annál többet kamatoztathatunk belőle később felnőttként.

Az olvasás, írás és matematika mellett épp ideje lenne, hogy az öngondoskodás is megjelenjen a repertoárban. A gyerekkor tökéletes gyakorlópálya az élethez. Habár ilyenkor még nem a gyereknek kell gondoskodni a szükségleteiről és a testéről, és még nem kell a stresszel szembenézniük, de ha megtanítjuk a gyerekeket arra, hogy rendszeresen gondoskodjanak magukról, az segít abban, hogy a jövőbeni stresszhatásokat egészségesen és hatékonyan tudják kezelni. Hiszen az öngondoskodás a fizikai és érzelmi jóllét egyik kulcsfontosságú eleme.

Üres tartályból nem lehet adni

A gyerekek öngondoskodási képessége – mint minden más is – a szülőkkel kezdődik. Ahhoz, hogy mindaz az erőforrás a birtokunkban legyen, ami ahhoz szükséges, hogy megfelelően gondozni tudjuk a gyerekeket, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy gondoskodjunk előbb a saját szükségleteinkről.

Mindaddig amíg mi nem szeretjük, gondozzuk és tiszteljük testünket és lelkünket, addig értelmetlen bármit is tanítani a kisebbeknek. A gyerekek figyelnek, hallgatnak, látnak és tanulnak bennünket.

Akár tudatában vannak a szülők, akár nem, a gyerekek észreveszik, hogy mit tesznek, mondanak és éreznek a szüleik.  A legjobb módja annak, hogy a gyerekek egészséges és hatékony megküzdési készségeket fejlesszenek ki, ha azt látják, hogy a szüleik egészséges és hatékony megküzdési készségeket használnak.

1. Fizikai öngondoskodás

családi program
Fotó: Catherine Falls Commercial/ Getty Images

Közös mozgás öröme

Az öngondoskodás egyik legfontosabb szempontja a testi egészségről való gondoskodás. Amikor a gyerekeket a testi egészség megőrzésére tanítjuk, sokféleképpen ösztönözhetjük a jó szokásokra. Számos szórakoztató módon mozoghattok együtt, például labdázhattok a parkban vagy fogócskázhattok a hátsó kertben. Olyan fizikai tevékenységeket is gyakorolhattok, amelyek segítenek a stresszoldásban, mint a mély légzés, a meditáció, a hosszú séta, a közös nyújtás vagy jóga. Ha ezeket együtt végzitek, az példaként szolgál a gyerek előtt, ráadásul a kötődést is megerősíti köztetek.

Fehérnemű szabály

A fehérnemű szabály az egyik legfontosabb dolog, amire megtaníthatjuk a gyerekeket. Ez az, ami bátorságra, nemet mondásra és a saját testhatárok tiszteletben tartására neveli a kicsiket. Ennek az alapja az, hogy annak ellenére, hogy a szülő-gyerek kapcsolat egy alá-fölé rendelt viszony, a gyereknek a saját testével kapcsolatban joga van dönteni. A teste az övé. Ami azt is jelenti, hogy ő döntheti el, hogy kitől és milyen érintést visel el. Azokat a testrészeket, amiket fehérnemű takar, csak a gyerek vagy az, akinek ő ezt megengedi, érintheti meg.

Hiszek benned, hogy képes vagy rá

Hiszek benned, és abban, hogy egyedül is meg tudod csinálni. Itt leszek, ha elakadnál, de először próbáld meg egyedül.” Ez a varázsmondat, ha fejleszteni szeretnénk a gyerek önállóságát. Ez azért fontos, mert az önállóság az alapja az önbizalomnak, a magunkba vetett hitnek, hogy képesek vagyunk megoldani a velünk szembejövő akadályokat. Ha ezt mindig megoldja helyettünk valaki más – gyermekkorban jellemzően a szüleink – , akkor nem tudjuk megélni a saját énerőnket és mindig a másikra utaltság érzése marad bennünk. Ezt már nagyon korán gyakorolhatjuk testi szinten is azzal, ha engedjük, hogy a gyerek a testét ápolja, gondozza: pl. egyedül kifújja az orrát, megmosakodjon, felöltözzön stb.

2. Érzelmi öngondoskodás

Fotó: Catherine Falls Commercial/ Getty Images

Nevén nevezni az érzéseket

A gyerekeknek meg kell tanulniuk az érzelmi öngondoskodást. Ez azzal kezdődik, hogy megtanítjuk a gyerekeket felismerni, hogy mit éreznek, és hogy ismerjék ezen érzések nevét. Ahogy a gyerekek kialakítják érzelmi szókincsüket, az érzések kevésbé lesznek titokzatosak és nyomasztóak.

Minden érzés, amit a gyerek átél az releváns és helyénvaló.

Nekünk szülőknek a feladatunk érvényesíteni ezeket és megmutatni a helyes módot az érzelmek megzabolázásának. Az érzelmi öngondoskodás magában foglalja az érzelmek kifejezésének biztonságos és egészséges módjainak megtanulását is.

Engedd meg a semmittevést

A legtöbbször a legjobb öngondoskodási gyakorlat az, ha egyáltalán nem csinálsz semmit, és újraindítod az elmédet és a testedet. A teljesítményorientáltság a gyerekekre is ránehezedik, ezért a legjobb gyógymód a stressz ellen, ha szünetet tartunk. Az összebújás, a filmnézés a gyerekekkel, a meseolvasás, vagy csak a szabadban való üldögélés megtanítja a gyerekeknek, hogy nyugodtan lehet pihenni, lelassulni. Nem csak akkor vagyunk értékesek, ha éppen teszünk valamit.

3. Szociális öngondoskodás

Fotó: Charlein Gracia/ Unsplash

Különbséget tenni jó és rossz között

A szociális öngondoskodás egy másik értékes készség, aminek a magjait elültethetik a szülők gyermekeikben. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy szerethetők. Ehhez pedig olyan kapcsolódásokra van szükségük, ahol megtapasztalhatják a biztonságos kötődést, azt, hogy tápláló és megbízható kapcsolatok veszik körül őket. Ezekben tudja ugyanis a gyermek különlegesnek érezni magát. Ahogy érnek, és egyre több emberrel és sokféle környezetben érintkeznek, a gyerekeknek meg kell tanulniuk különbséget tenni az egészséges kapcsolatok és a kizsákmányoló vagy romboló kapcsolatok között. Ki kell alakítaniuk a bizalmat abban a tudatban, hogy megérdemlik, hogy tisztelettel bánjanak velük. A szociális öngondoskodás magában foglalja azt is, hogy képesek legyenek örülni mások sikereinek és eredményeinek anélkül, hogy az összehasonlítás miatt lekicsinylőnek éreznék magukat.

Önmagad legjobb változatának lenni nem azt jelenti, hogy te vagy a legjobb

Egy másik fontos üzenet a szociális térben való tájékozódáshoz az, ha emlékeztetjük őket arra, hogy nem kell a legjobbnak lenni. Semmiben.

Önmagukból kell kihozni a maximumot és semmi baj, ha ennek köze nincs más gyereknek vagy felnőttnek a maximumához.

Ha megtanulunk a saját mércénk szerint élni, az rengeteg csalódástól és fájdalomtól kímélhet meg. Lehet hibázni és fejlődni belőle. Talán itt is a legjobb a szülői példamutatás. De összességében elmondható, hogy az öngondoskodás tanítása kiváló módja annak, hogy ne csak modellezzük a gyerekek számára az egészséges életvitelt, hanem mi magunk is gondoskodóbbak legyünk és rálépjünk az önszeretet útjára.

Nyitókép: Catherine Falls Commercial/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: