4 lépés, amivel visszahozhatjuk az egészséges unalmat az életünkbe

Kutatások szerint a képernyők megjelenésével egyidőben elvesztettük az unalommal való kapcsolatunkat is, ami valójában a kreativitásunk megcsappanásához vezetett. Ezzel a négy lépéssel visszatalálhatsz az édes semmittevéshez.

Igaz, kevés ideig, de én még ismertem az internet térhódítása előtti időket. Annak idején, ha annyira unatkoztunk, hogy nem tudtuk mit kezdjünk magunkkal, akkor nem a telefonunk után nyúltunk. Hanem labdát pattogtattunk, vagy éppen végigolvastuk a müzlisdoboz hátulját, esetleg megszámoltuk a fürdőszoba csempéit. Édes nosztalgiával tekintek vissza azokra a napokra és kissé sajnálom is a mai gyerekeket, akiknek már aligha lesz részük végtelenbe nyúló délutánokat megtapasztalni. Ma már mindig kéznél van valami, ami órákra elrabolja a figyelmünket. Arról nem is beszélve, hogy a teendőlistánk olyan hosszúra nyúlt, hogy minden percünk be van táblázva. Az új tudományos eredmények szerint azonban valami értékeset hagytunk el, amikor elvesztettük az unatkozás és semmittevés képességét. Egy európai tudóscsoport megragadta a lehetőséget, hogy kiderítse, pontosan mit tesz velünk a mélységes unalom élménye – amelyet ők úgy határoznak meg, mint „a viszonylagos magányban eltöltött, megszakítás nélküli időbőség”.

fotó: Kathrin Ziegler/GettyImages

A kreativitás bölcsője

Az unalmat gyakran összetévesztjük az egyedülléttel. A magány negatívan befolyásolja az érzelmi állapotunkat, a fizikai egészségünket, de még a halálozási rátánkat is. Ezzel szemben az unalom bizonyos mértékig igenis hasznos. A kutatások szerint, bár kellemetlenséggel jár együtt az unalom, valójában serkenti a kreatív gondolkodást. Az alulstimuláltság kényelmetlen érzése arra ösztönzi az agyat, hogy új ötletekkel és megközelítésekkel álljon elő. Ugyebár mindannyian ismerjük a covid járvány alatt új hobbit, karriert vagy életirányt találók történeteit.

Íme, egy egyszerű négylépcsős terv az unalomhoz való viszonyod helyreállításához:

Vedd észre: Már annyira elvesztettük a kapcsolatot az unalommal, hogy szinte észre se vesszük, hisz automatikusan nyúlunk az elektronikus eszközeink után. Amikor azt veszed észre, hogy az unalom kellemetlen érzései eluralkodnak rajtad, kerüld el, hogy azonnal cselekedj. A tény, hogy észrevetted, hogy unatkozol, azt jelenti, hogy sikerült (rövid időre) ellenállnod a késztetésnek, hogy azonnal esztelen görgetésbe kezdj. Ha felismered és megnevezed az unalmadat annak érdekében, hogy szándékosan irányítsd, akkor megnyílik a lehetőség, hogy fejleszd a rugalmasságodat és a potenciált, hogy az unalmat pozitív célokra használd fel – magyarázzák a kutatók.

Fejtsd meg: Az unalom, habár egysíkú dolognak hangzik, valójában egy skála, ami terjedhet a kellemesen lehangolttól egészen a dühöngő vagy teljes apátiába zuhanó állapotig. Ha alaposan megfigyeled az unalmadat, hogy le tudd írni az élményt és annak pontos okait, az segíthet tervet készíteni az unalom kordában tartására.

Döntsd el mit kezdesz vele: Most, hogy közelebbről szemügyre vetted az unalmadat, eldöntheted, mit tegyél ellene. A válasz biztosan nem mindig az, hogy eltereld a figyelmedet. Lehet, hogy az unalmad egyszerűen csak lehetővé teszi számodra, hogy egy intenzív munkahelyi időszak után kikapcsolódj és lazíts. Az unalom és a pihenés kéz a kézben járnak.

Hétvége
Fotó: Chase Yi/Unsplash

Építsd be: Általában nem elmélkedünk az unalomról, hanem minél hamarabb szeretnénk megszabadulni tőle. De mivel az unalom beindíthatja a kreativitást, akár teret is adhatsz neki úgy, hogy tudatosan beépíted a napjaidba, még ha strukturálatlan idő formájában is. Egy üres blokk betervezése a naptáradba időpocsékolásnak tűnhet, de a tudomány emberei ragaszkodnak hozzá, hogy ez a fajta „nem-idő” hosszú távon nagyobb produktivitáshoz és újító képességhez vezet. Így, ha legközelebb azon kapod magad, hogy bekapcsolnád a TV-t vagy késztetést érzel a felesleges görgetésre, inkább adj egy kis időt magadnak, hogy csendben megpihenj az unalom társaságában.

Forrás: INC.

Nyitókép: Olezzo/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: